Ridley Scott poručuje kritičarima kojima se ne sviđa Blade Runner: ‘Je**te se’

Ako ste vi jedni od onih koji smatraju ‘Blade Runner’ previše sporim filmom, Ridley Scott ima par riječi za vas.

Blade Runner ili Istrebljivač kako glasi hrvatski prijevod ovog filma iz 1982. godine jedno je od najpoznatijih ostvarenja koje je po svom izlasku propalo kako na kino blagajnama, tako i kod kritike, da bi danas bio jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih filmova svog žanra.

Ako kritizirate ‘Blade Runnera’, Ridley Scott neće ostati dužan

Nekad propali film a danas jedan od filmova kojeg filmofili preporučuju svima da ga treba pogledati, Blade Runner je adaptacija književnog djela Sanjaju li androidi električne ovce? iz 1968. pisca Phillipa K. Dicka. Još uvijek se raščlanjuju teme i poruke filma, divi se specijalnim efektima koji i danas izgledaju fantastično i lako prepoznatljivo, ali ima onih koji smatraju da je film u suštini ipak malo prespor.

Blade Runner 1982
Harrison Ford kao Deckard u potjeri za replikantima (Foto: Warner Bros.)

Kako prenosi SlashFilm, redatelj Blade Runnera Ridley Scott je za Total Film Magazine poslao poruku onima koji kritiziraju sporu radnju filma.

Nisam gledao ‘Blade Runner’ 20 godina. Doista. Ali upravo sam ga pogledao. I nije spor. Informacija koja vam dolazi tako je originalna i zanimljiva, govori se o biološkim kreacijama i rudarenju izvan svijeta, za što su u to vrijeme govorili da je glupo. Ja kažem, ‘Jebite se’.”

Loše iskustvo na setu za redatelja i glavnog glumca

Osim lošeg prijema od strane kritike, Scott nema ni lijepa sjećanja na samo snimanje ovog sf klasika. Poput njegove glavne zvijezde Harrisona Forda koji je javno rekao da mu snimanje nikako nije ostalo u lijepom sjećanju, Scott je podijelio i svoje iskustvo.

[Snimanje] je bilo jako loše iskustvo za mene. Imao sam užasne partnere. Tipovi iz financija, koji su me ubijali svaki dan. Bio bi vrlo uspješan u vođenju i znao sam da stvaram nešto vrlo, vrlo posebno. Stoga nikad ne bih prihvatio ne kao odgovor. Ali nisu shvaćali što imaju. Snimaš, montiraš i miksaš. I dok ste na pola puta, svi govore da je presporo. Morate naučiti da kao redatelj ne smijete slušati nikoga. Znao sam da radim nešto vrlo, vrlo posebno. A sada je to jedan od najvažnijih znanstveno-fantastičnih filmova ikad snimljenih na kojim se svi hrane. Svaki prokleti film.”

Blade Runner 1982
‘Svi trenuci bit će izgubljeni u vremenu, poput suza na kiši’ Monolog replikanta kojeg glumi Rutger Hauer (Foto: Warner Bros.)

Kritika je ubila ‘Blade Runnera’ i pokopala film

U vrijeme izlaska Blade Runnera, nije bilo interneta kako bi na dan premijere svatko unaprijed saznao mišljenje publike i kritike o novom filmu te se na temelju toga najčešće odlučuje da li pogledati film ili ne. Filmofili i oni zainteresirani su zato kupovali časopise o filmu gdje su najpoznatiji filmski kritičari davali svoja mišljenja, a jedna od takvih bila je i Pauline Kael. Ridley Scott je njen tekst o Blade Runneru koji počinje s interpretacijom jedne od najpoznatijih rečenica iz filma o suzama na kiši, uzeo kao pouku za ostatak karijere.

Znate, prije 42 godine Pauline Kael je vidjela ‘Blade Runnera’, a članak počinje s: ‘Oh, dušo, samo neka kiša pada’. Što je ozbiljan slučaj sarkazma. Uništila je film na četiri stranice. Bio sam toliko shrvan. Bilo mi je teško napraviti ga, a ipak sam mislio da sam stvorio nešto posebno. I onda da ga tako ubiju… To je zapravo utjecalo na izlazak filma. Uzeo sam te četiri stranice i uokvirio ih na zid svog ureda. I danas su tamo jer postoji lekcija u tome, a to je: ‘Kad misliš da si pobijedio, nemaš jebenog pojma’.”

85-godišnji redatelj osim što ima puno toga za reći, ima i za snimati jer u studenom mu izlazi povijesni biografski film Napoleon s Joaquinom Phoenixom u naslovnoj ulozi, a iduće godine Gladijator 2 i (možda) Alien: Romulus.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru