Almodóvarov vestern ‘Strange Way of Life’ otvara Cannes?

“U suštini, film govori o muškosti”, kazao je slavni španjolski redatelj Pedro Almodóvar o vesternu u kojem glume Ethan Hawke i Pedro Pascal. Kratkometražni film Strange Way of Life premijeru će imati na Filmskom festivalu u Cannesu. Poznati festival ove će godine biti održan od 16. do 27. svibnja.

Jedan od brojnih epiteta koji se veže uz Pedra Almodóvara je i “vizionar”. Španjolski redatelj svojim filmovima, poput Paralelne majke (2021.) ili Vraćam se (2006.), pomiče filmske granice, a to će učiniti i svojim novim filmom – kratkometražnim Strange Way of Life. Iako još nije službeno potvrđeno, sve više se šuška da bi 30-minutni mogao otvoriti ovogodišnji Filmski festival u Cannesu.

Riječ je o vesternu koji se, zbog činjenice da donosi ljubavnu priču dvojice muškaraca, uspoređuje s filmom Planina Brokeback, koji je na dodjeli Oscara 2006. godine bio nominiran u čak osam kategorija, uključujući i onu za najbolji film. Na kraju je osvojio tri Oscara – za najboljeg redatelja (Ang Lee), za najbolji adaptirani scenarij te za najbolju originalnu glazbu.

Fan Dua Lipe

O filmu se trenutačno jako malo zna. Osim žanra i okosnice priče, poznati su još tek glavni glumci – Ethan Hawke (Zla kob, Mreža zločina, Stockholmski sindrom…) i Pedro Pascal (Igra prijestolja, Narcos, The Last of Us).

Ipak, slavni je redatelj nedavno gostovao u podcastu glazbenice Dua Lipe čiji rad, kako je sam priznao, Španjolac izuzetno cijeni. Odgovarajući na pitanje o filmovima na kojima trenutačno radi ili su tek u planu, otkrio je neke dosad nepoznate detalje.

“Ne smije puno govoriti o vesternu, no nešto će vam ipak reći jer ste vi Dua Lipa i Almodóvar voli vašu glazbu”, rekao je prevoditelj uvodno prije negoli je redatelj nastavio s pjevačicom govoriti na engleskom jeziku.

Još neviđeni dijalozi u vesternu

“Naziv filma je Strange Way of Life. Premijerno će biti prikazan u svibnju, zapravo bit će na Filmskom festivalu u Cannesu. Naravno, film je vestern, ali ne bih ga određivao žanrom jer ne znam što ljudi podrazumijevaju pod ‘vesternom’. Ovo je neobičan film u smislu da govori o dvojici muškaraca i njihovoj međusobnoj ljubavi koji se u toj njihovoj situaciji ponašaju potpuno suprotno. U suštini, film govori o muškosti”, rekao je Almodóvar nakon čega se odmah ubacio njegov prevoditelj sumirajući sve poznate detalje filma.

“Dakle, ono što možemo reći o filmu jest da ima puno elementa vesterna, puno revolveraša, ranč, šerifa. Ima i grad, obračun, ali ono čega ima najviše, a drugi vesterni nemaju, su dijalozi između dvojice muškaraca kakvih mislim da ni jedan vestern dosad nije imao”, rekao je prevoditelj, a Almodóvar je temu novog filma zaključio rekavši da je njegov prevoditelj otkrio više nego što je trebao.

O autoru

O autoru