Ridley Scott režirat će biografski film o Bee Geesima?

Tek je završio nastavak filma iz 2000. ovjenčanog s čak pet Oscara, a slavni se redatelj već spominje u kontekstu novog projekta i žanra u kojem se do sada nije okušao.

Ni mjesec dana nije prošlo od kad se film Bob Marley: One Love počeo prikazivati u kinima diljem svijeta, a Paramount Pictures već priprema novu glazbeno-filmsku poslasticu. Naime, u njihovoj “radionici” naveliko se radi na biografskoj priči legendarne britanske grupe Bee Gees koju bi, kako piše Deadline, mogao režirati Ridley Scott.

Unatoč poodmakloj životnoj dobi, slavni redatelj radi bez predaha. Priču iz svijeta visoke mode – Dinastija Gucci (House of Gucci) – režirao je 2021., povijesnu priču o Napoleonu lani, a u studenom ove godine s nestrpljenjem očekujem nastavak njegovog velikog hita iz 2000., Gladijator 2.  

Isti izvor navodi da bi 86-godišnji redatelj film trebao i producirati, zajedno s Michaelom Prussom, jednom od ključnih osoba u njegovoj produkcijskoj kući Scott Free. Kao producenti spominju se i Graham King te Stacey Snider, a kao izvršni producent Barry Gibb, član Bee Geesa, jedini od trojice braće-članova grupe koji je još živ.

Slavni i redatelj i scenarist

Scenarij za film o britanskim glazbenim legendama napisao je John Logan, scenarist koji je sa Scottom radio na originalnom Gladijatoru, a surađivao je i s ostalim slavnim redateljima, među kojima su i Oliver Stone (Samo igra/ Any Given Sunday, 1999.) Martin Scorsese (Avijatičar/ The Aviator, 2004.; Hugo, 2011.) Tim Burton (Sweeney Todd: Đavolji brijač/Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007.). Osim toga, Logan je napisao scenarij i za dva filma o Jamesu Bondu – Skyfall (2012.) i Spectre (2015.) – ali i biografskom filmu o Michealu JacksonuMichael – čija je produkcija počela krajem siječnja.  

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Za razliku od Logana, ovaj će film za Ridleyja Scotta značiti žanrovski odmak od njegovih prijašnjih filmova, a s obzirom na redateljevu naviku da po završetku jednog, odmah prelazi na drugi projekt, film o Bee Geesima predstavljen mu je odmah nakon što je završio sa snimanjem Gladijatora 2.

     Naravno, projekt mu nije ponuđen slučajno. Naime, redateljeva povezanost s Bee Geesima seže u rane dane njegove karijere. Naime, preko dugogodišnjeg menadžera grupe, Roberta Stigwooda, u jednom su Scottovom filmu trebala glumiti braća Gibbs, no projekt je na kraju otkazan. Sad bi pak Scott trebao ispričati glazbenu priču o slavnoj braći – Barryju te blizancima Robinu i Mauriceu, koji su zajedno s Vinceom Melouneyjem, Colinom Petersenom i Geoffom Brigfordom, činili popularnu grupu.

     Ostavili dubok trag u različitim žanrovima

     Tijekom 40-godišnje karijere, ova britansko-australska  grupa ostavila je značajan trag u različitim glazbenim žanrovima – popu, discu i rocku, a procjenjuje se da su tijekom karijere prodali oko 220 milijuna ploča, što ih čini jednom od najuspješnijih grupa ikad.

     Svaki od trojice braće imao je izrazite vokalne mogućnosti koje su se izvrsno nadopunjavale, a svaki je od njih svirao i neki instrument. Tako je Barry poznat po falsetto glasu i sviranju gitare, Robin se odlikovao vibratom i orguljama, a Maurice je s lakoćom pjevao i visoke i niske tonove te svirao bas, gitaru, bubnjeve, a ponekad i klavijaturu. Braća su napisala gotovo sve pjesme grupe, a jednom su prilikom objasnili da se, kad rade zajedno, osjećaju kao jedna osoba. Nažalost, zdravstveni problemi su ih rastavili. Prvi je u dobi od 53 godine, umro Maurice (tijekom operacije zbog začepljenja crijeva), a 2012. je od karcinoma preminuo Robin.

     Film o talentiranoj braći i njihovom glazbenom uspjehu ponovo bi trebala spojiti Ridleyja Scotta i Johna Logana koji su zajedno radili na filmovima Gladijator (2000.) i Alien: Savez (Alien: Covenant, 2017.), ali scenarista Logana i producenta Grahama Kinga koji su zajedno radili na filmovima Rango (2011.), Avijatičar (The Aviator, 2004.)  te skorašnjem Michael.

     Paramount je još 2019. osigurao doživotna prava na ostavštinu obitelji Gibb, a namjera je ovim filmom dostići (ako ne i prestići) uspjeh glazbenog biografskog filma Bohemian Rhapsody (2018.), redatelja Bryana Singera, koji je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma.

     O autoru

     O autoru