Listopad u znaku filmskog svemira stvorenog oko najveće zvijezde – Davida Bowieja

Kino Kinoteka u listopadu gledatelje vodi na nezaboravno putovanje jednim od najzanimljivijih sustava zvijezda – Galaksijom Bowie. Kroz ciklus filmova otkriva se fascinantna karijeru Davida Bowieja u kontekstu sedme umjetnosti.

Ciklus filmova počinje utorak, 4. listopada u 18 sati projekcijom dokumentarnog Moonage Daydream Bretta Morgena, nakon čega slijedi razgovor o fenomenu Davida Bowieja u kojem će sudjelovati Tomislav Brlek, Tatjana Jukić i Željko Luketić.

Premijera u Cannesu

Režiju dokumentarnog filma Moonage Daydream potpisuje Brett Morgen, autor istaknutih dokumentaraca kao što su Cobain: Montage of Heck (2015.) i Jane (2017.) te prvi redatelj koji je dobio neograničen pristup Bowiejevu bogatu arhivu. Rezultat je film koji od svoje premijere na Filmskom festivalu u Cannesu ne prestaje očaravati kritiku i publiku, spektakularan spoj slike, glazbe i zvuka koja podjednako govori o Bowieju koliko i o svemiru koji je izgradio oko sebe.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL


     David Bowie jedan je od najistaknutijih umjetnika 20. stoljeća, a spada među one koji su transformirali način na koji gledamo i razumijemo ne samo glazbu, nego i umjetnost, popularnu kulturu, pa čak i sebe i svijet.

     Umjetnik s bezbroj lica

     Tijekom karijere često je mijenjao lica – od 1960-ih bio je Major Tom, Aladdin Sane, The Thin White Duke, a lik u čijem je kostimu postao globalni fenomen na pozornicu je stupio prije točno pedeset godina. Riječ je o Ziggyju Stardustu, protagonistu Bowiejeva petog studijskog albuma The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars – androginom, biseksualnom vanzemaljcu koji je poslan na Zemlju kako bi je spasio od galopirajuće apokalipse.

     Ciklus je podijeljen u šest cjelina, od kojih je svaka inspirirana Bowiejevom pjesmom, albumom ili alter egom. Tim povodom prikazat ćemo cijeli niz klasika, kultnih filmova i onih koje zaslužuje da ih se ponovno otkrije: Čovjek koji je pao na zemlju, A Lad Insane, Diamond Dogs, Vatra i benzin, Ex Machina i Odjeća čini čovjeka.

     Čovjek koji je pao na Zemlju

     Galaksija Bowie uključuje izbor filmova u kojima je Bowie glumio, one za koje je pisao glazbu, filmove koji su koristili njegovu glazbu ili one koji su u Bowieju pronašli inspiraciju, ali i filmove u kojima nije direktno sudjelovao, kao i one na koje je utjecao odbivši direktno sudjelovanje.

     Raspored projekcija pronađite na službenim stranicama kina.

     O autoru

     O autoru