Dan Stevens: ‘Abigail’ treba gledati u velikoj mračnoj prostoriji punoj ljudi

Britanski glumac Dan Stevens otkriva kakav je glavni junak Universalovog vampirskog horora Abigail i zašto ga treba gledati u kinu.

Svijet ga je upoznao kao zgodnog vojnika Matthewa Crawleyja u povijesnoj televizijskoj seriji Downton Abbey (2010. – 2015.). U ulozi vojnika gledali smo ga i u trileru Fatalni gost (The Guest, 2014.). Glavnu mušku ulogu imao je i u igranoj adaptaciji Disneyjevog animiranog filma iz 1991., Ljepotica i zvijer (Beauty and the Beast, 2017.), ali i hororu Apostle (2018.), dok smo ga u njemačkoj romantičnoj komediji Ich bin dein Mensch (2021.) gledali kao robota. Zahvaljujući pak vampirskom hororu Abigail, 41-godišnjeg Dana Stevensa trenutačno u kinima gledamo kao Franka, a o kakvom je liku riječ, što misli o filmu i kolegama te zašto je Abigail najbolje gledati u kinu, popularni britanski glumac otkriva u nastavku…

Što ste pomislili kad ste prvi put pročitali scenarij filma Abigail?

Dan Stevens: Pomislio sam da je riječ o jako zabavnom filmu! Prva informacija koju sam dobio bila je da je riječ o filmu o otmičarima, a mislim da će isti dojam imati i publika – mislite da gledate jedno, a ispadne nešto sasvim drugo. Dakle, bilo je to prilično iznenađenje, ali smiješno.

Tumačite Franka. Kakav je on lik?

Dan Stevens: Frank je u neku ruku vođa tima. Na tu ga je poziciju postavio Lambert. I dok svatko od otmičara ima neke vještine koje ga izdvajaju od ostalih, čini se da je Frankova – psovanje. On se svađa sa svima njima, no ipak se čini kao jedina odrasla osoba u grupi, barem na početku. Osim toga, očekuje se da Frank, kao bivši policijski detektiv, zna kako postupati s ljudima.

Iako u istoj ekipi, Stevensovv lik Frank u filmu je u kontinuiranom sukobu s Joey koju glumi Melissa Barrera (Foto: Universal)
Budući da je riječ o nesložnoj grupi ljudi, sukob je neizbježan i u njega ulazi upravo Frank i to s Joey tuju tumači Melissa Barrera…

Dan Stevens: Da, čini se da je Joey, unatoč svojoj pomalo mračnoj prošlosti, “posloženija” od Franka. Vrlo je ozbiljna i usredotočena, što Frank nije. Ona ga na neki način stjera uza zid. Tijekom cijelog filma prisutno je to njihovo neslaganje jer Frank želi zadržati ulogu vođe grupe.  

Kako ste pristupili ulozi?

Dan Stevens: Pa tako što sam Franka nastojao prikazati kao netrpeljivu osobu s predrasudama kojoj korupcija nije strani pojam. Također vjerujem da Frank na neki način bježi od svog prošlog života.

Je li bilo teško na setu postići tu dinamiku grupe?

Dan Stevens: Na kraju bila je to super skupina, iako smo individualno bilo vrlo različiti jedni od drugih. Mislim da nikada do sad nisam bio u ekipi s tako različitim glumcima koji su se tako dobro slagali. Film počinje pomalo smiješno i moraš se pitati: “Tko su ovi ljudi, zašto su zajedno i što se zapravo događa ovdje?!” Od tog trenutka informacije počinju polako “kapati” i otkriva se priča svakoga od nas.

Frank na neki način bira svoju sudbinu, zar ne?

Dan Stevens: Frank je čovjek koji je donio puno loših odluka, a moglo bi se reći da je loša bila i njegova zadnja odluka.

A što reći o mladoj irskoj glumici Alishi Weir, koja tumači naslovnu ulogu i filmu?

Dan Stevens: Alisha je nevjerojatna! Ona je jedna od najvećih iznenađenje u filmu. Mislio sam da je odlična u Matildi, a onda sam je vidio na čitanju za Abigail. Bila je to vjerojatno najbolju izvedbu za stolom koju sam ikada vidio, i to s besprijekornim američkim naglaskom. Tek sam kasnije otkrio da je iz Dublina i da nikad nije s vokalnim trenerom vježbala dijalekt. Usvojila ga je gledajući TV. Alisha Weir je krasna djevojka, spremna je na sve i apsolutno briljantna. Mislim da nas je sve impresionirala.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL
     Frank upada u poprilične probleme tijekom cijele priče i uključen je u jednu zabavnu akciju. Kakav je bio fizički aspekt snimanja?

     Dan Stevens: Pa, u početku dosta pasivan jer Frank samo sjedi i organizira posao, ali polako stvari postaju i fizičke sve zahtjevnije. Štoviše, u jednom trenutku je ekstremno aktivan u smislu akrobacija koje su uključivale i žicu.  

     Film je poprilično krvav…

     Dan Stevens: Da, i čini se da formula za krv u filmovima nije stvarno evoluirala, još uvijek se oslanja na visokofruktozni kukuruzni sirup. Dakle, bili smo vrlo ljepljivi puno vremena i sve više kako film odmiče. No, opet mora biti krvav jer je riječ o vampirima koji nisu baš onakvi kakve smo ih prije viđali na filmovima. Ovi imaju odvratne zube, poput križanca pirane i morskog psa. Izgledaju zastrašujuće, ali ipak u filmu ne nedostaje humora.

     Kako je bilo raditi s redateljima Mattom Bettinelli-Olpinom i Tylerom Gillettom?

     Dan Stevens: Pravi užitak! Matt i Tyler su dragi dečki s kojima je vrlo lako raditi. Tyler, u određenoj mjeri, radi više na tehničkoj strani, dok Matt malo više, ali ne isključivo, radi s glumcima. Zabavni su i sretni su kad se glumci zabavljaju radeći svoj posao.  

     Kakva je bila kuća u kojoj ste snimali film?

     Dan Stevens: Divlja! Očito je to nekada bila stara kuća za zabave koja je na neki način bila napuštena. Zatim smo uselili, uredili je i uništili, prelivši je krvlju.

     Abigail se čini kao savršen film za gledanje u kinu?

     Dan Stevens: Volim gledati ovakve filmove u velikoj mračnoj prostoriji punoj ljudi, slušajući ih kako vrište i smiju se. To su filmovi uz koje sam odrastao i koje sam gledao u kinima. Naravno, Abigail možete pogledati na bilo koji način, ali mislim da neće imati isti učinak gledajući ga, primjerice, na mobitelu. Mislim da u filmovima poput ovog treba uživati ​​sa skupinom ljudi koji se samo žele najbolji mogući filmski doživljaj.

     O autoru

     O autoru