Blumhouse osniva horor muzej u jezivom hotelu koji je inspirirao ‘Isijavanje’

Jason Blum osniva muzej za ljubitelje horora u Stanley Hotelu, mjestu koje je inspiriralo Stephena Kinga za roman ‘Isijavanje’.

Preko stoljeća star hotel postat će omiljeno odredište za zaljubljenike u horor žanr, a za to će se pobrinuti jedna od vodećih produkcijskih kuća na tom polju – Blumhouse.

‘Isijavanje’ Stephena Kinga nastao je u Stanley Hotelu

Stanley Hotel u Estes Parku, Colorado, poslužio je kao inspiracija Stephenu Kingu da napiše jedan od svojih najpoznatijih romana – Isijavanje (The Shining). Pisac i njegova žena bili su jedini gosti budući da se hotel zatvarao za zimski period. Suvišno je reći kako je to bilo prilično jezivo iskustvo budući da je pisac imao i noćne more boraveći ondje, ali priča o Overlook Hotelu i obitelji Torrance je rođena upravo na tom mjestu. Stanley Hotel je isto tako poznat kao jedno od mjesta u SAD-u gdje se događaju razne paranormalne i neobjašnjive stvari, što mu samo još više daje na reputaciji.

Isijavanje 1997
Stanley Hotel kao lokacija snimanja Stephen Kingove mini-serije ‘Isijavanje’ (Foto: Lakeside Productions)

To je očito savršeno mjesto za otvaranje horor muzeja, jer Jason Blum će sa svojom produkcijskom kućom Blumhouse učiniti upravo to. Kao horor ekipa koja bi se našla u muzeju bili bi Michael Myers, M3GAN, Freddy Fazbear, te puno ostalih, a možda i Jason Voorhees. Blumhouse namjerava stvoriti “istinsku horor destinaciju” na legendarnoj lokaciji koja bi s radom počela 2026. godine, i to u sklopu Stanley Film Centra.

‘Sveto mjesto za obožavatelje horora’

O novom muzejskom projektu, Jason Blum rekao je kako je “Stanley Hotel sveto mjesto za obožavatelje horora, a to ovu prisutnost u Stanley Film Centeru čini prirodnim produžetkom za Blumhouse. Obožavatelji će se više nego ikada prije približiti svojim omiljenim filmovima, iako će možda htjeti zadržati distancu od nekoliko ‘predmeta’ u našoj kolekciji. Uzbuđeni smo započeti posao, ali prvo moramo izaći iz labirinta živice.”

Stanley Film Center čiji će dio biti i Blumhouseov horor muzej, bit će mjesto za rad na filmu, snimanje, učenje o filmu i umjetnosti, i naravno – za filmske projekcije. Blumhouse osim filmova u svom opširnom katalogu ima serije, emisije i video igre, a sve od toga će se moći doživjeti izbliza, jer “Blumhouse će kurirati izložbe povučene iz opširnog kataloga tvrtke“.

Isijavanje 1980
Kadar iz filma ‘Isijavanje’ (Foto: Warner Bros.)

Slagalica strave, Prizivanja i – Glup i gluplji

Kako su se nedavno Blumhouse i James Wanova producentska kuća Atomic Monster spojile, gotovo sigurno će se u muzeju pronaći i zamke iz franšize Slagalice strave (Saw) ili Annabelle iz Prizivanja (The Conjuring). Ovakva ideja je i više nego dobrodošla za ljubitelje horora, a iako nije isključivo navedeno, morat će postojati i izložba vezana za Isijavanje Stephena Kinga koja je dodatno i proširila glas o samom hotelu. Osim muzeja, posjetitelji mogu proći i labirintom od živice, te posjetiti groblje kućnih ljubimaca u blizini. Očito je Stephen King dobio više od jedne ideje u Stanley Hotelu.

Možda film Isijavanje (1981.) Stanleya Kubricka nije sniman ovdje, ali je zato mini-serija iz 1997. snimana. Osim lokacije iz serije, neki će Stanley Hotel prepoznati kao Danbury Hotel u kojem su odsjedali Jim Carrey i Jeff Daniels kao Harry i Lloyd u svojem hit filmu Glup i gluplji (Dumb and Dumber, 1994.). Kako će ovo biti horor muzej, Blumhouse bi mogao ubaciti jedino mrtvog papagajčića ili čili papričice iz tog filma, ali teško da bi se to moglo uklopiti pored Michaela Myersa.

O autoru

O autoru