Sean Penn: Nepredvidljiv ispred kamere, ali i u stvarnom životu

Dvostruki oskarovac, Sean Penn, osim kao glumac i redatelj poznat je po svom humanitarnom djelovanju te prijateljstvima s kontroverznim svjetskim liderima. Pod lupom javnosti nerijetko je i zbog svog privatnog života u kojem važne dijelove čine burni brakovi s Madonnom i Robin Wright.

Ako govorimo o glumcu koji pažnju javnosti podjednako privlači svojim ulogama, ali i privatnim životom te aktivizmom, onda je to nedvojbeno Sean Penn. O njemu se, naime, priča kao o talentiranom i kontroverznom glumcu koji je obje “vrline” pokazivao od samog početka svoje glumačke karijere. Osim toga, danas 63-godišnji glumac poznat je i po prijateljstvima s poznatim i(li) moćnim ljudima, ali i po tituli “ljubimca žena” koja, za razliku od njegove boje kose, s godina ne blijedi.

Tijekom svoje karijere, Penn je ostvario brojne zapažene uloge koje su mu donijele veliko priznanje, uključujući i dva Oscara za najboljeg glumca. Pažnju na sebe skrenuo je već drugim dugometražnim filmom u kojem se pojavio – Zlatno doba u Ridgemontu (Fast Times at Ridgemont High, 1982.). Ono što svakako treba reći, jest da potječe iz glumačke obitelji. Naime, njegova majka Eileen Ryan, bila je glumica, otac Leo Penn, bio je glumac, scenarist i redatelj, a i Seanov mlađi brat Chris Penn, koji je preminuo kao 40-godišnjak, bio je glumac koji se pojavio u podugačkom nizu filmova među kojima je i Footloose (1984.). Njih su dvojica u filmu Izbliza (At Close Range, 1986.) glumila braću Whitewood, a njihova majka u tom se filmu pojavila kao njihova – baka.

Stariji Seanov brat Michael nije glumac, nego glazbenik, no u svijet filma zakoračio je kao autor soundtracka za film Kralj pornića (Boogie Nights, 1997.).

Najznačajnije uloge

Prva značajnija uloga Seana Penna bila je u kriminalističkoj drami Odlazak u smrt (Dead Man Walking, 1995.), redatelja i scenarista Tima Robbinsa, u kojoj suosjećajna opatica (Susan Sarandon) pokušava prodrijeti u mračnu dušu ubojice osuđenog na smrt (Sean Penn). Taj mu je film priskrbio prvu nominaciju za Oscara kojeg je pak osvojio zahvaljujući filmu Mistična rijeka (Mystic River, 2003.). Riječ je o drami redatelja Clinta Eastwooda, u kojoj Penn glumi Jimmyja Markuma, čovjeka čija ga prošlost progoni nakon što je njegova kćer mučki ubijena. Ta mu je uloga donijela mu Oscara za najboljeg glumca, Timu Robbinsu Oscara za najbolju sporednu ulogu, a s njima je glumio i Kevin Bacon.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Pet godina kasnije, biografska priča o životu borca za prava homoseksualaca, Harveyja Milka, osigurala mu je drugog Oscara za najboljeg glumca. Riječ je o filmu Milk (2008.), odnosno priči o prvom deklariranom gay dužnosniku u Kaliforniji.

     Dirljiva uloga mentalno zaostalog oca koji se bori za skrbništvo nad svojom kćeri u filmu Ja sam Sam (I Am Sam, 2001.) donijela mu je još jednu nominaciju za Oscara, a kao vojnika u Drugom svjetskom ratu gledali smo ga u ratnoj drami Tanka crvena linija (The Thin Red Line, 1998.)

     A Penna pamtimo i po ulozi odvjetnika koji se upušta u opasni svijet kriminala u kriminalističkoj drami Carlitov način (Carlito’s Way, 1993.).

     Redateljski i prijatelj utjecajnih političara

     Osim kao glumac, Sean Penn se okušao i kao redatelj. Njegov redateljski debi bio je film The Indian Runner, 1991.), koji je kritika pozitivno ocijenila, a slijedio je Čuvar prijelaza (The Crossing Guard, 1995.). Ipak, najpoznatiji njegov redateljski projekt je U divljini (Into the Wild, 2007.), temeljen na istoimenom bestseleru Jona Krakauera. Film je dobio niz priznanje i pokazao Pennovu strast prema istraživanju ljudske psihe i prirode.

     Ljudsku psihu dobrim je dijelom pokazao i dokumentarcu Supersila (Superpower, 2023.), koji je režirao s Aaronom Kaufmanom, a koji je bio zamišljen kao bezbrižna priča o komičaru koji je postao ukrajinski predsjednik, da bi na kraju zabilježio povijesni događaj 24. veljače 2022. jer su redatelji svjedočili ruskoj invaziji na Ukrajinu i inauguraciji Volodimira Zelenskog kao jednog od najznačajnijih ratnih vođa modernog doba.

     S vremenom Zelenski je postao Pennov prijatelj kojemu je on, u znak svesrdne podrške, poklonio jednog od svoja dva Oscara s napomenom da mu ga po završetku rata u Ukrajini osobno vrati u njegovoj kući u Malibuu. Zbog svoje podrške Ukrajini, američki glumac dobio je trajnu zabranu ulaska u Rusiju. Dakle, s Vladimirom Putinom nema prijateljske odnose, no imao je s pokojnim venezuelskim predsjednikom Hugom Chávezom, a intervjuirao je i meksičkog narkobosa El Chapa.

     Humanitarac i ljubavnik

     A osim u vanjskoj politici, Sean Penn poznat je i po angažmanu u humanitarnim akcijama. Primjerice, osnovao je neprofitnu organizacije Community Organized Relief Effort (CORE), koja je distribuirala pomoć na Haitiju nakon potresa u zemlji 2010. i uragana Matthew i provodila besplatne dijagnostičke testove na COVID-19 u SAD-u tijekom pandemije COVID-19. Pomogao je i u Pakistanu 2012. kad su dijelove te države pogodile poplave. Pomogao je američkom poduzetniku Jacobu Ostreicheru da izađe iz bolivijskog zatvora u kojem je završio zbog optužbi za pranje novca, tijekom sirijskog građanskog rata podržao je Siriju, a u sukobu Armenije i Azerbejdžana podršku je dao Armeniji…

     Uglavnom, uvijek je jasno iznosio svoj stav o svakom političkom ili bilo kakvom drugom problemu na bilo koji način. Tako je u listopadu 2002. za 56.000 dolara zakupio oglasni prostor u Washington Postu kako bi objavio otvoreno pismo predsjedniku Georgeu W. Bushu tražeći od njega da SAD smanji svoj utjecaj u Iraku. Kako je stajalo u pismu, taj je zahtjev uputio kao otac dvoje djece i sin veterana Drugog svjetskog rata.

     Posljednji film u kojem se pojavio je drama ‘Daddio’ u kojem glumi s Dakotom Johnson (Foto: Sony Pictures Classics)

     A uz uloge u više od 50 filmova te humanitarni i politički angažman, Sean Penn je imao dovoljno vremena i za bogat ljubavni život. Ženio se tri puta. Prvi put u brak je stupio s Madonnom (1985. – 1989.), a drugi brak, onaj s glumicom Robin Wright, potrajao je 14 godina (1996. – 2010.), a s australskom glumicom Leilom George bio je u braku od 2020. do 2022.).

     Prije svih tih brakova (1982.), kratko je bio zaručen s glumicom i fotografkinjom Pamelom Springsteen, sestrom Brucea Springsteena, a i druge njegove ljubavne veze uključivale su brojna znana. Tako je i kad su prijatelji u pitanju. Naime, poznato je da je jako dobar prijatelj s bubnjarem Metallice, Larsom Ulrichom, ali i starijim kolegom Robertom De Nirom s kojim ga veže isti datum rođenja (17. kolovoza).

     O autoru

     O autoru