‘Savršeni dani’: Meditacija o životu Wima Wendersa

Film Savršeni dani, njemačkog redatelj Wima Wendersa, oduševit će filmofile. Priča o japanskom čistaču WC-a zapravo je svojevrsna meditacija o ljepotama običnog života.

Njemački redatelj Wim Wenders jedan je od najznačajnijih europskih ali i svjetskih filmskih autora. Smatra se jednim od pionira nove njemačke kinematografije 1970-ih i jednim od najvažnijih predstavnika suvremene kinematografije. Uz višestruko nagrađivane igrane filmove, kao što su Paris, Texas (1984.) i Nebo nad Berlinom (Wings of Desire, 1987.), također je autor i nekoliko inovativnih dokumentaraca kao što su Pina (2011.), Buena Vista Social Club (1999.), Sol zemlje (The Salt of the Earth, 2014.) i Papa Franjo, čovjek od riječi (Pope Francis: A Man of His Word, 2018.).

Wenders je redatelj, producent, fotograf i autor; njegove fotografije obišle su čitav svijet kroz razne izložbe. Njegovo stvaralaštvo uključuje i brojne knjige fotografija, filmske knjige i zbirke eseja. Godine 2012., zajedno sa suprugom Donatom, osnovao je neprofitnu Zakladu Wim Wenders (Wim Wenders Stiftung) u Düsseldorfu. Ta zaklada, zapravo, objedinjuje filmsko, fotografsko i književno životno djelo Wima Wendersa restaurirajući ga i čineći ga trajno dostupnim javnosti.

Također, zaklada je posvećena promicanju mladih talenata u području inovativnog kinematografskog pripovijedanja kroz  program Wim Wenders Grant (stipendije Wima Wendersa).

Od dokumentarca do igranog filma

Glavni lik filma Savršeni dani (Perfect Days, 2023.) je Hirayama (Koji Yakusho), koji radi kao čistač javnih zahoda u četvrti Shibuya, Tokyo. Njegovo je mirno, tiho postojanje. Svaki dan se budi u isto vrijeme, priprema se na isti način i radi na isti način. Usput odabire glazbu iz svoje kolekcije audio kaseta klasika roka iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća –The Rolling Stones, The Kinks,The Velvet Underground, Van Morrison, Nina Simon te Lou Reed (u skladu s naslovom filma) i dr..  Njegov način života odiše nježnom ljepotom. ljepotom. Voli drveće i gledanje u Komorebi, svjetlucanje svjetla i sjena koju stvara lišće koje se njiše na vjetru. Ali neočekivani događaji stvaraju valove u njegovom životu koji posegnuti u svoju prošlost.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Zanimljivost ovog filma je da WC-i prikazani u filmu dosita i postoje. Naime, za potrebe Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine gradski čelnici odlučili su redizajnirati sedamnaest javnih WC-a. Namjera toga je bila da se imidž javnih WC-a ‘kao prljavih i smrdljivih mjesta’ pretvori u dodatnu atrakciju za goste njihovog grada tijekom Olimpijade. U projektu su sudjelovali vodeći arhitekti i dizajneri u zemlji No, desila se pandemija koronavirusom i taj efekt je izostao.

     No, ipak, rodila se ideja da se o tome napravi dokumentarac. Kontaktirali su Wima Wendersa koji je, dakako, bio iznenađen ponudom ali nije se puno dvoumio jer je veliki ljubitelj Japana i njegove kulture. Legenda o ovom filmu dalje kaže da on, po dolasku u Tokio, dobio ideju da se radi igrani film a ne namjenski dokumentarni film.

     Meditacija o životu

     Naime, lokacije tih WC-a su u blizini budističkih svetišta i prekrasno uređenih parkova, što je za Wendersa i više nego dovoljan razlog da u taj ‘savršeni’ svijet smjesti običnog čovjeka koji uživa u svijetu koji ga okružuje.

     Wendersov lik Hirayama to i je u svakom pogledu. Njegov pogled na svijet, rutina, odnos s drugim ljudima je čista suprotnost životu koji živimo u ovo digitalno doba koje je ispunjeno mobitelima bez kojih (gotovo) nitko više i ne može živjeti.

     Kako je njegov život ispunjen jednom rutinom, ponavljajući kadrovi djeluju kao neka vrst meditacije. I, to meditacije o životu. Tako uvučeni u Hirayamin život, u kojem on uživa u svijetu oko sebe i malim stvarima,  prosto vas tjera da se zamislite nad svime time i počnete (ne)namjerno razmišljati i o svom životu iz te perspektive.

     Filmofilska uživancija

     On ne govori previše ali Wenders ima fokus na njegove izraze lica, poglede koji zrače toplinom, njegov smiješak. Kamera ga prati u dokumentarističkom stilu i to je pun pogodak jer je gledatelj tako domišljato i vrlo efektno uvučen u njegov život.

     Film Savršeni dani možemo nazvati gotovo savršenim, briljantnim filmom velikog Wima Wendersa. On je prava uživancija za filmofile, čista filmska poetika koja se ne propušta.

     O autoru

     O autoru