Planet majmuna: Kraljevstvo – Posljednji film franšize počinje sa snimanjem

Cezarova priča je možda gotova, ali bitke za prevlast na Zemlji između ljudi i majmuna su na pomolu.

Kada je 2011. izašao reboot originalnog Planeta majmuna (1968.) nazvan Planet majmuna: Postanak,  na svačije iznenađenje postao je veliki hit te zaradio gotovo pola milijarde dolara na svjetskom box officeu.

Nakon njega uslijedila su još dva nastavka koja su pratila priču o Cezaru, čovjekolikom majmunu koji je predvodio ustanak svoje vrste: Planet majmuna: Revolucija (2014) i Planet majmuna: Rat (2017). Dva nastavka zajedno su zaradila preko 1,2 milijarde dolara na svjetskom box officeu.

I sada nakon 5 godina stanke, nova priča Planeta majmuna je krenula sa snimanjem u Australiji u Disney Studios, nekadašnjim Fox Studios.

Planet majmuna: Revolucija (2014) Dawn of the Planet of the Apes
Andy Serkis kao Cezar u filmu Planet majmuna: Revolucija © Twentieth Century Fox

Novo poglavlje priče je smješteno godinama nakon što je Cezar pružio utočište ostalim primatima u filmu Planet majmuna: Rat. Više detalja o radnji nije poznato, no sam film je najavljen za izlazak 2024. godine.

Ulogu redatelja je u novom nastavku preuzeo Wes Ball, najpoznatijem po radu na trilogiji Labirint od 2014. do 2018. godine, dok je zadnja dva nastavka Planeta režirao Matt Reeves koji se prebacio na projekte o Batmanu sa Robertom Pattisonom u glavnoj ulozi.

Scenarij za Kraljevstvo su napisali Patrick Aison, Wes Ball, Josh Friedman, Rick Jaffa i Amanda Silver, od kojih su posljednjih dvoje radili na prva tri dijela Planeta majmuna.

Planet majmuna: Rat (2017) War for the Planet of the Apes
Scena iz filma Planet majmuna: Rat © Twentieth Century Fox

Glumci koji su potvrđeni za sada su Kevin Durand (Robin Hood, Virus), Freya Allan (Vještac, Metak i milkshake), Eka Darville (Jessica Jones, Njen miris), dobitnik Emmyja Peter Macon (Orville, Besramnici) i Owen Teague (Ono, The Stand). Za glumca Kevina Duranda se jedino spominje kako bi u Planet majmuna: Kraljevstvo mogao glumiti glavnog negativca.

Da li će novi nastavak uspjeti dočarati ono što nas je privuklo u Cezarovu priču o ustanku primata, saznati ćemo 2024. godine, a mi ćemo ga svakako gledati.

O autoru

O autoru