Christopher Nolan u pregovorima za novog James Bonda

Za sad je samo glasina koja dolazi iz provjerenih izvora, no svi se slažu da trenutno nema boljeg izbora od Christophera Nolana kao redatelja starog/novog serijala.

Nakon što je era Daniela Craiga kao Jamesa Bonda došla do kraja svog puta, Barbara Broccoli i Michael G. Wilson iz EON Productions su u aktivnoj potrazi za novim glumcem i redateljem koji će biti u službi Njezina Veličanstva.

Christopher Nolan već dugo želi snimiti Jamesa Bonda

Ime koje se spominje već godinu dana za uskočiti u Bondovog Aston Martina je Aaron-Taylor Johnson, no po pitanju odabira glumca još ništa nije potvrđeno. Ali ako je vjerovati unutrašnjim izvorima bliskim World of Reel, odabir redatelja bi mogao prvi doći na red s obzirom da sav produkcijski tim želi “tog” jednog redatelja.

Njegovo ime je Nolan. Christopher Nolan. On nikad nije skrivao koliko voli klasične Bond filmove te u kojoj su mjeri utjecali na njegov rad, pogotovo U službi Njezina Veličanstva (On Her Majesty’s Secret Service, 1969.) koji je jedini u serijalu gdje Jamesa Bonda glumi George Lazenby. Nolan je često znao govoriti kako bi mu san bio snimiti 007 film, no stvari se nikad nisu posložile da bi se to i ostvarilo. Tako je ranije ove godine za podcast Happy Sad Confused rekao:

Volim te filmove. Utjecaj tih filmova u mojoj filmografiji sramotno je očit. Bila bi nevjerojatna privilegija snimiti jedan. U isto vrijeme, kada preuzmete takav lik, radite s određenim skupom ograničenja. Dakle, to je vrsta odgovornosti koju sam također jako osjećao kada sam se uhvatio u koštac s Batmanom.”

James Bond - No Time to Die
Daniel Craig je bio posljednji James Bond u Za smrt nema vremena. Tko će ga naslijediti? (Foto: Universal)

Nolan je prvi i trenutno jedini izbor za redatelja

Prema unutrašnjim izvorima, Christopher Nolan ne bi samo napisao i režirao jedan ili dva filma, već bi bio i izvršni producent za ostatak franšize. Navodno je već bio na sastanku s EON Productions koji drže prava na Bondov serijal i ima par ključnih točaka oko Nolanovog 007.

EON i Amazon se zalažu za Nolana i on se u principu slaže, osim ako njegova potreba za kreativnom slobodom nije zadovoljena. Postoje nedoumice koje treba izgladiti u smislu tona, a koje bi mogle pokvariti stvari.

EON želi potpuni reboot za modernu eru s Nolanom koji želi napraviti adaptacije romana Iana Fleminga, s radnjom u tom razdoblju, koje su bliske originalnom izvornom materijalu. Također nije jasno što Amazon želi (osim novca).

Cilj je dobiti Nolana da napravi 2-3 filma, a zatim ga dobiti kao izvršnog producenta. EON i Amazon stavljaju “sva jaja u jednu košaru” za Nolana zbog činjenice da on želi taj posao — on isporučuje kritički i komercijalno uspješne filmove, a on je jedan od rijetkih redatelja koji mogu staviti guzice u stolice samo zbog njegovog imena.”

Christopher Nolan i Cillian Murphy
Christopher Nolan i Cillian Murphy na setu hit filma Oppenheimer (Foto: Universal Pictures)

Tko će popustiti kome?

Obitelj Broccolli je poznata po tome da kao vlasnici franšize nikome ne daju bilo kakvu kreativnu kontrolu nad filmovima i likom od samih početaka, dok je Nolan redatelj zaštitnički nastrojen prema svojim kreativnim vizijama. Ako bi EON i Nolan ipak uspjeli postići dogovor po tom pitanju i novi film bude smješten u 50-e ili 60-e godine prošlog stoljeća, to bi ga u potpunosti razlikovalo od modernih špijunskih filmova koji svako toliko izlaze. Suvišno je uopće reći da bi to bio jedan od najvećih filmova o Bondu s redateljem-autorom za njegovim kormilom.

No ako pregovori oko novog Bonda ne uspiju, tada se sve vraća na početak potrage za redateljem, “natrag na crtaću ploču.” Druga opcija za redatelja koja se spominjala bio je Matthew Vaughn, no on je trenutno potpuno posvećen svojim obvezama u DC Studiosu. Koji god ishod bude, Davidu Dastmalchianu dajte ulogu zlikovca koju toliko želi, a što se tiče Amazona – njemu sve odgovara.

O autoru

O autoru