‘Garfield’: Sakrijte tjesteninu i zaključajte frižider jer najgladniji mačak stiže u kina

Najgunđaviji i vječito gladni mačak stiže ovog svibnja, a sa sobom donosi hrpu omiljenih likova, lazanja i smijeha. Ponedjeljci nisu dobrodošli.

Nakon što se njegov divni, lagodni i siti život s Jonom i Odiejem potpuno promijeni dolaskom Garfieldovog oca Vica, Garfield će morati na avanturu koja će ga naučiti nečemu neočekivanom…

Lik koji već više od 45 godina nasmijava publiku

Ponedjeljci nikad nisu bili omiljeni dan kako zaposlenim ljudima tako ni školarcima. No tek se od 1978. godine prvi dan u tjednu počeo strastveno ne voljeti. Zašto baš 1978.? Jer tada je strip Garfield počeo izlaziti i svoje nezadovoljstvo ponedjeljcima je dijelio svakodnevno na stranicama novina sa gotovo 300 milijuna čitatelja svakoga dana. Lik Garfielda se pojavio još 1976. godine u stripu Jon, no kako je sarkastični mačak postao popularniji od naslovnog junaka stripa, 1978. godine je dobio vlastiti strip gdje Jon više nije u prvom planu.

Garfield
Klasična scena koja kao da je izašla sa stranica stripa ‘Garfield’ (Foto: Sony Pictures)

Za stvaranje mrzitelja ponedjeljaka i tamanitelja lazanja Garfielda zaslužan je Jim Davis koji je lika omiljenog mačka temeljio na vlastitom ljubimcu kojeg je imao kao dijete. Osobine koje odlikuju Garfielda preuzete su većinom od Davisovog djeda James A. Garfielda Davisa koji je bio sarkastično gunđalo, a dobio je i njegovo ime. Stripovi su se proširili van SAD-a i Garfield je osvojio cijeli svijet, a u tome mu je dodatno pripomogla animirana serija i TV specijali. Garfield je danas ogroman dio pop kulture, kao i sinonim za sarkazam kojim Jim Davisovi stripovi obiluju.

Garfield na velikim ekranima od 2004.

2004. godine Garfield je dobio svoj prvi dugometražni film koji je bio kombinacija kompjuterske animacije i igranog filma, a 2006. uslijedio je i njegov nastavak. U oba nastavka Bill Murray je posudio glas krznenom lijenčini, i mada ih kritičari nisu voljeli, filmovi su bili hit u kinima. I sada, gotovo 20 godina kasnije, Garfield se vraća na velika platna sarkastičniji i gladniji nego ikad prije.

Dok su raniji filmovi proglašeni previše ‘dječjim’ i mnogi su zamjerali kombinaciju animacije i igranog filma, novi Garfield je u potpunosti animiran i prema prvim reakcijama – vraća se korijenima koristeći jedinstveni humor sa stranica stripa kojeg mnogi obožavaju. Drugim riječima, baš onako kako treba i biti.

Garfield
Kakav otac, takav sin (Foto; Sony Pictures)

O čemu je novi film?

Ovaj puta saznat će se kako su se Garfield i njegov čovjek Jon Arbuckle upoznali, a ovdje su naravno i pas Odie te veterinarka Liz koja je ujedno i Jonova simpatija. Kao novi lik u Garfieldovom životu ovdje će se po prvi puta pojaviti njegov otac Vic. Sve do ovog filma, Garfieldovog oca samo se spominjalo ili ga se imalo prilike isključivo na Garfieldovim obiteljskim fotografijama, što znači da će Vicu ovo biti debi u Garfieldovom svijetu.

Od njegova rođenja u talijanskom restoranu (zato i voli tjesteninu) pa sve do upoznavanja Jona i lagodnog života punog želuca, Garfield je uvijek pronalazio vremena za cjelodnevne drijemeže. Ali kad mu se otac Vic pojavi i razbije tu rutinu, prijepodnevni i poslijepodnevni drijemeži postaju stvar prošlosti. Vic sa sobom donosi nevolju jer se zamjerio krivim mačkama, a zbog Vicovih problema, one prelaze i na Garfielda.

Tko radi na novom filmu?

Garfielda režira Mark Dindal, Disneyev veteran koji je radio na animaciji Aladina (1992.), Male sirene (1989.) i Velikom mišjem detektivu (1986.), dok je sam režirao vjerojatno najsmiješniji film iz Miševe kuće – Careva nova ćud (2001.), kao i Žutu minutu (2006.). Kao jedan od scenarista novog filma našao se David Reynolds koji je napisao Carevu novu ćud, što znači da je ovo njemu i Dindalu ponovno okupljanje. Osim tog filma, tijekom svoje dugogodišnje karijere svakako treba istaknuti kako je Reynolds zaslužan za scenarije animiranih klasika Potraga za Nemom (2001.) i Atlantida: Izgubljeno carstvo (2001.).

Uz Reynoldsa, scenarij su još napisali Paul A. Kaplan i Mark Torgove koji su zajedno pisali za humoristične serije Odgoj za početnike (2010.) i Svi gradonačelnikovi ljudi (1996.) između ostalih projekata.

Garfield
Jinx je glavna zloćka koja će Garfieldu, Odieju i Vicu zadati brojne glavobolje (Foto; Sony Pictures)

Glasovi u ‘Garfieldu’

U hrvatskim kinima Garfield će se prikazivati u sinkroniziranoj verziji i u originalnoj na engleskom jeziku s hrvatskim titlovima. To nije ništa čudno, s obzirom na hollywoodske zvijezde koje je film okupio. Nakon prošlogodišnjeg najuspješnijeg animiranog Super Mario Bros. Filma (2023.) i posuđivanja glasa Mariu, Chris Pratt ovdje daje glas još jednom legendarnom liku – samom Garfieldu.

Njegovom ocu Vicu glas će posuditi Samuel L. Jackson, dok je u ulozi Jona Arbucklea Nicholas Hoult. Možda najzahtjevniju i najmaštovitiju glasovnu ulogu od svih imao je Harvey Guillén koji daje glas psiću Odieju. Problem je što Odie ne priča, već je glumac morao prenositi različite emocije tijekom trajanja filma, ali bez korištenja riječi.

Hannah Waddingham je prepredena perzijska mačka Jinx koja je ovdje vjerojatno glavna negativka, dok su njenim snagatorima Rolandu i Nolanu glasove posudili Brett Goldstein i Bowen Yang. U ostalim ulogama su Snoop Dogg, Ving Rhames, i Cecily Strong.

Garfield
Kao i uvijek, Garfield je pun pun živopisnih likova (Foto; Sony Pictures)

Prvi animirani ‘Garfield’ film

Ako se ne računaju animirani filmovi koji su izašli direktno na DVD sredinom 2000-ih, ovo je prvi animirani dugometražni film o sarkastičnom mačku. Jim Davis je još krajem 1980-ih napisao scenarij za film nazvan Garfieldov sudnji dan, no studio se prepao apokaliptičnog tona filma te on nikad nije snimljen. I sada, gotovo četiri desetljeća kasnije, Garfield dolazi na velika platna u potpuno animiranoj verziji. Jer kako bi se inače duh stripa i otkačene situacije mogle vjerno prenijeti na film bez da se izgubi ‘ono nešto’ što se dogodilo s Bill Murrayevim filmovima? Novi Garfield je nedvojbeno apsolutna poslastica za sve ljubitelje lika i lazanja, kao i one željne dobrog humora.

U originalnoj i sinkroniziranoj verziji u kinima od 23.05.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLASOVI (engleska verzija): Samuel L. Jackson, Chris Pratt, Nicholas Hoult, Ving Rhames, Harvey Guillén, Brett Goldstein, Cecily Strong, Hannah Waddingham, Bowen Yang
     REŽIJA: Mark Dindal
     SCENARIJ: Paul A. Kaplan, Mark Torgove, David Reynolds
     PRODUCENTI: John Cohen, Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Steven P. Wegner, Craig Sost, Namit Malhotra, Crosby Clyse
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Jim Davis, Bridget McMeel, David Reynolds, Scott Parish, Carl Rogers, Simon Hedges, Chris Pflug, Louis Koo, Steve Sarowitz, Justin Baldwin, Peter Luo
     ŽANR: obiteljski, animirani, komedija

     O autoru

     O autoru