Hramovi: atrakcije za nezaboravno putovanje

Putovanje na Bali nije potpuno ako niste posjetili barem jedan hram. Oni su preslika bogate kulture i povijesti koju itekako vrijedi upoznati za vrijeme boravka na ovom indonezijskom otoku, a u nastavku donosimo neke od najslikovitijih hramova koji privlače pažnju brojnih turista diljem svijeta.

Pura Lahur Temple

Pura Luhur Uluwatu je glavni balinski hram koji je prvi gradio hinduistički guru u 10. stoljeću. Cijeli hram stoji na litici, a naziv se odnosi na njegov položaj “na čelu stijene” iznad oceana. Uluwatu hram je izgrađen u čast boga i duhovima mora, čiji se valovi razbijaju u blizini litice – ispod hrama.

Izgrađen je od neobičnog materijala – crnog kamena. Pri ulasku u hram, na ulazu se dobije poseban materijal ‘sarong’, pamučna tkanina koja se omota oko struka. Oko njega se može slobodno šetati, ali posjet središnjem vrtu je moguć samo tijekom poseben ritualnog obreda. Također se može vidjeti u blizini i mali amfiteatar u kojem se često izvodi indonezijski ples Kechak.

Uluwatu plaža

Tanah Lot Temple

Tanah Lot je stijena na indonezijskom otoku Bali, a na njemu se nalazi drevni hinduistički hodočasnički hram Pura Tanah Lot koji je tijekom godina postao popularnom turističkom i kulturnom destinacijom za fotografiranje. Napravljen je u 16. stoljeću, a restauriran je osamdesetih godina.

Mještani su uvjereni da ih hramovi Pura Tanah Lot štite od bolesti, gladi i drugih prijetnji. Vjeruje se da je ovo mjesto od zlih duhova koji žive u oceanu zaštićeno zmijama otrovnicama, koje su se nastanile u pećini ispod hrama i do danas redovno štite svetilište od svih zlobnika.

Hram Tanah Lot se smatra kulturnim simbolom Indonezije, a zbog svoje povijesne vrijednosti je i pod zaštitom UNESCO-a. Ovo je jedan od rijetkih svetih mjesta gdje je dozvoljeno hodati bez nošenja nacionalne haljine – saronga.

Hramu se može prići samo tijekom oseke, a u večernjim satima, uz svjetlost baklji, ovdje se također održava zanimljiva manifestacija uz ples Kechak.

Ulun danu Bratan Temple

Smješten uz obalu jezera Bratan, hram Ulun Danu Bratan je hinduistički hram posvećen hinduističkim bogovima Brahma, Vishnu i Shiva. Ulun Danu Bratan je poznat još kao vodeni hram, a planine koje okružuju ovo mjesto daju mu karakterističnu očaravajuću atmosferu za sve posjetitelje.

Ulun Danu Bratan se ponekad naziva i “plutajući hram” budući da se čini da pluta kad se rijeka uzdiže i potopi susjedne dijelove kompleksa hrama.

Pura Tirta Empul

Hram Tirta Empul je hinduistički balijski hram vode koji se nalazi u blizini grada Tampaksiringa. Kompleks se sastoji od građevina za kupanje, poznate po svojoj svetoj izvorskoj vodi u koju balineški hindusi odlaze zbog ritualnog pročišćavanja.

Ime hrama potiče od izvora podzemne vode po imenu Tirta Empul, a podijeljen je u tri dijela: Jaba Pura (prednje dvorište), Jaba Tengah (centralno dvorište) i Jeroan (unutrašnje dvorište).

Na brdu s pogledom na hram, sagrađena je moderna vila za posjetu predsjednika Sukarna 1954. godine. Vila je trenutno kuća za odmor važnih gostiju.

O autoru

O autoru