Najgledaniji filmovi u Japanu: Wild Speed, anime i Super Mario

S jednim od doista rijetkih japanskih anime filmova trenutno u hrvatskim kinima, provjerite što se najviše gleda u Zemlji izlazećeg sunca.

Japan je doista posebna zemlja po pitanju filma i njihove popularnosti. Najgledaniji su oni vođeni kulturom te zemlje, ne u smislu lokalnih običaja i folklora, već opće prihvaćenih načina zabave van filma poput manga stripova, anime filmova, video igara i onoga što je dio svakodnevice prosječnog Japanca. Naravno, ista stvar je i s Indijom, Kinom i ostalim zemljama koje imaju snažnu kinematografiju.

Kako je u domaća kina stigao hvaljeni anime Suzume, provjerit ćemo što se gleda u kinima odakle je taj kino hit stigao. Kad smo posljednji put nabacili pogled na njihove najpopularnije filmove u kinima, prevladavale su anime i Marvelov superherojski film, te horor zasnovan na mangi. Niti sad nije previše drukčija situacija, ali vodstvo je ovog vikenda ipak preuzeo Hollywood.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Wild Speed najpopularniji je film

     Kao i u gotovo cijelom svijetu, Brzi i žestoki 10 (Fast X) najgledaniji je film ovih dana u Japanu. Ali kad se govori o japanskom box officeu, ispravno je reći da je Wild Speed: Fire Boost (Divlja brzina: Vatreno ubrzanje) najgledaniji film, a ne Fast X, budući da u Japanu ima potpuno drukčiji naziv i to na engleskom jeziku.
     Tako su se primjerice četvrti i peti nastavak Brzih i žestokih zvali MAX i MEGA MAX, a Brzi i žestoki: Hobbs & Shaw bili su Wild Speed: Super Combo. No tijekom ovog vikenda, Wild Speed: Fire Boost zaradio je preko 7 milijuna dolara i time s prvog mjesta zbacio Super Maria koji je od izlaska u kina držao prvo mjesto.

     Super Mario je kasnio s izlaskom u Nintendo zemlji

     Iako je Talijan s američkim državljanstvom, u rodnom Japanu Super Mario Bros. Film (The Super Mario Bros. Movie) na drugom je mjestu gledanosti sa zarađenih 5,4 milijuna dolara, dok je ostala tri tjedna otkad je izašao bio na vrhu gledanosti. Mada lik Super Maria potječe iz Japana i sadrži najveće obožavatelje, tamo je izašao tri tjedna kasnije nego u ostatku svijeta. Razlog je taj što od kraja travnja do prvog tjedna svibnja u Japanu su praznici i čitave obitelju su na okupu, a samim time svi zajedno imaju vremena za otići u kino.

     Detective Conan The Black Iron Submarine
     Detective Conan The Black Iron Submarine (Foto: Toho)

     Anime i akcijska drama

     Detective Conan: The Black Iron Submarine, 26. po redu film temeljen na mangi i anime seriji Detective Conan u svom šestom tjednu je na trećem mjestu gledanosti s 2,4 milijuna dolara zarade. Serijal koji redovno izlazi već skoro 30 godina, ove godine je u obliku filma The Black Iron Submarine imao najbolju zaradu u vikendu otvaranja u 2023. godini – 23,5 milijuna dolara.

     Popularna igrana serija Tokyo MER (2021.) ovog travnja dobila je dugometražni film Tokyo Mobile Emergency Room Movie koji je izašao u kina, te je zaradio 1,7 milijuna dolara svog četvrtog tjedna u kinima. Tokyo MER su ekipa profesionalaca i medicinskog osoblja koji u svom super opremljenom terenskom vozilu prvi stižu na mjesto nesreće i pomažu unesrećenima, poput serije Hitna služba (ER, 1994.) ali popraćeno s puno, puno više eksplozija.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Košarka, idol anime i prljavi policajci

         Trenutno film s najvećom zaradom 2023. godine u Japanu je The First Slam Dunk sa 107 milijuna dolara. Mada je ova sportska komedija/drama o košarkaškom timu izašla u prosincu prošle godine, i dalje se prikazuje u ponekim kinima. Popularnost može zahvaliti nostalgiji koju donosi, budući da se temelji na mangi i anime seriji s početka 90-ih.

         Odličan rezultat ostvario je novi anime film IDOLiSH7 Movie: LIVE 4bit BEYOND THE PERiOD, koji govori o sedmorici izvođača, njihovom odnosu i nastupima, te je ujedno nastavak serije IDOLiSH7 (2017.). Jednako dobro prošla je i kriminalistička drama Saigo made Iku (Sve do kraja) o policajcu koji pokušava prikriti ubojstvo koje je skrivio, no biva otkriven.

         The First Slam Dunk
         The First Slam Dunk (Foto: Toei)

         Povećanje cijena kino ulaznica

         U konačnici, filmovi s najvećom zaradom su anime i akcijom nabijeni filmovi, bili oni japanske ili neke druge produkcije. Nakon 01. lipnja u drugom najvećem lancu kino dvorana u Japanu, TOHO Cinemas, cijene kino ulaznica bit će veće za 100 jena (0,75 eura ili 5,60 kuna).

         Kako to najčešće biva, i ostali kinoprikazivači slijedit će takva povećanja bila ona opravdana ili ne, a u konačnici to bi moglo okrenuti i statistike godišnje zarade filmova.

         O autoru

         O autoru