Ćelavi Nicolas Cage u vesternu ‘Butcher’s Crossing’ analizira – muškost

U središtu priče je skupinu lovaca na bizone na Divljem zapadu i istražuje teme ljudske prirode, muškosti i borbe čovjeka protiv prirode.

Svestran i ekscentričan – epiteti su koji najbolje opisuju Nicolasa Cagea, 59-godišnjeg Oscarovca, koji i nakon gotovo 150 snimljenih filmova različitih žanrova snima punom parom i traži nove izazove.  

Tako ćemo odličnog Drakulu iz ovogodišnjeg Universalovog hita Renfield od sljedećeg mjeseca imati priliku vidjeti u – vesternu. Riječ je o novom filmu redatelja Gabea Polskyja, Butcher’s Crossing, koji je svjetsku premijeru imao još na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), a u kina dolazi tek ove jeseni, točnije 20. listopada.

Adaptacija istoimenog romana

Butcher’s Crossing temelji se na istoimenom vestern romanu iz 1960. koji je napisao John Edward Williams, a za film ga je, uz samog redatelja, adaptirao Liam Satre-Meloy. Priča je to o skupini lovaca na bizone na Divljem zapadu. U potrazi za drugačijom avanturom, Will Andrews, kojega glumi 23-godišnji Fred Hechinger (a kojeg ćemo imati prilike gledati i u Gladijatoru 2 kao rimskog cara Getu), odlučuje napustiti Harvard i pridružuje se Milleru (Nicolas Cage) na putovanju koje će testirati njihove sposobnosti da prežive. Film, kao i knjiga, promišlja ljudsku prirodu, komplekse koji se kriju iza naglašene muškosti i borbu čovjeka protiv prirode.

Ovih je dana objavljen i prvi trailer za film u kojem ćemo Nicolasa Cagea vidjeti u izdanju u kakvog do sada nismo vidjeli – ćelavog. Uz njega i Hechingera, u vesternu glume i Jeremy Bobb, Xander Berkeley, Rachel Keller te Paul Raci.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Redatelj, koscenarist i jedan od producenata filma, Gabe Polsky, istaknuo je da je film nastajao puno godina te da je uzbuđen što će “nakon epski izazovnog snimanja” i nakon svjetske premijere lani u Torontu, film napokon biti predstavljen široj publici.

     “Publiku čeka mučno putovanje i zagonetna izvedba Nicolasa Cagea koja istražuje prirodu ambicije — moćnu i destruktivnu energiju koja je oblikovala Ameriku i naš planet”, rekao je Polsky o filmu koji će distribuirati Saban Films.

     Nakon ovogodišnjeg filma ‘The Old Way’, ‘Butcher’s Crossing’ drugi je Cageov vestern (Foto: Saban Films)

     Cage je navikao igrati nekonvencionalne ili pak vrlo različite uloge u različitim žanrovima. Ipak, Butcher’s Crossing njegovo je drugo vestern iskustvo. Naime, početkom ove godine debitirao je u vesternu The Old Way u režiji Bretta Donowhoa. Riječ je o klasičnoj priči s Divljeg zapada u kojem Cage glumi umirovljenog revolveraša koji vodi trgovinu mješovite robe. No, nakon što mu banditi ubiju suprugu, on poseže za svojim revolverom i traži osvetu. Film je također distribuirao Saban Films te je nakon prikazaivanja u odabranim kinima ponuđen za gledanje puten VOD (video on demand) sustava.

     Michael Jordan i Marlon Brando kao inspiracija  

     Kako je glumac sam istakao još tijekom prošlogodišnje svjetske premijere Butcher’s Crossinga u Torontu, inspiraciju za ulogu u ovom vesternu je pronašao u dvije velike, međusobno uvelike različite, osobe – Michaelu Jordanu i Marlonu Brandu.  

     “Gabe Polsky je htio da obrijem glavu jer je razmišljao o Michaelu Jordanu na terenu i njegovoj potrebi za pobjedom. Ta je potreba definitivno prisutna i u Milleru, a kad sam počeo razmišljati o tome, u misli mi je došao i Colonel Kurtz Josepha Conrada, odnosno Marlon Brando koji ga je glumio u filmskoj adaptaciji Apokalipsa danas (Apocalypse Now, 1979.) u režiji Francisa Coppole“, pojasnio je Cage.

     Zanimljivo je svakako spomenuti da je Nicolas Cage nećak redatelja Francisa Forda Coppole, ali i činjenicu da će mu Butcher’s Crossing biti čak šesti film u kojem će se pojaviti ove godine. Kako smo već spomenuli, u siječnju se pojavio u svom prvom vesternu The Old Way, zatim je slijedila horor komedija Renfield, pa cameo uloge Supermana u Flashu, potom je glumio Putnika u psihološkom trileru Yuvala Adlera Sympathy for the Devil, a skitnicu i plaćenog ubojici u kriminalističkom trileru The Retirement Plan. Sljedeći mjesec u kina dolazi Butcher’s Crossing, a 10. studenoga kinopremijeru trebala bi imati i komedija Dream Scenario redatelja Kristoffer Borgli u kojoj Nicolas Cage tumači glavnu ulogu.

     O autoru

     O autoru