Romantične komedije koje su sve samo ne klasične

Možda pojam romantičnih komedija neke odbija od samog filma, ali donosimo vam nekoliko naslova koji bi mogli promijeniti mišljenje i najokorjelim protivnicima takvog žanra.

Da bi romantika i komedija dobro funkcionirale zajedno, romantičan par mora biti dovoljno različit jedan od drugoga ili potpuno isti kako bi za nas publiku stvari bile zanimljive. No neki pripadnici tog žanra odlaze i korak dalje pa na put romansi postavljaju doista kreativne, čak i naoko nemoguće prepreke kako bi romansa i komedija mogle upaliti.

Iako ih ima poprilično, izdvojili smo nekoliko koji se sigurno mogu dojmiti i zahtjevnijeg gledatelja.

Scott Pilgrim protiv svijeta
Scott Pilgrim protiv svijeta (2010)

Originalni naslov: Scott Pilgrim vs. the World
Režija: Edgar Wright
Tko se voli: Michael Cera i Mary Elizabeth Winstead
O čemu je tu riječ: Dečko mora pobijediti sedam zlih bivših svoje nove djevojke jednog po jednog kako bi osvojio njezino srce.

Vizualna komedija je ono što ističe ovaj film, svaki lik je uvrnut na svoj način, a da bi se došlo do romantičnog cilja, glavni lik mora proći borbe sa bivšim partnerima djevojke koja mu se sviđa. Pod borbe se misli na prave borbe. Brz, dinamičan, pun odlične glazbe, doskočica i sekvencama koje podsjećaju na video igru.

Ruby Sparks (2012)

Originalni naslov: Ruby Sparks
Režija: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Tko se voli: Paul Dano i Zoe Kazan
O čemu je tu riječ: Pisac koji se bori sa spisateljskom blokadom pronalazi romansu na vrlo neobičan način: stvarajući ženski lik za koji misli da će ga voljeti, piše o njoj, a zatim se ona doista pojavljuje.

Možda se sama ideja stvaranja idealnog partnera ne čini novom, ali zbog izvedbe se ipak uzdiže iznad ostalih slične tematike. Iako stvorena iz mašte, djevojka ima svoj karakter i neće tako lako prihvatiti da ju svaka nova napisana riječ od strane njenog tvorca kontrolira.

Ruby Sparks
Dječje igre - Love me if you dare
Dječje igre (2003)

Originalni naslov: Jeux d’enfants
Režija: Yann Samuell
Tko se voli: Guillaume Canet i Marion Cotillard
O čemu je tu riječ: Prijatelji Julien i Sophie igraju čudnu igru koju su započeli kao djeca — neustrašivo natjecanje u nadmašivanju jedno drugoga odvažnim i nečuvenim vratolomijama. Iako često glume kako bi jedno drugome olakšali bol, igra je možda način da izbjegnu činjenicu da su doista stvoreni jedno za drugo.

Nepredvidljiv i krajnje kreativan, ovaj film drži zaljubljeno dijete u nama potpuno budnim i još se dugo neće vratiti na spavanje nakon odgledanog filma.

Topla tijela (2013)

Originalni naslov: Warm Bodies
Režija: Jonathan Levine
Tko se voli: Nicholas Hoult i Teresa Palmer
O čemu je tu riječ: Nakon što krajnje neobičan zombi spasi još uvijek živu djevojku od napada, njih dvoje uspostavljaju vezu koja pokreće događaje koji bi mogli promijeniti cijeli beživotni svijet.

Romansa između zombija i čovjeka zvuči nespojivo, ali Topla tijela su nas uvjerila u nešto drugo. U ovom filmu mogu uživati ljubitelji romantičnih komedija, kao i horora jer film jako lijepo to „upakira“ a da ne prelazi granice dobrog ukusa.

Topla tijela - Warm Bodies
Svjetla velegrada - City Lights
Svjetla velegrada (1931)

Originalni naslov: City Lights
Režija: Charles Chaplin
Tko se voli: Charles Chaplin i Virginia Cherrill
O čemu je tu riječ: Uz pomoć milijunaša koji ga se sjeća samo kad je pijan, skitnica koji se zaljubio u slijepu cvjećarku skuplja novac kako bi joj mogao pomoći u liječenju.

Dramatični dio romanse je ovdje, a nakon toga se ne možete prestati smijati savršenoj Chaplinovoj fizičkoj komediji. Ovo je vjerojatno prvi primjer kako je usavršen balans romantike i komedije, što je Chaplin sam učinio budući da je scenarist, redatelj, skladatelj i glavni glumac. Možda prvi film od svoje vrste žanra, a opet drukčiji od svih. Lektira.

Amelie (2001)

Originalni naslov: Le fabuleux destin d’Amélie Poulain
Režija: Jean-Pierre Jeunet
Tko se voli: Audrey Tautou i Mathieu Kassovitz
O čemu je tu riječ: Amélie je nevina i naivna djevojka u Parizu s vlastitim osjećajem za pravdu. Odlučuje pomoći ljudima oko sebe i usput otkriva ljubav.
Amélie vas s tolikom lakoćom uvuče u svoj svijet da se svaki njen postupak, koliko god neobičan a ponekad i upitan bio, čini najispravnijim na svijetu. Film koji slavi maštu, ljubav i sanjare na veoma jedinstven vizualan način, te da svaka lijepa gesta može pozitivno utjecati na ljude s kojima i niste povezani.

Amelie
Kraljevstvo izlazećeg mjeseca - Moonrise Kingdom
Kraljevstvo izlazećeg mjeseca (2012)

Originalni naslov: Moonrise Kingdom
Režija: Wes Anderson
Tko se voli: Kara Hayward i Jared Gilman
O čemu je tu riječ: Par mladih ljubavnika bježi iz svog grada u Novoj Engleskoj, zbog čega se okuplja lokalna potraga kako bi ih se pronašlo.

Iako možda nisu klasičan ljubavni par na kakve smo svi naviknuli, veoma neobične romanse između dvoje dvanaestogodišnjaka ne nedostaje. Oni su tu jedno za drugo, veoma su ekscentrični i samo žele pobjeći od svih da budu zajedno. Svi ostali likovi u filmu su jedan veliki crtić koji ih pokušava pronaći i (bezuspješno) uhvatiti.

Shrek (2001)

Originalni naslov: Shrek
Režija: Andrew Adamson, Vicky Jenson
Tko se voli: Mike Myers i Cameron Diaz
O čemu je tu riječ: Zli lord protjeruje stvorenja iz bajki u močvaru mrzovoljnog ogra, koji mora krenuti u potragu i spasiti princezu za gospodara, a sve kako bi vratio svoju zemlju.

Ovo možda neki ne smatraju romantičnom komedijom, ali ona to je. Prvi animirani film velikog studija da je u smislu romanse i komedije ponudio nešto novo van standardiziranih okvira kao što su radili Disney i ostali. U trenutku kad je izašao, svi su poludjeli za njim jer je dao nešto novo, a i dan danas je izvrsna nekonvencionalna romantična komedija.

Shrek 2001

O autoru

O autoru