Adrenalin za volanom: 10 najboljih vozača franšize ‘Brzi i žestoki’

Filmovi iz serijala Brzi i žestoki sinonim su za jurnjavu asfaltom. O njihovim se vožnjama i vještinama priča kako među fanovima franšize, tako i u samim filmovima. Evo tko su (i zašto) najbolji vozači.

Prije nego što su filmovi iz serijala Brzi i žestoki postali visokobudžetni znanstvenofantastični blockbusteri, fokus je bio na samim automobilima i ilegalnim uličnim utrkama koje su bile jednako značajne kao i pljačke, tučnjave i obitelj. Ipak, i u kontekstu  međunarodne špijunaže, automobili i vožnja ostali su važan dio filmova, a neki od protagonista čak i vrlo prepoznatljivi po vrsti vožnje koju preferiraju.

Donosimo listu najboljih vozača franšize i ono po čemu ih pamtimo…

10. Tej Parker

Tehničkog stručnjaka Teja Parkera glumi Ludacris (Foto: Universal Pictures)

Stari Brainov prijatelj i kasnije najbolji Romanov prijatelj, Tej Parker, jedan je od ključnih tehničkih stručnjaka i bivši organizator utrka iz Miamija. Uz sve to on je i talentirani vozač. Teja glumi Ludacris, a riječ je o liku koji aktivno ne vozi utrke, nego radije zarađuje prodavajući dijelove za aute. Ipak, kad sjedne za volan, jasno je da zaslužuje mjesto na ovoj top ljestvici.

9. Mia Toretto

Jordana Brewster glumi mlađu Domovu sestru (Foto: Universal Pictures)

Domova mlađa sestra ima velik utjecaj na njega i Briana, ali čini se da vrijedi i obrnuto. Naime, i ona se pokazala vještom vozačicom iako vožnja nije njezina glavna preokupacija u franšizi. Dakle, Mia – koju glumi Jordana Brewster – svoje vještine za volanom pokazala je, između ostalog, kada su spašavali Doma iz zatvora, ali i kada se vratila kako bi pomogla timu u borbi protiv svog otuđenog brata Jakoba. Kao članica obitelji Torreto, Mia predstavlja važan lik u cijeloj franšizi čak i ako nije pretjerano uključena u samu radnju pojedinog filma.

8. Sean Boswell

Lucas Black glumi “Kralja drifta” (Foto: Universal Pictures)

Protagonist trećeg nastavka filmskog serijala, Brzi i žestoki: Tokio drift (The Fast and the Furious: Tokyo Drift, 2006.), Sean Boswell iznimno je talentiran vozač, koji je bio ulični trkač puno prije samih događaja iz ovog filma. Seana je Han kasnije mentorirao u vještini driftanja, što ga je učinilo “Kraljem drifta” u Tokiju, a tu je titulu obranio protiv samog Dominica Toretta. Unatoč tome što je bio odsutan veći dio serije, Sean se vratio u Brzima i žestokima 7 (Furious 7, 2015.) i Brzima i žestokima 9 (F9, 2021.) pomažući uništiti satelit tako što je poslao Pontiac Fiero u svemir. Ovog odličnog driftera glumi  Lucas Black.

7. Deckard Shaw

Za volonom je dobar skoro kao Dominic Toretto (Foto: Universal Pictures)

Shaw je prvi zlikovac koji je dobio mogućnost iskupljenja u franšizi. Naime, lik kojeg tumači Jason Statham, isprva je bio zakleti neprijatelj Doma i njegove obitelji, no s vremenom je postao prijatelj i saveznik. Između ostalog, pomogao je spasiti i Dominicovog sina. Kao vješti plaćenik, Shaw je svladao nekoliko moćnih vještina među koje se svakako ubrajaju i ove za volanom. S nevjerojatnom preciznošću vozio je neka od najbržih i najegzotičnijih vozila te nerijetko vozio jednako suvereno kao sam Dominic Toretto.

6. Gisele Yashar

Jednu od najboljih vozačica u franšizi glumi Gal Gadot (Foto: Universal Pictures)

Gisele Yashar upoznali smo kao suradnicu dilera Artura Bragua u četvrtom nastavku serijala, prije nego što se vratila kako bi pomogla obitelji da ukrade 100 milijuna dolara od Hernana Reyesa. Budući da je dovedena kao “netko tko će poduprijeti svaku poziciju”, Gisele (koju tumači Gal Gadot) je također vrlo vješta vozačica, demonstrirajući tu sposobnost tijekom vježbe za pljačku sefa, kao vozačica koja je bila najbliže tome da se može provući kroz Reyesove sigurnosne kamere u 370z . To svakako treba ovdje istaknuti, kao i činjenicu da nekoliko drugih vozača, uključujući Briana i Hana, nije uspjelo to učiniti.

5. Roman Pearce

Lik kojeg tumači Tyrese Gibson voli upadljive automobile (Foto: Universal Pictures)

Roman Pearce, kojega glumi Tyrese Gibson, brzo i priča i vozi. Debitirao je u filmu Prebrzi i prežestoki (2 Fast 2 Furious, 2003.) kao Brianov prijatelj iz djetinjstva koji pomaže DEA-i da uhvati Cartera Veronea. Kasnije je sudjelovao i u  pljački u Riju i od tada je s Dominicom i njegovom ekipom. Roman se pokazao kao jedan od najvještijih, ali bezobzirnih članova ekipe. Voli biti primijećen pa je tako, između ostalih automobila, vozio i narančasti Lamborghini Murcielago. Bilo je to u Rusiji dok je jurio za nuklearnom podmornicom.

4. Letty Ortiz

Domovu suprugu glumi Michelle Rodriguez (Foto: Universal Pictures)

Ona je cool, samouvjerena i čvrsta poput stijene. Dakako, ona je Letty Ortiz ključni je član obitelji Brzih i žestokih i jedna od najboljih vozačica u seriji i često to pokazuje. Domovu suprugu glumi Michelle Rodriguez, a ona je jednako vješta i na četiri i dva kotača. To je nešto s čime se malo tko iz ekipe može pohvaliti. Kad se natjecala s Dominicom Torettom u Londonu, Letty je pobjeda izmakla za dlaku, a vodila je veći dio utrke. To nikome iz franšize nije pošlo za rukom, što je još jedan dokaz da zaslužuje visoko mjesto na top ljestvici najboljih vozača u franšizi.  

3. Han Seoul-Oh

Sung Kang tumači lik koji je za volanom uvijek ‘hladne glave’ (Foto: Universal Pictures)

Već svojim prvim pojavljivanjem u Brzi i žestoki: Tokio drift (The Fast and the Furious: Tokyo Drift, 2006.), Han Seoul-Oh se nametnuo kao jedan od najboljih vozača u franšizi. Ono po čemu je poznat je hladnokrvnost i u iznimno stresnim situacijama zbog čega je njegova vožnja uvijek iznimno precizna. Upravo ga to čini drugačijim od njegovih kolega iz tima koji uglavnom ne mogu tijekom vožnje emocije ostaviti “sa strane” te nerijetko pucaju pod pritiskom. Svoje vozačke vještine lik kojeg tumači Sung Kang, pokazao je kao vozač, kaskader i natjecatelj na uličnim utrkama.

2. Brian O’Connor

Brian, kojeg je je glumio pokojni Paul Walker, jedini je lik u cijeloj franšizi koji je ikad pobijedio Doma (Foto: Universal Pictures)

Kao jednom od ključnih članova Domove obitelji i ključnoj osobi u mnogim od njihovih najvećih poslova, sposobnosti Briana O’Connora – kojega je tumačio Paul Walker – odmah su iza onih DominicaToretta. Osim toga, Brian je jedini lik u cijeloj franšizi koji je ikad pobijedio Doma u utrci. Budući da je seriju započeo protiveći se Dominicu i njegovoj ekipi, ali je kasnije napustio svoju karijeru u policiji kako bi im se pridružio, Brianov talent vozača i žestoka odanost obitelji čine ga ključnim dijelom ekipe i jednim od najomiljenijih likova u franšizi.

1. Dominic Toretto

Dom je poznat kao ljubitelj utrka ubrzanja (Foto: Universal Picture)

Nedvojbeno najbolji vozač franšize Brzi i žestoki je Dominic “Dom” Toretto kojega tumači Vin Diesel. Dokazao je to nebrojeno puta u različitim situacijama u kojima je redoviti uspijevao zadržati kontrolu nad upravljačem. Ljubitelj je utrka ubrzanja i poznat je njegov citat ” Živim svoj život četvrtinu milje odjednom. Ništa drugo nije važno. […] Za tih deset sekundi ili manje, slobodan sam”.  

Dominicovu vožnju često komentiraju ostali likovi u serijalu, a slažu se u ocijeni da je nepobjediv. Iako smo ga imali prilike vidjeti u zadivljujućim akcijama bez automobila te da čovjeka koji lako stvara čvrsta prijateljstva, čak i s ljutim neprijateljima, Domov najveći talent bio je i ostao onaj koji pokazuje za volanom.

O autoru

O autoru