‘Tragovi’: Možemo li ikada pobjeći prošlosti?

Svaka osoba svoje traume iz prošlosti koje nas formiraju nosi sa sobom i suočava se s njima gotovo svakodnevno, a ‘Tragovi’ ukazuju na način kako se možemo nositi s njima.

Nakon očeve smrti, mlada znanstvenica Ana bori se s krizom identiteta, kao posljednja članica nekoć velike obitelji, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Promjene unutar nje odjednom se odražavaju u stvarnosti – usamljenost, kriza, emigracija – a njezino znanstveno istraživanje mističnih simbola i ljudskih tragova ostavljenih u kamenu misteriozno se isprepliće s njezinim životom sve dok ne vrati samopouzdanje, krene dalje i konačno prestane skrivati depigmentaciju na svome tijelu, tragove njezinih trauma. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postati će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

Tragovi - Dubravka Turić
Scena iz filma Tragovi © Kinorama

Redateljica filma Dubravka Turić je svoju filmsku karijeru počela kao montažerka, da bi se kasnije počela baviti i pisanjem scenarija te režijom. Tragovi su njen dugometražni redateljski prvijenac, dok je svojim kratkim filmovima Belladonna (2015.) i Trešnje (2017.) dobila međunarodna priznanja na svjetskim filmskim festivalima.

Tragovi - Dubravka Turić
Scena iz filma Tragovi © Kinorama

Osim što glavna junakinja filma Ana, koju glumi Marija Škaričić (Ta divna splitska noć, 2004., Mare, 2020.), na jedinstven način dolazi do spoznaje same sebe, bavi se i jednim poslom koji je veoma neobičan, a pogotovo u hrvatskom filmu – antropologijom. Koliko god neobično bilo, glavna protagonistica pronalazi poveznicu između prošlosti urezane u kamenu i svoje vlastite.

Tragovi - Dubravka Turić
Scena iz filma Tragovi © Kinorama

Osim Marije Škaričić, u ostalim ulogama su Nikša Butijer (Svećenikova djeca, 2013., Koja je ovo država, 2018.), Mate Gulin (Koja je ovo država, 2018., Pismo ćaći, 2012.), Lana Barić (Tereza37, 2020., Eden, 2020.), Tvrtko Jurić (Posljednji Srbin u Hrvatskoj, 2019., Pogrešan čovjek, 2018.), Dragan Mićanović (Papillon, 2017., Tereza37, 2020.), Tanja Smoje (Plavi cvijet, 2021., Sigurno mjesto, 2022.).

U kinima od 12.01.                                        

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Marija Škaričić, Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić, Tvrtko Jurić, Dragan Mićanović, Tanja Smoje
     REŽIJA: Dubravka Turić
     SCENARIJ: Dubravka Turić
     PRODUCENTICA: Ankica Jurić Tilić
     ŽANR: drama

     O autoru

     O autoru