Guillermo del Toro radi na vlastitom čudovišnom filmskom svemiru

Producent ‘Frankensteina’ rekao je kako Guillermo del Toro radi na svom filmskom svemiru ispunjenim najpoznatijim filmskim čudovištima.

Nakon što je ove godine osvojio Oscara za svoju verziju Pinokija (Guillermo del Toro’s Pinocchio) u kategoriji za najbolji animirani, Guillermo del Toro već radi na vlastitoj adaptaciji popularnog filmskog čudovišta.

Del Toro je već ranije propustio priliku stvoriti čudovišni svijet za studio

Dr. Frankenstein je novi del Torov projekt za Netflix, i bit će ekranizacija romana iz 1818. godine, Frankenstein ili moderni Prometej (Frankenstein, or The Modern Prometheus) autoriceMary Shelley. Prije više godina, Universal je nastojao pokrenuti Dark Universe koji bi se sastojao od klasičnih filmskih čudovišta, a čiji bi filmovi tvorili svoj vlastiti Mračni svemir s Drakulom, Frankensteinovim čudovištem, mumijom i ostalima. Universal je Guillermu del Toru ponudio priliku preuzeti njihov svemir čudovišta, no on je to odbio, što je bio izbor zbog kojeg je požalio.

Guillermo del Toro
Guillermo del Toro u antologijskoj seriji Kabinet čudesa Guillerma del Tora (Foto: Netflix, 2022.)

Glumačka postava s velikim imenima se polako popunjava

Ali sada je njegov dugogodišnji producentski partner J. Miles Dale rekao da del Toro svojim originalnim projektima gradi vlastiti svemir čudovišta.  Prema posljednjim informacijama, Mia Goth (Pearl, 2022, Bazen beskraja , 2023.), Oscar Isaac (Ex Machina, 2014., serijal Ratovi zvijezda) i Andrew Garfield (Gerben spašenih, 2016., serijal Čudesni Spider-Man) glumit će u novom Frankensteinu, ali još nije poznato u kojim ulogama. Dale nije potvrdio niti zanijekao njihovu umiješanost, ali je za A.Frame rekao:

Film ima prilično dobru glumačku postavu. Imali smo prilično dobre glumačke postave u posljednjih nekoliko filmova. Posljednja je iskreno, bila suluda. Mislim, ‘uštipni me’ postava. Tako je bilo i u ‘Obliku vode’. To je još jedna glumačka postava iz snova. Mislim da ima mnogo glumaca koji stvarno žele raditi s Guillermom, pa to malo olakšava stvari. Dakle, trebalo bi biti zabavno. Ništa nije lako, a ni ovaj neće biti jednostavan – to je veliki film s brodom zaglavljenim u ledu i hrpom drugih stvari – ali imamo malo vremena za to i uzbuđeni smo krenuti s time.”

Guillermo del Toro - Blade II
Guiillermo del Toro i Reaper na setu filma Blade II (Foto: New Line Cinema, 2002.)

Guillermo del Toro stvara vlastiti ‘Čudovišni svemir’

Dale je također rekao da su del Toro i Frankenstein savršen spoj redatelja i teme, te sugerirao da bi film mogao biti “duboko emotivan” kao što je knjiga. “U posljednjih nekoliko filmova, svakako s ‘Ulicom noćnih mora’ i zatim s ‘Pinokijom’, bavili smo se cijelim odnosom otac-sin. I Guillermo i ja smo izgubili očeve u posljednjih nekoliko godina. Kada imate snažnu očinsku figuru, to je veliki dio naših života. Ova verzija Frankensteina uvelike ide tim tematskim putem. Dakle, osjećam se kao da je ovo treći film u Guillermovoj trilogiji očeva. To je uzbudljivo, a kad pročitate scenarij, vrlo je emotivan i, naravno, vrlo ikonski.”

Prema Daleu, Guillermo del Toro je već snimio film o jednom klasičnom filmskom čudovištu, ali u svom stilu. Taj film bio je Oblik vode (The Shape of Water, 2017.) koji je imao 13 Oscar nominacija, a osvojio ih je 4, uključujući za najbolji film godine i najbolju režiju .

Jednom je namjeravao napraviti Čudovišni svemir s Universalom — ‘Frankensteinova nevjesta’, ‘Stvorenje iz Crne lagune’, ‘Nevidljivi čovjek’, ‘Vukodlak’ — ali nije. Mislimo da je ‘Oblik vode’ bila neka verzija ‘Stvorenja’. I sada, on radi svoj vlastiti Čudovišni svemir.“

Guillermo del Toro - Hellboy 2 Golden Army
Guillermo del Toro, Ron Perlman, Selma Blair i Doug Jones na setu filma Hellboy 2 – Zlatna vojska (Foto: Universal Pictures, 2008.)

Raniji propali pokušaj ‘Frankensteina’

Guillermo del Toro, osim što je redatelj i scenarist, u prvom redu je obožavatelj mitoloških bića i svijeta fantazije i horora. Tako je već više od deset godina nastojao snimiti svoju verziju Frankensteina. U jednom trenutku skoro je i uspio, sa svojim prijateljem i kolegom koji se pojavljuje u gotovo svakom njegovom filmu (većinom kao neko stvorenje), Dougom Jonesom (Oblik vode, 2017., serijal Hellboy) koji bi u ovom slučaju, naravno, glumio Frankensteinovo čudovište

 Film je otišao dovoljno daleko u pretprodukciju da je Jones čak vidio bistu svog čudovišta koja je bila inspirirana umjetničkim djelima Bernieja Wrightsona u ilustriranoj adaptaciji Shelleyjina romana na kojem je Wrightson proveo sedam godina radeći. Ali onda je projekt propao. No sad se će se napokon i del Torova vizija Frankensteina realizirati, a tko će glumiti čudovište i koje stvorenje će ovaj put (vjerojatno) Doug Jones glumiti, saznat će se uskoro.

O autoru

O autoru