Dean Kotiga: Što sam stariji, sve pomnije biram filmove za gledanje i to ‘dislajkam’

Popularni lovac koji u Potjeri uvijek ima spreman odgovor na filmska pitanja otkrio nam je koji novi film smatra jednim od najboljih u povijesti, ljepota koje glumice je neupitna, ali i da bi rado opet posudio glas u animiranom filmu.   

Dean Kotiga poznati je lovac iz kvizova Potjera i Super potjera, ali i dobro znani filmofil. Sam kaže da filmove obožavam od najranije dobi te da se ta ljubav s vremenom mijenjala. Priznaje da je veliku ulogu u uranjanju u svijet filma imao Motovun Film Festival koji mu je “pred kuću” donosio brojne filmove i koji mu je vrlo rano otkrio da “postoje i neki malo drukčiji filmovi od onih na koje smo svi naviknuti”.

Prvi film u kinu… Neki iz sredine 1990-ih, kad su me ili motovunski susjedi ili roditelji vodili u Pazin u kino. Ne sjećam se je li to bio Peti element ili Jurassic Park, niti tko me točno vodio, ali sjećam se da mi je bilo super!

Najviše sam puta pogledao… Stvarno ne bih znao, nisam nikad vodio računa o tome.

Uvijek se nasmijem kad gledam… Kako nam cancel kultura cancelira kulturu.

Kao glumac bio bih… Još zgodniji nego što jesam.

Zadnji put sam plakao gledajući… Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once, 2022.), ponajbolji film u povijesti!

Najdraža filmska pjesma… Ima ih bezbroj, nisam siguran da imam određenog favorita.

Nikada neću zaboraviti kad sam prvi put gledao… Pretpostavljam da ću za većinu toga u nekom trenutku zaboraviti kad sam prvi put gledao.

Najdraži animirani film… Dosadan sam već s tim odgovorom, ali stvarno nisam siguran da imam određenog favorita.

Filmski citat koji najčešće koristim… “Ne koristim filmske citate” iz Rađanja jedne nacije (The Birth of a Nation, 1915.) Davida Warka Griffitha.

Filmove za gledanje biram… Što sam stariji, sve pomnije, i to itekako dislajkam.

‘Lajk’ za mjuzikle

Najdraži žanr mi je… Ponovo nisam siguran da imam određenog favorita, ali možda mrvicu prednjači mjuzikl.

Glumica u koju sam bio zaljubljen… Nisam bio zaljubljen, ali mislim da je ljepota Catherine Deneuve nešto o čemu će se pričati dokle god ovaj svijet bude postojao, znači još barem pedesetak godina.

Lovci u ‘Superpotjeri’ su Sven Marcelić, Morana Zibar, Krešimir Sučević Međeral, Mladen Vukorepa i Dean Kotiga (Foto: HRT)

Naslov filma o mom životu bio bi… Dean Kotiga: Priča o princu TikToka

U filmu najviše volim uživati… To je apsolutno točno!

U animiranom filmu glas bih posudio… Već jesam, nekom sporednom liku iz animiranog filma Duša (Soul, 2020.) i bilo je to vrlo zanimljivo iskustvo koje ću rado ponoviti kad bude prilike.

Lovac i tetovaže

Film koji me je poučio (i što)… Noć lovca (Night of the Hunter, 1955.), da tetovirana slova na prstima ruku izgledaju glupo.

Trebao bi me glumiti… Nisam siguran postoji li netko tko bi mogao dobro obuhvatiti moju savršenost.

Film koji s nestrpljenjem očekujem… Dean Kotiga 2: Nova priča o princu TikToka

Najljepše kino u kojem sam bio… Nisam bio, ali zauvijek mi se u sjećanje urezala slika s filmskog festivala u Trømsøu na kojem su puštali Lamorisseov Crveni balon (Le Ballon Rouge, 1956.) na bloku leda, mislim da ne ide savršenije od tog.

O autoru

O autoru