Hrvatski filmski kritičari odabrali najbolje domaće filmove

Hrvatska kinematografija ponudila je prošle godine više od stotinu filmova, a članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara između njih su odabrali osam najboljih.

Što je najbolje što je hrvatska kinematografija ponudila u prethodnoj godini? Svoje mišljenje dali su članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara, koji su 31. put dodijelili nagradu Oktavijan za najbolje domaće filmove. Više od stotinu filmova svih rodova i trajanja iz prošle godine konkuriralo je za prestižne nagrade, no samo njih osam je i nagrađeno.

Na svečanosti u zagrebačkoj dvorani Kinoteka dodijeljene su nagrade autorima, a ujedno su i prikazani slavodobitnici u kategorijama za kratkometražni i srednjometražni film.

Nagrađeni filmovi

U kategoriji namjenskog filma najboljim je proglašen film Riječ Marine Uzelac, a najbolji je eksperimentalni Mjesta koja ćemo disati Davora Sanvincentija. Vuk Jevremović je autor najboljeg animiranog filma, 11, a Ante Zlatko Stolica najboljeg kratkometražnog i srednjometražnog dokumentarnog filma naslova Babajanja.

Najbolji je dugometražni dokumentarac Veće od traume Vedrane Pribačić, a najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani je Noćna vožnja autorice Vide Skerk. U kategoriji dugometražnog igranog filma najboljim je proglašeno Sigurno mjesto Jurja Lerotića.

Oktavijana se može dobiti i putem manjinskih koprodukcija: najboljom je proglašena Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića i hrvatske producentice Ankice Jurić Tilić.

Najbolji kritičari

Osim nagrade Oktavijan HDFK dodjeljuje i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najbolje filmske kritičarke i kritičare. Najbolji među hrvatskim kritičarima u 2022. je Miro Nikolić, a najboljom novom kritičarkom je proglašena Marija Krstanović.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara ustanovilo je nagradu Oktavijan 1992. godine. Nagrada je dobila ime po našem proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

Foto: HDFK

O autoru

O autoru