Jason Momoa: Najbolje uloge hollywoodskog šarmera

S najnovijim nastavkom franšize ‘Brzi i žestoki‘ u kinima, vrijeme je da se prisjetimo najupečatljivijih uloga Jasona Momoe koji glumi najnovijeg zlikovca u ratu protiv Dominica Toretta i njegove obitelji.

Danas malo tko nije čuo za Jasona Momou, ime je koje je postalo sinonim za uloge šutljivih ali opakih i sposobnih likova koje svi s lakoćom pamte. Od njegove uspješne uloge Khala Droga u Igri prijestolja (Game of Thrones, 2011.) sve do njegovog portretiranja Aquamana (2018.) u DC Extended Universe, Momoina karijera bila je u uzlaznoj putanji otkako se prvi put pojavio na sceni. I nema namjeru stati.

Početak karijere u serijama

Prije svoje uloge koja ga je proslavila u Igri prijestolja, Jason Momoa bio je relativno nepoznat glumac, s ulogama u Spasilačkoj službi (Baywatch, 1989.) i Zvjezdanim vratima: Atlantis (Stargate: Atlantis, 2004.). Ove su uloge pokazale Momoinu tjelesnost i karizmu, ali se doista proslavio tek kad je dobio ulogu Khala Droga u Igri prijestolja. Kao Khal Drogo, Momoa je uspio prikazati svoj glumački raspon, portretirajući žestokog ratnika s nježnom stranom. Ova je uloga pokrenula njegovu karijeru i donijela mu svjetsko priznanje, što je dovelo do više istaknutih uloga.

Frontier
Jason Momoa u seriji Frontier (Foto: Netflix)

Moderni akcijski (anti) junak

Nakon uspjeha u Igri prijestolja, Momoa je nastavio glumiti u akcijskim filmovima, ali njegovo utjelovljenje Aquamana u DC Extended Universe-u je u potpunosti učvrstio njegov status Hollywoodske zvijezde.

Iako je Momoa najpoznatiji po svojim ulogama punim akcije, također se dokazao kao talentirani dramski glumac. U serijama kao što su Cesta života (The Red Road, 2014.) i See (2019.), Momoa je pokazao svoj glumački raspon, igrajući složene likove s emocionalnom dubinom. Ove uloge ističu Momoinu sposobnost prijelaza iz akcijskih filmova u uloge koje su više vođene likovima, dokazujući da je on više od jednodimenzionalnog glumca.

I kad je negativac u filmu – svi ga vole

Rijetko kad je u ulogama negativca, ali kad se to dogodi, publika biva opčinjena njegovim likom te gotovo poželi da uspije u svojoj zloj namjeri, koja god ona bila. Momoa je glumac koji jednostavo odiše prirodnom karizmom i pozitivnom energijom čak i u najmračnijim ulogama, a takvu ulogu ima i u posljednjem nastavku franšize Brzi i žestoki gdje doslovno krade scene kad god je na ekranu.

Od uloga u serijama koje su ga proslavile, sve do najvećih filmskih franšiza – ovo su najpamtljivije uloge Jasona Momoe.

Spasilačka služba

Spasilačka služba

(Baywatch, 1989.)

Momoina prva uloga bila je u hit seriji 90-ih Spasilačka služba, koja se 1999. preselila s Kalifornijskih plaža na Havaje, a tad se mladi glumac pridružio ekipi Mitcha Buchannona.
Momoa je imao 19 godina kad je počeo glumiti u posljednje dvije sezone serije o spasiocima s plaže, a s obzirom na njegovo havajsko porijeklo i smjer u kojem je godinama kasnije njegova karijera krenula, ova uloga savršeno pristaje budućem Aquamanu. On navodno svojoj djeci ne dopušta gledati Spasilačku službu jer se pomalo srami ove uloge.

Zvjezdana vrata: Atlantis

(Stargate: Atlantis, 2004.)

Kad se pomisli na seriju Zvjezdana vrata: Atlantis, svima prvo pada na pamet Ronon Dex, lik kojeg je utjelovio Jason Momoa što puno govori o samom glumcu. Iako se pojavio tek u drugoj sezoni serije, s lakoćom je postao omiljeni lik ove sf akcijske avanture. To mu je ujedno prva uloga gdje pokazuje ono što je publiku dojmilo i u njegovim ostalim izvedbama: samozatajna i tiha, ali prijeteća i snažna pojava s kojom nema šale.

Zvjezdana vrata: Atlantis
Igra prijestolja

Igra prijestolja

(Game of Thrones, 2011.)

Khal Drogo je od svog prvog pojavljivanja u jednoj od najpoznatijih svjetskih serija postao lik kojeg i nakon toliko godina svi pamte. Momoina karijera je nakon utjelovljenja dothrakijevskog vojskovođe dobila nevjerojatan uzlet i od njega stvorila jednu od najpoželjnijih glumačkih zvijezda Hollywooda.
Mada se činilo kao da će se oko ovog lika događati nevjerojatne i najzabavnije stvari u seriji, on je neslavno završio na kraju prve sezone, a Khaleesi i svi obožavatelji se još uvijek ne mogu pomiriti s time.

Conan barbarin

(Conan the Barbarian, 2011.)

Nakon novostečene svjetske popularnosti ulogom Khala Droge, Momoa je nastavio filmskim putem ratnika razgolićenih prsa. Ovaj puta postao je najpoznatiji barbar na svijetu – Conan. Dovoljan je jedan pogled na stranice kultnog stripa o Conanu Cimmerijancu i svima je odmah bilo jasno da je Momoa savršen izbor za lika.
Ali sličnost sa stripom ovdje staje, jer film je potpuno podbacio na svojoj priči i onim najvažnijim za svaki studio – kino blagajnama. Momoa je tijekom jednog intervjua izrazio duboko žaljenje zbog toga jer uživao je glumiti Conana, a neuspjeh filma pripisuje studiju koji je u post-produkciji i montaži potpuno izobličio film i učinio ga puno, puno lošijim.

Conan Barbarin
Put u Palomu

Put u Palomu

(Road to Paloma, 2014.)

Prvi dugometražni film kojeg je režirao Jason Momoa, a pored toga je scenarist, producent i glavna uloga. Wolf (Momoa) u bijegu je od FBI-a nakon što je ubio silovatelja svoje majke, a put na kojem se nalazi lako uvuće i gledatelja sa sobom.
Možda nije njegova najbolja niti najupečatljivija uloga, ali triler Put u Palomu ispunjen je sjajnim likovima s kojima se lako povezati, a zadivljujući kadrovi na svakom koraku (ili okretaju kotača motocikla) čine ovaj film sjajnom filmskom vožnjom.

Loše društvo

(The Bad Batch, 2016.)

U post-apokaliptičnom svijetu koji na trenutke podsjeća na svijet Pobješnjelog Maxa, Jason Momoa glumi Miami Mana, vođu kanibala koji zarobe Suki Waterhouse, glavnu protagonisticu filma. Osim što je Momoina uloga pomalo neobična, takav je i cjelokupan film, i usto prilično mračnije tematike.
Keanu Reeves ovdje glumi vođu kulta, a Jim Carrey pustinjaka. Zbog karaktera Miami Mana, nerijetko ga opisuju kao lika koji podsjeća na Khala Drogu, Momoinu najpoznatiju uogu.

Loše društvo
Aquaman

Aquaman

(Aquaman, 2018.)

Iako se prvi put službeno pojavio u Ligi pravde (Justice League, 2017.) zajedno s ostalim super herojima, ovo je isključivo film o Aquamanu kojeg je Momoa učinio svojim. Mada u filmu Aquaman ne izgleda uopće kao svoj stripovski predložak i sam lik je manje popularan od gotovo svih članova Lige pravde, do danas je najuspješniji DC-ev film s najvećom zaradom.
Studijski odabir Jasona Momoe za ulogu Arthura Curryja/Aquamana bio je pun pogodak jer publika je pohrlila u kino gledati prvenstveno Momou, a tek onda Aquamana. Nastavak nazvan Aquaman: The Lost Kingdoom u kina dolazi krajem 2023. godine.

See

(See, 2019.)

Misteriozna pandemija ubila je većinu čovječanstva, a oni malobrojni preživjeli izgubili su osjetilo vida. Jason Momoa glumi Baba Vossa, neustrašivog vođu i zaštitnika plemena gdje se rađa dvoje djece s vidom u post-apokaliptičnom svijetu.
Visoka produkcija serije, odlična koreografija borbi i zaokružena priča u trajanju od sveukupno tri sezone čine See itekako vrijednim gledanja. Osim Momoe, još se jedan filmski ‘zaštitnik’ pojavljuje u ovoj hvaljenoj seriji, a to je Dave Bautista u ulozi Momoinog brata.

See
Dina

Dina

(Dune, 2021.)

Filmska adaptacija istoimenog romana Franka Herberta Momou stavlja u ulogu planetarno poznatog ratnika imena Duncan Idaho. Njegova uloga možda nije toliko velika, ali uspio je u svoj lik unijeti svu snagu, humor i dramu potrebnu da bi Duncan podučio i zaštitio svoje najbliže.
Možda njegov lik zvuči kao i svi dosadašnji – veliki ratnik s kul imenom, ali redatelj Denis Villeneuve izvukao je savršen balans emocija iz glumca koji je Duncan Idahu udahnuo život.

Brzi i žestoki 10

(Fast X, 2023.)

S najnovijim nastavkom eksplozivnog serijala Brzi i žestoki, Momoa u ulozi glavnog negativca Dantea donosi potpuni kaos na svojem putu osvete. Tijekom pljačke u Brzi i žestoki 5 (Fast Five, 2011.), Vin Dieselov Dominic Toretto i ostala ekipa ubijaju Danteovog oca, a Dante se tada godinama priprema na osvetu pomno prateći sve ostale događaje koji su se odvijali u životima Dominica i njegove obitelji.
Oduševljenje Momoinim karizmatičnim likom su jedne od prvih reakcija publike, a to je stvar u koju nitko ne sumnja.
Brzi i žestoki 10 kreću u pohod na sva kina od 18.05.

Brzi i žestoki 10
Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru