Spomenik visine od 122 metara najveći je u Indoneziji

Dok hodate južnim dijelom Balija gotov nemoguće je ne zamijetiti 122 metara visoki kip hinduističkog boga Višne kako jaše svojeg vahanu Garudu. Dolaskom u monumentalni kulturni park Garuda Wisnu Kencana impresioniranost spomenikom samo još raste.

Otvoren 1989., kulturni centar koji se proteže na 60 hektara odmah je postao turistički hit. Nimalo čudno jer osim što prezentira hinduistički identitet Balija kroz brojne impozantne kipove, prostor za predstave te edukativne programe, GWK ujedno pruža dojmljivo iskustvo spoznaje koliko smo – mali. Nastao na prostoru bivšeg kamenoloma centar ima niz prolaza među dvadesetak metara visokim stijenama, a središnji dio golema je praznina omeđena stablima kambodže s karakterističnim mirišljavim žutim cvjetovima.

Mjesto za spektakle

Prije pandemije taj je prostor ujedno bio i mjesto za glazbene spektakle – od koncerata grupa Iron Maiden i Paramore pa sve do rave partyja. Nakon pandemije gosti i spektakli lagano se vraćaju u GWK, pa centra dnevno posjeti oko 2000 ljudi.

Od 2018., kada je svečano otvoren, svi oni s posebnom pažnjom dolaze vidjeti golemi kip hinduističkog boga Višne kako jaše svojeg vahanu Garudu. Osim što je predstavlja slobodu, Garuda je ujedno i nacionalni simbol Indonezije, pa ne čudi što su vlasti odlučile da njemu i Višni posvete poseban spomenik.

Sa svojih 122 metara visine, u što je uključen i pijedestal na kojem su Višnu i Garuda, najveći je to spomenik u Indoneziji. Napravljen od bakra i mjeda te s čak 21 tisuću čeličnih šipki, kip teži više od 4000 tona, a napravio ga je lokalni umjetnik svjetskoga glasa Nyoman Nuarta.

Čak i ako niste vjernik, kulturni park Garida Wisnu Kencana odličan je uvid u tradiciju Balija, ali i mjesto za dobivanje unutarnjeg mira.

O autoru

O autoru