‘Napoleon’: Nemilosrdni uspon i pad jednog od najvećih vojskovođa u povijesti dolazi u kina

Rijetki su koji ne znaju Napoleonovo ime, i ove jeseni Ridley Scott na velike ekrane donosi njegovu priču s kojom nisu svi upoznati u povijesnom spektaklu ‘Napoleon’.

Napoleon je epski akcijski spektakl koji detaljno prikazuje uspon i pad legendarnog francuskog cara Napoleona Bonapartea, kojeg glumi dobitnik Oscara Joaquin Phoenix. Uz zadivljujuću pozadinu velike filmske produkcije iza koje stoji legendarni redatelj Ridley Scott, film bilježi Bonaparteov neumorni put do moći kroz ovisnost, nestabilni odnos s njegovom jedinom pravom ljubavi, Josephine, prikazujući njegovu vizionarsku vojnu i političku taktiku jednih od najnapetijih bitaka ikad snimljenih.

Povijesna ličnost kojom su fascinirani mnogi

Nakon više od dva desetljeća, ratni povijesni spektakl Napoleon ponovno spaja kultnog redatelja Ridleya Scotta i filmskog kameleona Joaquina Phoenixa nakon njihove posljednje suradnje na filmu Gladijator (Gladiator, 2000.). Njihova druga suradnja je isto tako povijesni film, ovaj puta o osobi koja je oduvijek fascinirala sve povjesničare, ljubitelje povijesti i povijesnih figura moćnika – Napoleonu Bonaparteu.

Napoleon
Kadar iz filma ‘Napoleon’ (Foto: Columbia Pictures)

Nije nimalo čudna fascinacija likom i djelom Napoleona budući da su se oko njegove persone razvile mnoge fascinantne priče o njegovom umijeću ratovanja, načinu života, zaluđenosti svojom ženom i svemu ostalome, no najveća misterija sve do danas preostaje ona o njegovim posljednjim danima provedenim na otoku Sveta Helena. Razni zapisi postoje, no danas ih nitko ne može potvrditi niti poreći već se oko njegova imena povlači ona najčešća rasprava – je li Napoleon Bonaparte bio vizionarski genije ili brutalni tiranin?

Ridley Scott je ranije scenarije smatrao nedovoljno dobrim

Jedan od najplodonosnijih živućih redatelja koji izgleda nikad ne spava, 85-godišnji Ridley Scott uhvatio se u koštac s pričom o Napoleonu Bonaparteu koju će režirati i producirati. Ridley iza sebe ima mnoštvo kultnih ostvarenja od kojih su barem neki od njih na svačijoj listi omiljenih filmova kao što su Alien: Osmi putnik (Alien, 1979.), Istrebljivač (Blade Runner, 1982.), Thelma & Louise (1991.), Američki gangster (American Gangster, 2007.), Gladijator i mnogi drugi. Njegovi filmovi oduvijek imaju osjećaj spektakla što privlači široku publiku, a takav je i Napoleon.

Napoleon
Kadar iz filma ‘Napoleon’ (Foto: Columbia Pictures)

Mnogi su ekranizirali priču o francuskom osvajaču, no Scottova se od svih snimljenih doima kao onaj pravi, veliki filmski event kojeg se ove godine mora pogledati. Jedan od najznačajnijih redatelja u povijesti, Stanley Kubrick, godinama je nastojao snimiti Napoleonovu priču, ali nije uspio realizirati svoj strastveni projekt iz više razloga. Ridley Scott je pročitao njegov scenarij koji mu se činio prilično nezadovoljavajući i odlučio tu priču prenijeti na veliko platno na vlastiti, energičniji način.

Tko glumi u ‘Napoleonu’?

Za Scottovu viziju potreban je i glumac koji će uspjeti dočarati ono što si je britanski redatelj zamislio. Izbor Joaquina Phoenixa kao Napoleona se ispostavio savršenim kad je i sam redatelj ostao zapanjen njegovom izvedbom, te je navodno morao mijenjati scenarij zbog glumčeve moćne izvedbe francuskog vojskovođe.

Pored Joaquina Phoenixa u naslovnoj ulozi Napoleona, Vanessa Kirby glumi Joséphine, caricu Francuske i Napoleonova srca zbog koje je bio spreman učiniti baš sve. Pored bojnog polja, Napoleon je vodio bitku i za njenu naklonost koja je uvelike utjecala na njegov život, a taj odnos će gotovo sigurno biti savršeno razrađen jer Ridley Scott u svojim filmovima poseban naglasak daje na snažne ženske likove. U ostalim ulogama su Rupert Everett, Catherine Walker, Ludivine Sagnier, Ben Miles, Mark Bonnar, Paul Rhys i Anna Mawn.

Napoleon
Kadar iz filma ‘Napoleon’ (Foto: Columbia Pictures)

Produžena verzija filma već je najavljena

Scenarij filma napisao je David Scarpa koji je već ranije radio s Ridleyem na biografskoj krimi drami Sav novac svijeta (All the Money in the World, 2017.), te iza sebe ima još uspješnih scenarija poput Posljednja bitka (The Last Castle, 2001.) i The Man in the High Castle (2015.). Nakon Napoleona, Scarpa je napisao scenarij za Ridley Scottov nadolazeći Gladijator 2.

Osvajačeva priča koja počinje na Korzici u obitelji revolucionara, završava na gotovo isti način i ispunjena je mnogim događajima koji su oblikovali europsku povijest. Možda se jedan film čini premalo da bi ispričao Napoleonov put, no redatelj ima aduta u rukavu. Otac ‘redateljske verzije’ ili ‘Director’s Cut’ filma kako je često nazivan, Ridley Scott je i za Napoleona najavio kako će izaći takva produžena verzija filma od gotovo 4 i pol sata na streaming platforme u 2024. godini, dok je kino verzija duga 2 sata i 38 minuta.

No ništa ne može dočarati ovakav povijesni ep kao veliko platno, stoga se pripremite na jedan od najiščekivanijih kino filmova godine.

U kinima od 23.11.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Rupert Everett, Catherine Walker, Ludivine Sagnier, Ben Miles, Mark Bonnar, Paul Rhys, Anna Mawn
     REŽIJA: Ridley Scott
     SCENARIJ: David Scarpa
     PRODUCENTI: Ridley Scott, Joaquin Phoenix, Kevin J. Walsh, Mark Huffam
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Raymond Kirk, Aidan Elliott, Michael Pruss
     ŽANR: biografski, akcija, ratni, drama, povijesni

     O autoru

     O autoru