‘Kreator’: Rat između čovjeka i umjetne inteligencije počinje ovog rujna

Od redatelja Garetha Edwardsa dolazi originalna priča koja je i više nego aktualna u današnje vrijeme, a govori o ljudskom strahu od umjetne inteligencije.

Usred budućeg rata između ljudske rase i snaga umjetne inteligencije, Joshua, okorjeli bivši agent specijalnih snaga koji tuguje zbog nestanka svoje žene, regrutiran je da ulovi i ubije Stvoritelja, nedostižnog arhitekta napredne umjetne inteligencije koji je razvio tajanstveno oružje s moći da okonča rat – i samo čovječanstvo. Misija spašavanja svijeta vodi do moralne dileme kada Joshua sazna da je najveći neprijatelj čovječanstva – dijete.

Kreator
Debitantica Madeleine Yuna Voyles kao Alphie u filmu Kreator (Foto: 20th Century Studios)

Redatelj čiji filmovi prikazuju kraj svijeta kakvog poznajemo

Kreator (The Creator) je novi post-apokaliptični blockbuster koji u današnje vrijeme možda više od ostalih filmova reflektira trenutnu stvarnost s kojom se čovječanstvo sve više susreće, a to je stvarnost u suživotu s umjetnom inteligencijom (AI). Osim toga, Kreator donosi potpuno izgrađen novi svijet s originalnom pričom koja je ispunjena akcijom, emocijama i dubokim filozofskim pitanjima na koja nije lako odgovoriti.

Takav svijet donosi redatelj Gareth Edwards koji se nakon sedam godina vraća u filmski žanr kojeg najviše voli – znanstvenu fantastiku. Posljednji film kojeg je snimio bio je Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda (Rogue One, 2016.), i njega su gotovo svi obožavatelji avantura u dalekoj, dalekoj galaksiji proglasili najboljim filmom franšize nakon originalne trilogije. Suvišno je naglasiti da je Rogue One bio velika uspješnica, kao i Edwardsov Godzilla (2014.) koji je bio prvi film sad već velike franšize. Poput njegovog prvog dugometražnog filma Čudovišta (Monsters, 2010.), Kreator je Edwardsova originalna ideja koja se bavi temom prisutnom u svim njegovim filmovima – krajem svijeta kakvog poznajemo. Ili galaksijom, ako se uzme u obzir Rogue One.

Kreator
Scena iz filma Kreator (Foto: 20th Century Studios)

Vizualni spektakl i film s moralnom težinom

Ideja i priča je Edwardsova, no scenarij je napisao zajedno s Chrisom Weitzom s kojim je ranije surađivao na filmu Rogue One, te je Kreator još jedna njihova suradnja koja obećava priču gdje se mala grupa ljudi (ili robota) mora suprotstaviti većem, daleko moćnijem protivniku. Mada se iz onog što se moglo vidjeti u trailerima, ne može sa sigurnošću znati tko je pravi neprijatelj i to je nešto što Kreatoru daje jednu potpuno novu dimenziju i moralnu dilemu, kako likovima, tako i gledatelju. Poslušati strah i riskirati pobjedu ili slijediti srce i riskirati poraz?

Priča izgleda dovoljno intrigantno i vrijedna cijene kino ulaznice, no vizualno se Kreator čini kao jedan od najbolje snimljenih filmova ove godine, potpuna gozba za oči na velikom ekranu. Garethu Edwardsu su kao inspiracija za film poslužili stari ratni filmovi o Vijetnamu, u prvom redu Apokalipsa danas (Apocalypse Now, 1979.), te futuristički klasici poput Blade Runner (1982.) i Akira (1988.), što se na trenutke može i prepoznati u trailerima. Tajland je poslužio kao savršena lokacija za snimanje zbog svojih prirodnih ljepota, no ubaciti futurističke elemente u takav okoliš je nešto što izaziva opčinjenost viđenim i osjećaj nelagode. Baš onako kako i treba za film s ovakvom temom.

Kreator
John David Washington kao Joshua u filmu Kreator (Foto: 20th Century Studios)

‘Jedan od najboljih filmova godine’

Za film s originalnom pričom i izuzetnim vizualima potrebna je dobra glumačka ekipa, a nju predvodi John David Washington kao Joshua, bivši agent specijalnih snaga kojem je cilj uništiti tajno oružje umjetne inteligencije. Madeleine Yuna Voyles je Alphie, AI dijete koje može okončati rat ali i ljudsku rasu, Ken Watanabe je AI humanoid Harun, Gemma Chan je u ulozi Maye, žene koja se bori uz AI, dok su u ostalim ulogama Allison Janney, Sturgill Simpson, Ralph Ineson i Amar Chadha-Patel.

Prve reakcije za Kreatora su isključivo pozitivne, nazivajući ga ‘jednim od najboljih filmova godine’, ‘modernim klasikom’ i ‘najboljim sf-om kakav godinama nije izašao’. Što se tiče vizualnog dijela, rečeno je kako Kreator daje ‘jedan zadivljujući kadar za drugim’. Pridodajmo tome kako film ima temu veoma blisku našoj novoj svakodnevici te upotrebom AI-a kao jednim od razloga za štrajkove scenarista i glumaca u Hollywoodu, i dobiva se veliki jesenski hit koji se ne smije propustiti.

U kinima od 28.09.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: John David Washington, Madeleine Yuna Voyles, Gemma Chan, Allison Janney, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, Ralph Ineson, Amar Chadha-Patel
     REŽIJA: Gareth Edwards
     SCENARIJ: Gareth Edwards, Chris Weitz
     PRODUCENTI: Gareth Edwards, Kiri Hart, Arnon Milchan, Jim Spencer
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Zev Foreman, Natalie Lehmann, Nick Meyer, Yariv Milchan, Michael Schaefer
     ŽANR: akcija, avantura, znanstvena fantastika, drama

     O autoru

     O autoru