’28 godina kasnije’: Danny Boyle i Alex Garland najavili nastavak horora ’28 dana kasnije’

Danny Boyle i Alex Garland se ponovno udružuju za ’28 godina kasnije’, dugo očekivanom nastavku filmova ’28 dana kasnije’ i ’28 tjedana kasnije’.

Prošlo je dovoljno godina da se obožavatelji prestanu nadati kako će treći film o epidemiji “zombija” Dannyja Boylea i Alexa Garlanda biti ikad snimljen. No stigle su obećavajuće vijesti kako film ipak stiže, a Boyle i Garland su na njegovom čelu.

Moguća nova trilogija koja započinje s ’28 godina kasnije’

Kako prenosi The Hollywood Reporter, Danny Boyle i Alex Garland vraćaju se s 28 godina kasnije (28 Years Later), filmom koji bi zaokružio trilogiju o bijesnim zombijima. Cjelokupni ‘paket’ s ekipom za nastavak kreće u prodaju do kraja ovog tjedna svim studijima i streaming servisima, i iz tog razloga se ne zna hoće li izaći u kino dvorane ili ne.

28 weeks later - 28 tjedana kasnije
Jeremy Renner u filmu ’28 tjedana kasnije’ (Foto: 20th Century Fox)

No ‘paket’ ne uključuje samo jedan film, 28 godina kasnije, već je Boyleova i Garlandova ideja stvoriti novu, modernu trilogiju filmova. Alex Garland piše scenarij za sva tri nastavka, dok je Danny Boyle postavljen kao redatelj prvog filma. Takva postava je bila i na originalnom filmu iz 2002., dok su za njegov nastavak iz 2007. njih dvojica bili samo izvršni producenti. Kako će se priča dalje odvijati nakon 28 godina kasnije, to će najviše zavisiti o kupcima njihovog filma/filmova i hoće li se sve pretvoriti u novu trilogiju.

Serijal koji je zombijima vratio popularnost

Navedeno je kako bi budžet za svaki od filmova iznosio 75 milijuna dolara, što je znatno više nego je iznosio za prva dva filma. Budžet za 28 dana kasnije (28 Days Later, 2002.) bio je 8 milijuna, dok je za 28 tjedana kasnije (28 Weeks Later, 2007.) iznosio 15 milijuna. Inflacija je očito učinila svoje. Oba nastavka bila su hit kod publike i kritike, te su ostvarili odličnu zaradu na kino blagajnama s obzirom na njihov nizak budžet.

28 dana kasnije revitalizirao je lagano umirući trend zombija u horor filmovima, a njegovim stopama pratili su ga Zora živih mrtvaca (Dawn of the Dead, 2004.), Živi mrtvaci (The Walking Dead, 2010.) i Svjetski rat Z (World War Z, 2013.) između ostalih. Možda u 28 dana kasnije nisu bili pravi zombiji već ljudi zaraženi bjesnilom, no on svejedno spada u taj žanr, što je Alex Garland i potvrdio ranije te prekinuo Internet borbe po forumima.

28 days later - 28 dana kasnije
Cillian Murphy u filmu ’28 dana kasnije’ (Foto: 20th Century Fox)

Cillian Murphy bi se vratio za novi film

Još jedna stvar koja bi obradovala obožavatelje je da bi se Cillian Murphy mogao vratiti u najavljenom filmu. Dok je u 28 dana kasnije bio glavna uloga, za njegov nastavak iz 2007. se nije vratio. No, uoči izlaska Oppenheimera (2023.) Murphy je podijelio kako bi se volio vratiti za novi film jedino ako će Boyle i Garland biti uključeni u projekt.

Nedavno sam razgovarao s Dannyjem Boyleom i rekao sam, ‘Danny, snimili smo film krajem 2000.’ Tako da mislim da se definitivno približavamo 28 godina kasnije. Ali kao što sam uvijek govorio, ja sam za to. Volio bih to učiniti. Ako Alex [Garland] misli da u tome postoji scenarij i Danny to želi napraviti, volio bih to učiniti.”

28 dana kasnije bio je Murphyjev prvi filmski hit s kojim se pojavio na glumačkoj sceni, te bi i njemu vjerojatno bilo drago vratiti se ekipi i filmu s kojom je započeo karijeru. Murphyjev povratak franšizi bi sigurno dodatno dobio na popularnosti jer posljednjih godina je postavio sebe kao jednog od trenutno najpopularnijih glumaca. Od mega-popularne serije Peaky Blinders (2014.) do blockbustera Oppenheimer za kojeg je osvojio Zlatni globus. A sezona Oscara tek dolazi.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru