Emily Blunt: ‘Kaskadera’ svakako treba pogledati u kinu

“Budući da je napravljen s toliko strasti i ljubavi prema kinematografskom iskustvu, bila bi prava šteta ne pogledati ga u  kinu”, smatra Emily Blunt koja otkriva i kakav je kao kolega “Ken”, Ryan Gosling, a kakav novi James Bond, Aaron Taylor-Johnson.

Nominaciju za Oscara, u kategoriji najbolje sporedne glumice, zaslužila je ulogom Kitty Oppenheimer, supruge američkog znanstvenika često nazivanog “ocem atomske bombe”. No, osim u svjetskom hitu redatelja Christophera Nolana, 41-godišnju Emily Blunt prošle smo gledali i u kriminalističkoj drami Dileri boli (Pain Hustlers), a uskoro, od 25. travnja, gledat ćemo ju u akcijskoj komediji Kaskader (The Fall Guy) Davida Leitcha. Zašto je uživala snimajući ovaj film, kakav je kolega “Ken”, a kakav novi James Bond te zašto film svakako treba pogledati u kinu, slavna je glumica otkrila u ovom razgovoru…

Poznato je da pažljivo birate svoje projekte. Što vas je privuklo u Kaskaderu?

Emily Blunt: Moje prvo saznanje o ovom projektu došlo je “u paketu” s dva imena – David Leitch i Ryan Gosling – i to mi je bilo dovoljno. Jednostavno volim Davidove filmove! A i velika sam Goslingova obožavateljica. Osim toga, svidjela mi se ideja filma kao svojevrsnog “ljubavnog pisma” akcijskim filmovima i kaskaderima koji, zbog nas glumaca, svakodnevno riskiraju ozljede pa i svoje živote. Uz sve to, kad sam se javila, uloga Jody Moreno još je bila u razvoju pa sam imala priliku i sama sudjelovati u tom kreativnom procesu i bilo je to odlično iskustvo!

Kako biste ukratko objasnili o čemu je u filmu riječ?

Emily Blunt: Dakle, u glavnim crtana: kaskader Colt Seavers, kojeg glumi Ryan Gosling, upravo se oporavio od ozljede na setu zbog koje je skoro završila njegova karijera. Znači, posljednja stvar koju želi je novi angažman na filmu, no upušta se upravo u to jer je redateljica filma njegova bivša djevojka Jody. Posao, dakle, prihvaća isključivo stoga što je želi ponovo osvojiti. No, protiv svoje volje postaje meta opasnih kriminalaca i biva uvučen u zavjeru koja bi Jodyin redateljski debi mogla učiniti velikim neuspjehom. Dakle, u zamršenu i opasnu mrežu upliće se iz romantičnih razloga.  

A kakva je Jody Moreno?

Emily Blunt: Jody je topla, privlačna, ali i ekscentrična i pomalo smušena. Dakle, jedna prosječna djevojka. Film na kojem radi njezin je redateljski debi, a riječ je o ekstravagantnom SF vesternu pod nazivom Metal Storm. Unatoč tome što je nesumnjivo talentirana, osjeća veliki pritisak da film napravi bez ikakvih problema. Dakle, posljednje što joj treba je bivši dečko koji se pojavljuje kako bi okrenuo cijeli njezin svijet naglavačke. Ipak, njihovi osjećaji jednog prema drugome i kemija koju imaju nadjačat će svaku želju da pokušaju svoj odnos svesti na profesionalne okvire.

ryan gosling, emily blunt
Film donosi akciju, ali i ljubavnu priču kaskadera i redateljice (Foto: Universal)

Što vam se najviše sviđa kod nje?

Emily Blunt: Pa, mislim da je to činjenica da nije stroga redateljica. Ona je izuzetno kreativna, ima snimateljskog iskustva i strastvena je u onome što radi. Sad radi kao redateljica i silno želi uspjeti. Volim glumiti likove koji su u teškim situacijama i, kako se kaže, nastoje držati glavu iznad vode.

Sličan redateljski stil s važnom razlikom

Koliko su slični Jody Moreno i David Leitch?

Emily Blunt: Rekla bih da su vrlo slični, ali s jednom značajnom razlikom. Naime, Jody je hrabra, odvažna i izrazito “vizualna”. Voli dinamiku posla kojim se bavi i ne boji se “velikih zalogaja” u poslu. Dakle, vrlo je slična Davidu, no on je, za razliku od nje, emocionalno stabilan i organiziran.

Kako glasi prethodna ljubavna priča Jody i Colta?

Emily Blunt: Njih dvoje upoznali su se na snimanju filma na kojem su oboje prethodno radili i imali strastvenu avanturu. Iako su mislili da bi veza mogla potrajati, Colt je tijekom snimanja doživio ozbiljnu nesreću i – nestao. Jody je to povrijedilo jer je željela biti uz njega, biti mu podrška tijekom oporavka. Međutim, Colt funkcionira na “kaskaderski način”: sam prolazi kroz sve opasne situacije i kad je sve u redu – podigne palac. Tako je odlučio proći i kroz sve faze svoje nesreće, a ne uz podršku ljubavi svog života.

Kako je uopće došlo do pokušaja njihovog ponovnog spajanja?

Emily Blunt: Colt misli da je Jody ta koja ga je pozvala natrag na set i da ga treba kako bi završila svoj film, no to nije istina. Njega je angažirala producentica Gail (Hannah Waddingham), koja traži njegovu pomoć u pronalasku nestalog glavnog glumca. Gail je svjesna da Colt ne može odbiti njezinu molbu jer očajnički želi iznova pridobiti Jodynu ljubav. Dakle, kad dođe na set, Colt očekuje da će ga Jody dočekati s oduševljenjem, no zapravo je upravo on posljednja osoba koju želi vidjeti na radnom mjestu.

emily blunt
Uloga Kitty Oppenheimer u prošlogodišnjem hitu ‘Oppenheimer’ donijela joj je prvu nominaciju za Oscara (Foto: Universal)

Rekli ste da je Ryan Gosling jedan od razloga zbog kojih ste prihvatili ulogu. Što nam možete reći o njemu?

Emily Blunt: Zaista ne znam tko bi drugi mogao igrati ulogu Colta Seaversa! Svjesna sam da se to često kaže za određene glumce, no doista ne poznajem nikoga tko može biti tako duhovit, pametan i brzoplet kao Ryan, a istovremeno zadovoljiti i fizičke preduvjete uloge. On je izrazito okretan, racionalan i opušten. Postaje heroj iako to ne želi i upravo je to ono što ga čini još simpatičnijim: u totalnoj zbrci on ostaje autoritet kao kaskader. Mislim da su se Ryanove kvalitete kao glumca i čovjeka izvrsno uklopile u ovu uloga koja je kao stvorena za njega!

Oda akcijskim rom-comovima

Redatelj David Leitch rekao je da mu se toliko svidjela kemija i zafrkancija između vas dvoje da bi često zaboravio viknuti: “Rez!”…

Emily Blunt: Da, bilo je puno zafrkancije, i sviđa mi se što ju Dave nije prekidao. Rijetko smo se držali scenarija i imam osjećaj da smo iz dana u dan bili sve bolji. To je najizraženije bilo upravo kod Ryana koji je stalo bio u potrazi za nečim smješnijim i uzbudljivijim. Upravo je to ono što mi se najviše sviđalo u našoj suradnji – njegova spontanost. Volim tako raditi, posebno kada pokušavamo publici ispričati ljubavnu priču u kojoj se mogu poistovjetiti s akterima. Naši likovi su pomalo zbrkani, pokušavaju shvatiti svoje osjećaje jedno prema drugom…

Odavno nismo gledali ovakav film…

Emily Blunt: Mislim da je romansa u filmovima danas zaboravljena. Žao mi je što je tako jer sam odrasla gledajući odlične akcijske romantične komedije. Dakle, Kaskader predstavlja odu tim filmovima koji u meni pak bude nostalgiju. Vjerujem da je romantika još uvijek živa i da još uvijek pokreće želje i srca svakoga od nas, pa ako postoji volja da se takva priča ispriča na velikom platnu, želim sudjelovati u njoj!

Dakle, preporuka je Kaskadera gledati u kinu?

Emily Blunt: Budući da je napravljen s toliko strasti i ljubavi prema kinematografskom iskustvu, bila bi prava šteta ne pogledati ga u  kinu. Tek na stvarno velikom zaslonu moguće je vidjeti sve slojeve filma, sav trud i ljubav koji su uloženi u ovaj film. Kaskader ima ponešto za svakoga: romansu, humor, akcija, intrigu…

Emily Blunt
David Leitch i Ryan Gosling razlog su zašto je htjela glumiti u ‘Kaskaderu’ (foto: DepositPhoto)

Kako je bilo gledati Ryana Goslinga dok je izvodio vratolomije?

Emily Blunt: Definitivno nije bilo lako, iako je on bio potpuno spreman za njih. Mislim da glumci nemaju problema u izvođenju pojedinih scena kad je David Leitch redatelj. Kao bivši kaskader i njihov koordinator, jasno je da je u tom segmentu filma sve bilo baš onako kako treba da bi bilo savršeno ustrojeno. Kad on kaže: “Vjeruj mi, sve će proći dobro, ništa ti se neće dogoditi”, jednostavno mu vjeruješ. Ne mogu reći da je tako bilo u svim ostalim akcijskim filmovima u kojima sam glumila.

Tipski likovi i redatelj s kojim je gušt raditi

U filmu nije zabavan samo lik Ryana Goslinga, nego i onaj Aarona Taylora-Johnsona, zar ne?

Emily Blunt: Da, Aaron glumi filmsku zvijezdu koja je apsolutna noćna mora, a s kojom je svaki glumac barem jednom u životu imao priliku raditi. On utjelovljuje tip glumca zbog kojeg mi je žao redatelja koji mora s njim raditi. Dakle, Aaronov lik je površan, sebičan, egoističan i, dakako, nesposoban. Definitivno sam uživala u scenama u kojima pokušavam od njega dobiti ono što mi treba, a samo vidim da je s njime nemoguće raditi. Ipak, s Aaronom je tako divno raditi jer nikad nisam znala što će učiniti.

Najbliža suradnica vašeg lika je producentica Gail koju tumači Hannah Waddingham…

Emily Blunt: Da,Gail je producentica koja je bacila oko na nagradu i želi film snimiti pod svaku cijenu. Ona je nemilosrdna, super pametna, pobornica makijavelizma prema kojemu cilj opravdava sredstvo i osoba koja je i smislila cijelu spletku. Nitko od nas ne zna trebamo li joj vjerovati. Hannah je odlično, s puno entuzijazma, odigrala tu ulogu.

Koga glumi Winston Duke?

Emily Blunt: Winston glumi Dana Tuckera, koordinatora kaskadera. S Danom se osjećaš sigurno, omiljen je na setu i možeš se osloniti na njega. No od Dana se traži da izvede najneobičnije sekvence kaskaderskih pothvata, a s obzirom na to da Jody u glavi ima vrtlog kreativnih ideja, on joj se često suprotstavlja, dok ga istovremeno njegov prijatelj Colt nagovara da uistinu naprave što Jody želi. Zapravo, svi pokušavaju obaviti svoj svakodnevni posao usred – kaosa!

A cijelom priča koordinira izvanredan filmaš. Što po vašem mišljenju čini Davida Leitcha odličnim redateljem?

Emily Blunt: Ono što volim kod filmova Davea Leitcha je to što imaju potpuno jedinstven ton koji obuhvaća sve – od apsurda do realnosti. On točno zna kako bi se kamera trebala kretati kako bi uhvatio nešto emotivno i posebno, i potpuno je otvoren za sve prijedloge. S njime je super raditi. Rekla bih da je vjerojatno najsusretljivija osoba s kojom sam do sada radila. Kod njega uvijek pobjeđuje najbolja, ne uvijek nužno njegova, ideja i mislim da je upravo to ono što njegove filmove čini “stvarnima”.  

O autoru

O autoru