Sylvester Stallone zna odgovor na dilemu Stallone ili Schwarzenegger

“On je imao tijelo, imao je snagu, imao je karakter”,  ističe Sylvester Stallone govoreći o svom rivalu i prijatelju.

BMW ili Mercedes? Ronaldo ili Messi? Nikon ili Canon? Windows ili Mac? – samo su neke od vječnih dilema kojima svakako treba pribrojiti i onu: Sylvester Stallone ili Arnold Schwarzenegger?

Naime, dvojica akcijskih glumaca vrhunce svojih karijera kao akcijskih glumaca imali su istovremeno pa se oduvijek postavljalo pitanje tko je od njih dvojice bolji. Odgovor je pak nedavno ponudio sam Sylvester Stallone i to u Netflixovoj dokumentarnoj seriji Arnold u kojoj je, između ostalog, detaljno opisano nadmetanje dvojice glumaca za premoć u žanru akcijskih filmova.

Nadmetanje i motivacija

“Osamdesete godine prošlog stoljeća bile su vrlo zanimljive jer tada još nije bio definiran ‘akcijski junak’. Do tada pojam filmske akcije vezao se uz automobilske jurnjave poput onih u filmu Bullit (Bullitt, 1968.) ili pak narkopriče poput Francuske veze (The French Connection, 1971.), rekao je Stallone.

Upravo je on filmom Rambo (Rambo: First Blood, 1982.) uveo velike promjene u akcijski žanr, no bio je svjestan ozbiljne konkurencije kadu se pojavili filmovi Terminator (1984.) i Komandos (Commando, 1985.).

Schwarzenegger pak kaže da mu je svaki put novi Stalloneov sjajni akcijski film, poput Ramba 2 (Rambo: First Blood Part 2, 1985.), bio motivacija da ga nadmaši. Isti poriv imao je i Stallone koji je to njihovo rivalstvo usporedio sa svađom dvojice boksača teške kategorije.

“Bili smo si velika konkurencija. Poput Muhammada Alija i Joea Fraziera, ili poput velikih ratnika koji putuju istim putem: bilo je mjesta samo za jednog od nas”, slikovito je objasnio Stallone koji je na kraju zvijezdu filma Posljednji akcijski junak (Last Action Hero, 1993.) ocijenio kao pobjednika njihovog dvoboja.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     “On je bio bolji, kompletniji: imao je tijelo, imao je snagu, imao je karakter”, zaključio je Sly te istaknuo značajnu razliku u njihovom tipovima uloga. Naime, rekao je da je on sam uvijek glumio likove koji su doživjeli udarac i onda se “vratili u igru”, dok je Schwarzenegger obično glumio dominantne vojnike koji su gotovo uvijek imali prednost u borbi.

     “Ja sam morao stalno dobivati batine, dok je Arnold iz svake borbe izlazio gotovo neokrznut. On bi i iz borbe sa zmajem izašao samo s flasterom”, smatra Stallone.   

     Od rivala do prijatelja

     Veliko rivalstvo između dvojice akcijskih glumaca na kraju je rezultiralo velikim prijateljstvom koje se isprva manifestiralo filmskim suradnjama, a prošle godine zajedničkim rezbarenjem bundeva za Noć vještica.

     Podsjetimo, Schwarzenegger je uz Stallonea glumio u filmovima Plaćenici 1, 2 i 3 (The Expendables 1, 2, 3, 2010., 2012. i 2014.) za koje Sly napisao scenarij, a originalni film je i režirao dok je taj zadatak u drugom nastavku preuzeo Simon West, a u trećem Patrick Hughes. Osim toga, sjećamo ih se i iz zatvorskog akcijskog trilera iz 2013. Plan za bijeg (Escape Plan).

     Iako su obojica u srednjim sedamdesetim godinama života, ne odustaju od akcija. Schwarzeneggera trenutačno imamo prilike gledati kao tajnog agenta u Netflixovoj humoristično-akcijskoj seriji FUBAR, a taj ga je streaming servis zaposlio i kao glavnu i odgovornu osobu za akcijske sadržaje. Stallone pak na Paramount+ u reality showu otkriva kako provodi vrijeme sa svojom obitelji, no najavljen je I njegov povratak u akcijski žanr i to za nastavak akcijskog trilera iz 1993. Alpinist (Cliffhanger).

     O autoru

     O autoru