KINOFILM U BERLINU Kako su Bono, Matt Damon i Sean Penn proslavili uspjeh filma o Sarajevu (VIDEO)

Film Kiss the Future redatelja Nenada Čičin-Šaina opisuje kako je došlo do čuvenog sarajevskog koncerta grupe U2, održanog 1997. godine, a u njemu se uz članove rock grupe pojavljuje i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Što je to što može učiniti da za stol sjednu rock zvijezda Bono, hollywoodski glumci Matt Damon i Sean Penn te slavni redatelji Wim Wenders i Jim Sheridan? U Berlinu je ove godine odgovor vrlo jednostavan – Sarajevo.

Navedeno društvo okupilo se u Lang baru, nazvanom naravno po Fritzu Langu, hotela Waldorf Astoria kako bi proslavili premijeru dokumentarnog filma Kiss The Future redatelja Nenada Čičin-Šaina. Dokumentarac je nastao prema knjizi Fools Rush In, u kojoj je američki producent, redatelj, scenarist, spisatelj i humanitarac Bill Carter opisao kako je 1997. došlo do čuvenog koncerta grupe U2 u Sarajevu. Producirala ga je Pearl Street Films, produkcijska kuća Matta Damona i Bena Afflecka, a na premijeru je uz Bona došao i Adam Clayton, basist grupe U2.

Ekipa filma Kiss the Future (Foto: Ali Ghandtschi / Berlinale)

Informativno i emotivno

Svi oni, baš kao poveće društvo iz Sarajeva koje je pomoglo u nastanku filma, imali su zbog čega biti zadovoljni. Iako je priča, barem u ovim krajevima, dosta poznata i više puta istražena, Čičin-Šain uspijeva je prezentirati na pregledan, informativan i emotivan način. Uz korištenje niza sjajnih arhivskih snimki, relevantne sugovornike, gdje se uz članove grupe U2 pojavljuju još i bivši američki predsjednik Bill Clinton i cijenjena novinarka Christiane Amanpour, film ni u jednom trenutku ne padne u zamku ponavljanja ili pretjerane patetičnosti.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Kiss the Future uvjerljivo dočarava snagu ljudskoga duha, no i podsjeća koje je sve strahote čovjek sposoban učiniti. Pogotovo kada šira zajednica ne želi ništa učiniti kako bi to spriječila. Zato nije nimalo čudno što završava u stilu ZOO TV-a, imaginarnog televizijskog programa koji su U2 u umjetničke svrhe osmislili početkom devedesetih, sa snimkama današnjih strahota – rata u Ukrajini, lažnih vijesti, vojnih marševa…

     Uspjeh Leona Lučeva

     Na crvenom tepihu Berlinskog filmskog festivala pojavio se i hrvatski glumac Leon Lučev. On ima jednu od važnih uloga u filmu Disco Boy talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea, koji se natječe za Zlatnoga medvjeda. Isprepletene priče o pripadniku Legije stranaca te gerilskog borca u delti Nigera na Potsdamer Platzu dočekana je prilično mlako, no zato je Lučev dobio sve pohvale za svoju ulogu.

     Leon Lučev s ekipom filma Disco Boy (Foto: Ali Ghandtschi / Berlinale)

     O autoru

     O autoru