Ubojstva na programu Pulskoga festivala

Dok je Vanja Juranić u filmu Samo kad se smijem zaronila u tumornu hrvatsku stvarnost, Goran Kulenović inspiraciju je pronašao u popularnom romanu Zorana Ferića.

Obiteljska drama i potraga za ubojicom bili su u srijedu u fokusu programa 70. Pulskog filmskog festivala. U glavnom programu festivala prikazane su premijere filmova Samo kad se smijem Vanje Juranić i Smrt djevojčice sa žigicama Gorana Kulenovića, koje su privukle veliku pažnju javnosti.

Samo kad se smijem je univerzalna priča o ženi koja je ostala zarobljena u patrijarhalnoj sredini i nasilnom braku. No, iako je žrtva, glavna protagonistica filma je aktivna i bori se da promijeni situaciju“, rekla je redateljica Vanja Juranić nakon premijere.

Drama „Samo kad se smijem“ prati život 28-godišnje Tine (Tihana Lazović), koja u jednom dalmatinskom gradu naizgled vodi idilični život. Dok njezin suprug Frane (Slavko Sobin) zarađuje, ona kao kućanica brine za šestogodišnju kćer. No, njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Ubojstvo u prvom planu

Jedna od inspiracija za film redateljici je bio i slučaj Ane Magaš, Zadranke koja je uz kontroverznu sudsku odluku proglašena krivom za ubojstvo supruga, iako je tvrdila da je njezin čin bio samoobrana.

Uz Tihanu Lazović i Slavka Sobina, u glumačkoj ekipi filma su i Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Stipe Radoja, Nadine Mičić, Iva Jerković, Ivan Čuić, Filip Radoš, Gloria Dubelj, Mirela Brekalo, Maruška Aras i Aneta Grabovac. Redateljica Vanja Juranić ujedno je i montirala film, a scenarij je napisala s Elmom Tataragić. Direktor fotografije je Danko Vučinović, kostimografkinja Lidija Sertić, a skladateljica Janja Lončar.

Foto: Pulski filmski festival

Ubojstvo je bilo u prvom planu i kod filma Smrt djevojčice sa žigicama. Snimljen prema romanu Zorana Ferića, kriminalistički film natjerao je publiku u Areni da do zadnjeg trenutka pogađa tko je počinio strašan zločin na Rabu.

„Kao autor sam odrastao na žanrovskom filmu za kojeg smatram da je obično zabavniji i napetiji za gledanje, a da – ako je vrhunski napravljen – ne mora biti ništa manje ‘dubok’ ili slojevit od nekog art filma, odnosno nekog filma koji nema tako čvrstu narativnu strukturu. I zato mi je bilo bitno da ‘Smrt djevojčice sa žigicama’ postavimo ponajprije kao žanrovski film, a i Feriću se – na moju sreću – ta ideja odmah dopala“, kazao je Goran Kulenović.

Što se dogodilo na Rabu

Nakon projekcije filma redatelj i koscenarist Kulenović izveo je svoju ekipu pred pulsku publiku. Tako su se s pozornice u Areni naklonili autor knjige i koscenarist Zoran Ferić, glumci Jelena Lopatić, Nikša Butijer, Slavko Sobin, Iva Babić, Elma Juković, Slavko Juraga i Borko Perić, producenti Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat, koproducent Dušan Kovačević, kostimografkinja Sanja Šeler, majstorica maske Sanja Hrstić te brojni drugi članovi ekipe.

Kriminalistički film „Smrt djevojčice sa žigicama“ prati patologa Feru (Ozren Grabarić), svježe rastavljenog 40-godišnjaka, koji dolazi u otočni grad kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svojeg prijatelja iz djetinjstva. Njegov se dolazak poklopi s brojnim čudnim stvarima koje se događaju na otoku: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, a vrhunac je ubojstvo „djevojčice sa  žigicama“ – rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Iako nevoljko, Fero uz prijatelja, policijskog inspektora Mungosa (Goran Navojec), biva uvučen u istragu zločina te i sam pokušava doći do odgovora – tko je ubojica.

O autoru

O autoru