‘Osveta desne ruke’: Krvavi triler o osveti stiže u kina

Akcijski krimi triler ‘Osveta desne ruke’ prati bivšeg ubojicu koji se mora vratiti u opasnu igru gdje će morati žrtvovati sve za svoju obitelj.

Orlando Bloom glumi Casha, čovjeka čiji miran život u okrugu Odim remeti lokalna kriminalna šefica Big Cat. Još jednom prisiljen raditi pod njenom paskom, on se odlučuje zauzeti za svoj dom i jedinu preostalu obitelj. Posvećen je brizi za svoju nećakinju Savannah, koja je nedavno ostala bez roditelja, ali prisutnost krimi kraljice to čini još težim. Cash i Big Cat imaju povijest zahvaljujući njegovoj obitelji, a on će morati uprljati ruke kako bi zajamčio sigurnost i otplatio neke dugove.

Osveta desne ruke
Kadar iz filma ‘Osveta desne ruke’ (Foto: Sweet Tomato Films)

Orlando Bloom dijeli osvetničku pravdu

Filmovi radnjom smješteni u manje gradove, pogotovo one okružene divljom prirodom uvijek imaju neki određeni mistični štih, a s druge strane daju i svojevrstan osjećaj izoliranosti. Osveta desne ruke (Red Right Hand) je upravo jedan od njih, a njegovu priču o bijegu od prošlosti i osveti predvodit će izvrsna glumačka ekipa.

Orlando Bloom koji se proslavio trilogijama Gospodar prstenova (Lord of the Rings) i Pirati s Kariba (Pirates of the Caribbean) glumi Casha, bivšeg ovisnika i nekadašnjeg člana bande koji pokušava živjeti miran život. Preselio se u sestrinu kuću nakon njene smrti koja je uzrokovana drogom, te sa šogorom alkoholičarem Finneyem odgaja nećakinju Savannah. Njihovom mirnom životu dolazi kraj jer lokalnoj narko kraljici Big Cat Finney duguje velike novce koje ona ne želi da se vrate, već će Cash za nju obaviti tri velike usluge. Drugim riječima, kriminalne radnje.

Andie MacDowell kao zla narko šefica

Sadistica kakva je, Big Cat nema namjeru pustiti Casha i njegovu obitelj tek tako već ih se namjerava riješiti kad sve bude gotovo. Ono na što ona ne računa je da Cash svoje vještine namjerava upotrijebiti ne samo da otplati dug, već i kako bi zaštitio svoju obitelj pod svaku cijenu.

Osveta desne ruke
Kadar iz filma ‘Osveta desne ruke’ (Foto: Sweet Tomato Films)

Uz Orlanda Blooma glavnu ulogu ima Andie MacDowell koja tumači sadističku narko kraljicu Big Cat koja nastoji izgraditi svoje kriminalno carstvo. MacDowell je vjerojatno svima poznata jer je već gotovo četiri desetljeća zaštitno lice  L’Oréala, dok se na filmu proslavila ulogama u Seks, laži i videovrpce (Sex, Lies, and Videotape, 1989.), te Beskrajnom danu (Groundhog Day, 1993.) i Četiri vjenčanja i sprovod (Four Weddings and a Funeral, 1994.).

Glumačka postava filma

Kao najupečatljivijeg lika većina kritičara ističe Wildera, bivšeg narkomana i bivšeg člana bande koji se okrenuo Bogu i postao propovjednik. Njega glumi Garret Dillahunt, poznat po ulozi Johna Dorieja u Fear the Walking Dead (2015.) i kapetana Monroea u Michael Bayovom akcijskom trileru Hitna pomoć (Ambulance, 2022.). Pored toga što je pun mudrosti koje dijeli s ostalima, on je osoba koja ispod lika božjeg čovjeka i svećeničke halje skriva iznenađenja koja će pomrsiti planove Big Cat i lokalnim gangsterima.

Scott Haze je u ulozi Finneya, dok Savannah glumi debitantica Chapel Oaks, a u ostalim ulogama su Mo McRae, James Lafferty, Brian Geraghty, Kenneth Miller, i Nicholas Logan.

Osveta desne ruke
Kadar iz filma ‘Osveta desne ruke’ (Foto: Sweet Tomato Films)

Ekipa iza kamere i inspiracija za naziv filma

Osvetu desne ruke režirali su braća Eshom i Ian Nelms koji imaju iskustva sa sirovim akcijskim filmom smještenim u ruralna područja Sjeverne Amerike poput akcijske komedije Kako se riješiti Djeda Mraza (Fatman, 2020.) i krimi misterije Small Town Crime (2017.). Scenarij je napisao Jonathan Easley kojem je ovo prvi dugometražni film.

Kad se spomene izvorno ime filma Red Right Hand većini prvo padne na pamet istoimena pjesma Nicka Cavea, no ovaj krimi triler inspiraciju je uzeo odakle i australski glazbenik – iz epa Izgubljeni raj (Paradise Lost, 1667.) pisca Johna Miltona. Sam naziv označavao bi božansku osvetu, dok se kroz radnju filma provlači tema dobra i zla, kao i samog Boga. Osim takve poveznice i inspiracije, glavni (anti)junak Cash ima crvenu, spaljenu ruku što je bila cijena izlaska iz bande kojoj je pripadao.

Krvav i surov, napet, i nerijetko šokantan, Osveta desne ruke je film za ljubitelje dobrog trilera o osveti i obitelji.

U kinima od 06.06.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Orlando Bloom, Andie MacDowell, Garret Dillahunt, Scott Haze, Mo McRae, James Lafferty, Brian Geraghty, Chapel Oaks, Kenneth Miller, Nicholas Logan
     REŽIJA: Eshom Nelms, Ian Nelms
     SCENARIJ: Jonathan Easley
     PRODUCENTI: Mike Gabrawy, Basil Iwanyk, Zak Kristofek, Michelle Lang, Erica Lee, Ryan Donnell Smith, Jason Tamasco
     IZVRŠNI PRODUCENTI: George Bennett, Alastair Burlingham, Danny Chan, Matt Cohen, Ford Corbett, Luke Daniels, Marc Danon, Jatin Desai, Greg Friedman, Joshua Harris, Nathan Klingher, Philip Moross, Alan Pao, Mitul Patel, Gary Raskin, Dori A. Rath, Emily Hunter Salveson, Thorsten Schumacher, Galen Smith, Ryan Winterstern, Levi Woodward, Elizabeth Zavoyskiy
     ŽANR: akcija, triler

     O autoru

     O autoru