Illyricvm: Prvi film u svijetu na ilirskom jeziku dolazi u kina

Prvi dugometražni igrani film autora eksperimentalnih i animiranih filmova Simona Bogojevića Naratha Illyricvm stiže u kina

37. godina prije naše ere. Liburnskog pastira Volsusa (Križan) sa sobom povede rimska jedinica čiji se jednostavan zadatak skupljanja poreza neočekivano pretvori u sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima. Očima ovog, za Rimljane primitivnog barbara, vidimo arhaičan i brutalan svijet, sličniji našem današnjem svijetu nego što bismo to voljeli priznati.

Film je nastao u produkciji hrvatske Kinorame, u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana, talijanskom La Sarraz Pictures, kosovskom Buka Production i sarajevskom SCCA/pro.ba.

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Simona Bogojevića Naratha svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem, 69. Pulskom filmskom festivalu gdje je dobio veoma pozitivne kritike i osvojio Zlatnu arenu za najbolju masku.

Illyricvm 2022 - scena iz filma
Scena iz filma Illyricvm © Press

Glumačka postava je doista šarolika sa šireg područja našeg podneblja: Filip Križan (Mamutica, Nestali), Ylber Bardhi (Diamanti, Zonjusha), Robert Prebil (Pod njenim oknom, Truplo), Franjo Dijak (Pravo čudo, Seks, piće i krvoproliće), Adrian Pezdirc (Vikend u Hrvatskoj, Kosac), Ana Takač (Pravo čudo, Ljubav u zaleđu), i debitant Labeat Bytyçi.

Redatelj Bogojević Narath je za Večernji List izjavio da se na filmu radilo približno 8 godina, budući da je cijeli film snimljen je na ilirskom i latinskom jeziku. Latinski jezik nam je poznat, no ilirski nije. Nitko ne zna sa sigurnošću kako je ilirski jezik zvučao, ali Bogojević Narath je svoju ideju predočio akademiku Ranku Matasoviću, redovitom profesoru na Odsjeku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta i jednom od najvećih svjetskih eksperata za indoeuropske jezike. On za potrebe filma nije izmislio, već je uspio iz poznatih informacija rekonstruirati ilirski jezik.

Illyricvm 2022 - scena iz filma
Scena iz filma Illyricvm © Press

Sa nevjerojatnom kostimografijom koja je također rekonstruirana prema povijesnim saznanjima, ilirskim jezikom prvi puta upotrijebljenim na filmu i scenografijom koja oduzima dah, ovaj filmski poduhvat je neviđen u hrvatskoj kinematografiji.

Illyricvm će doista biti jedinstveno filmsko iskustvo kada ovog listopada dođe u hrvatska kina te ćemo napokon dobiti uvid u jedno davno prošlo vrijeme na našim prostorima. Tko zna, možda nas i iznenadi koliko se malo toga promijenilo do danas?

U kinima od 13.10.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Filip Križan, Labeat Bytyçi, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak, Adrian Pezdirc, Ana Takač
     REŽIJA: Simon Bogojević Narath
     SCENARIJ: Simon Bogojević Narath, Saša Podgorelec
     PRODUCENTICA: Ankica Jurić Tilić
     ŽANR: povijesni, avantura

     O autoru

     O autoru