ZFF prikazuje restaurirani biser jugoslavenskog filma “Slike iz života udarnika”

U sklopu programa Mreže festivala Jadranske regije, na Zagreb Film Festivalu bit će prikazano šest intrigantnih filmova, među kojima se izdvaja klasik Bate Čengića.

Dok se s nestrpljenjem očekuje koji će filmovi biti prikazani na 21. Zagreb Film Festivalu, koji će biti održan od 6. do 12. studenog, već se znaju neki biseri iz popratnog programa. Tako su obznanjeno i šest naslova iz programa Mreže festivala Jadranske regije.

Kao posebna filmofilska poslastica izdvaja se projekcija digitalno restauriranog klasika Slike iz života udarnika Bate Čengića, koji je prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji. Film je britka satira inspirirana ideološkim likom i životom rudara koji su u ranim godinama socijalističke Jugoslavije veličani kao nacionalni heroji. Direktor fotografije veliki je slovenski redatelj i snimatelj Karpo Godina, pod čijim je stručnim nadzorom i provedena restauracija slike i zvuka.

Povratak Zlatka Burića

Publika će na ZFF-u moći vidjeti i skandinavski psihološki triler Kopenhagen ne postoji, u kojem jednu od uloga tumači dansko-hrvatski glumac i dobitnik nagrade Europske filmske akademije Zlatko Burić. Film danskog redatelja Martina Skovbjerga mračna je ljubavna priča i uznemirujući psihološki triler iz pera Eskila Vogta, scenarista Najgore osobe na svijetu. Mlada žena Ida nestala je bez traga. Tri mjeseca kasnije njezin dečko Sander pristaje na neobičan dogovor – dopustit će njezinu ocu i bratu da ga zaključaju u stan i podvrgnu ispitivanju. Na vidjelo uskoro izlaze pojedinosti o čudnom i nekonvencionalnom načinu živo-ta dvoje ljubavnika.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Iz programa Horizonti Filmskog festivala u Veneciji na ZFF stiže humoristični i britki film o očevima i sinovima Luksemburg, Luksemburg ukrajinskog redatelja Antonija Lukiča, čiju režiju kritičari uspoređuju s ostvarenjima Martina Scorsesea, a s Festivala u Locarnu i nagradom za najbolju glumačku izvedbu (Renée Soutendijk) u Zagreb stižu Slatki snovi Ene Sendijarević, nemilosrdna satira na račun europskog kolonijalizma.

     Program Mreža festivala Jadranske regije predstavit će ove godine i Moć slovačkog redatelja Mátyása Priklera, premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, politički je triler nadahnut stvarnim događajem koji je potresao Slovačku 2009. godine. U središtu filma nerazjašnjeno je ubojstvo, a akteri su pripadnici političke elite, ožalošćena obitelj žrtve, korumpirani policajac i fikser obavještajne službe.

     Grčka tragedija

     Kameni temeljci modernog društva izvrću se naopako u bespoštednom i urnebesnom pseudo-dokumentarcu o suvremenoj grčkoj tragediji Crni kamen u režiji Spirosa Jacovidesa. Snimajući dokumentarac o „nestalim“ zaposlenicima u grčkoj javnoj službi, dvojica filmaša upoznaju Haroulu, očajnu majku u potrazi za sinom Panosom, jednim od nestalih. Kada ga osumnjiče za prevaru, Haroula u pratnji dokumentarista i njihove kamere kreće u misiju ispiranja ljage s Panosova imena.

     Mreža festivala Jadranske regije regionalni je festival osnovan 2021. godine. U zajedničkom pothvatu udružilo se pet festivala iz pet zemalja – Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska). U sklopu trećeg izdanja svaki od pet festivala održat će poseban program, a o najboljim filmovima glasat će publika iz svih pet zemalja.

     Zbrajanjem glasova najboljem filmu prema izboru publike bit će dodijeljena nagrada Adriatic Audience Award, koja će dobitniku biti uručena krajem godine na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

     O autoru

     O autoru