Pixar najavio nastavak i spin-off ‘Auta’

Popularna franšiza u kojoj glavnu riječ vode automobili opet je aktivna. Kako je otkrio Jay Ward, trenutačno se “kuhaju” Auti 4, ali i neki drugi projekti.

Lightning McQueen, Sally Carrera, Mater, Luigi…, odnosno Munjeviti Jurić, Sanja, Šlep, Luigi i ostatak simpatične ekipe iz Pixarovog animiranog filma Auti (Cars, 2006.), redatelja Johna Lassetera, vraćaju se s novim dogodovštinama.

Naime, Jay Ward, kreativni direktor ove uspješne priče –  koja ima još dva nastavka Auti 2 (Cars 2, 2011.) i Auti 3 (Cars 3, 2017.) – otkrio je da se u sklopu franšize već radi na nekoliko projekata.

Ward je karijeru u Pixaru započeo 1988. godine, odnosno projektom Čudovišta iz ormara (Monsters, Inc., 2001.), no njegov definitivno najvažniji projekt su Auti. Kao veliki znalac i strastveni zaljubljenik u ljubimce na četiri kotača, ostavio je (i dalje ostavlja) dubok trag u franšizi. Dapače, upravo je on bio ključna osoba u razvijanju likova u ovoj animiranoj priči koja je jedna od rijetkih bez ijednog ljudskog lika.

“Kuha se još puno toga vezano uz Aute, no još uvijek ne mogu puno otkriti. Ono što mogu reći jest da će Auti nastaviti svoju priču te da radim na nekim zaista zabavnim projektima koje ćemo predstaviti za nekoliko godina. Treba nam vremena da ih napravimo…”, rekao je Jay Ward.

Tri uzbudljive priče s važnim porukama

O povratku Auta na velika plana priča se od posljednjeg nastavka, Auta 3, dakle, od 2017. godine. Tada je, naime, producent Kevin Reher nagovijestio mogućnost četvrtog filma.

“Sve dok postoji dobra priča, isplati se uložiti u nastavak. Volimo ove likove, valjda koliko i publika”, rekao je tada Reher.

Podsjetimo, Auti donose priču o umišljenom, proslavljenom trkaćem automobilu kojemu slučajni susret s potpuno drugačijim osobama, onima bez imalo taštine i želje za slavom, čini život boljim i ljepšim. Kako smo već rekli, ovaj animirani film nema niti jednog ljudskog lika, no bez obzira na to odlično predočava brojne ljudske osobine, kako mane, tako i vrline, posebno ističući prijateljstvo i požrtvovnost.

U nastavku koji je također režirao Lasseter, Autima 2, Munjeviti Jurić i njegova ekipa na čijem čelu je sada Šlep, kreću na put oko svijeta kako bi sudjelovali u utrkama pravih šampiona koje se održavaju u pet različitih zemalja: Japanu, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Međutim, Šlep se uskoro suočava sa zamjenom identiteta i, nakon što spasi britanskog tajnog agenta, potpuno neočekivano se nađe u svijetu međunarodne špijunaže…

U trećem dijelu hit serijala, Autima 3, redatelja Briana Feea, Jurić mora dokazati da se može nositi s novom generacijom trkaćih automobila, a to može učiniti samo uz pomoć starih i novih prijatelja.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Budući da je u filmu iz 2017. Jurić na neki način svoje mjesto prepustio mlađim automobilima, u Autima 4 on bi mogao imati ulogu mentora.

     Poznati glumci, ali i vozači Formule 1

     Juriću je glas u svim dosadašnjim filmovima posudio Owen Wilson, Sanja govori zahvaljujući Bonnie Hunt, Šlep pak stand-up komičaru Larry the Cable Guy, a Luigiju Tony Shalhoub. No, u filmovima smo mogli čuti glasove brojnih dobro nam znanih holivudskih glumaca. Između ostalih i Paula Newmana (Doc Hudson), Cheecha Marina (Ramo), Georgea Carlina i Lloyda Sherra (Joško), Michaela Keatona (Chick Hicks), Jenifer Lewis (Flo), Cristele Alonzo (Cruz Ramirez) i drugih.

     Zanimljivo je svakako da su glasovima svoj doprinos ovoj oktanskoj priči dali i vozači Formule 1. Tako je u originalnom filmu cameo ulogu imao i sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher, a u Autima 2 mogli smo čuti Lewisa Hamiltona, Fernanda Alonsa, Vitalyja Petrova i Davida Hobbesa.

     Ova popularna serija filmova 2013. je dobio spin-off, Avione (Planes), a taj spin-off ima i vlastiti nastavak, Avione 2 (Planes 2, 2014.).

     Franšiza Auti sadrži i četiri samostalna kratka filma i seriju kratkih animiranih filmova pod nazivom Cars Toons emitirane na Disney Channelu, Toon Disneyju i ABC Familyju od 2008. do 2014. Najnoviji član  franšize, Cars on the Road, premijerno je prikazan na Disney+ 2022. godine, a riječ je o seriji osmominutnih kratkih filmova.

     Pixarova odluka da nastavi širiti ovu franšizu svojevrsno je iznenađenje s obzirom na to da je izvršni direktor matične tvrtke Disney, Bob Iger, nedavno rekao da mu s čini da Pixar snima previše nastavaka.  

     Ipak, ne sumnjamo da će nove avanture simpatičnih automobila oduševiti i novu i onu sad već stariju publiku.

     O autoru

     O autoru