Trijumf filma ‘Kako se poseksati’ na 21. Zagreb Film Festivalu

“Film koji nas je duboko potresao i potaknuo rasprave koje su nam još jednom pokazale koliko smo još zaglavljeni u različitim perspektivama”, objasnio je žiri zašto je najboljim filmom proglasio Kako se poseksati.

Sada kada je po svim mjerilima „punoljetan“, Zagreb Film Festival je u svojem 21. izdanju odlučio je glavnu nagradu, Zlatna kolica, dodijeliti filmu o maloljetničkom seksu. Žiri dugometražnog filma u sastavu producentice Renée Hansen Mlodyszewski, producentice i glumice Labine Mitevske i redatelja Sebastiana Meisea nagradu za najbolji dugometražni film dodijelio je drami Kako se poseksati britanske autorice Molly Manning Walker.

“Film koji nas je duboko potresao i potaknuo rasprave koje su nam još jednom pokazale koliko smo još zaglavljeni u različitim perspektivama. Gdje su sive zone onoga što se očekuje od nas? Koliko moramo biti precizni kako bi nas drugi razumjeli? S nezavisnom filmskom vizijom, sjajnom glumačkom postavom i intimnom režijom, ovaj film otkriva sloj po sloj koliko je naša koegzistencija krhka”, napisao je žiri u obrazloženju.

Čuvari formule za zatvaranje

Nakon dodjele nagrada, na zatvaranju ZFF-a održana je hrvatska premijera hladnoratovske drame s elementima trilera Čuvari formule, u prepunom kinu SC u prisustvu producenta, redatelja, scenarista i glumca Dragana Bjelogrlića te glumaca Radivoja Bukvića, Alise Radaković i Jovana Jovanovića.

Na ovogodišnjem izdanju prikazano je 115 ostvarenja, a za nagrade Zlatna kolica natjecalo se 26 filmova od čega 8 u dugometražnoj i nacionalnoj kratkometražnoj konkurenciji Kockice te 10 u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji.

Foto: Samir Cerić Kovačević, Matej Grgić

Žiri kratkometražnog igranog filma najboljim je međunarodnim ostvaranjem proglasio “minimalistički, pametan i nevjerojatno dobro izveden film” Samo neka uspije portugalskog redatelja Daniela Soaresa. Posebno priznanje pripalo je, pak, filmu Cice norveškog autora Eivinda Landsvika “koji na nekonvencionalan i topao način prikazuje odrastanje”.

Niska trava najbolja u Kockicama

Zlatna kolica za najbolji film iz nacionalnog programa Kockice pripala su Davidu Gaši za film Niska trava koji se istaknuo promišljenim režijskim konceptom izvedenim na visokoj razini”, a posebno priznanje Kockica pripalo je Pašku Vukasoviću za film Škafetin.

Žiri programa Ponovno s nama: snimatelj Stanko Heceg, montažrka Višnja Skorin i redatelj Josip Žuvan nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama dodijelili su “intenzivnom filmu koji gledatelja vodi kroz brojne moralne rukavce ne ostavljajući mu samo jedno rješenje” – Zakon zbornice Ilkera Çataka. Dječji žiri dodijelio je agradu za najbolji film prorgama KinoKino španjolskom filmu Valdova priča u režiji Roberta Buesa.

Premda je službeni dio Zagreb Film Festivala završio, program se nastavlja i u nedjelju, a Čuvari formule od 16. studenog kreću u pohod na hrvatske kinoblagajne.

O autoru

O autoru