Zbog filma ‘Tár’ Cate Blanchett naučila je dirigirati orkestrom

Mnogi vrhunski glumci uz svoj već  kompleksan poziv izbruse dodatne vrline i vještine. Australska oskarovka Cate Blanchett je tako naučila stati pred orkestar i povesti glazbenike da slijede njezin ritam.

Kad je pitanju gluma kao zanimanje, na kraju naučite kako raditi hrpu različitih stvari za koje niste mislili da ćete ikada naučiti – jahati konje, svirati instrumente, šivati, penjati i dr. Za svaku ulogu potrebna je posebna posvećenost i trud, a neke uloge zahtijevaju i dodatno istraživanje kao i brušenje zanata kako bi bile što vjerodostojnije na ekranu. 

Cate Blanchett je, kako bi što vjerodostojnije utjelovila naslovnu ulogu dirigentice Lydije Tár, zapravo naučila dirigirati orkestrom, što nije bio nimalo lak zadatak. 

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Orkestar koji je redatelj Todd Field angažirao za Tár bila je Dresdenska filharmonija, simfonijski orkestar osnovan u Dresdenu 1870. kojim trenutno ravna Marek Janowski. U intervjuu za The Playlist Blanchett se prisjetila iskustva povezivanja  s Dresdenskom filharmonijom:  “Kada podigneš ruku, dobiješ ritam, započne zvuk i odjednom pronađeš svoj put. Moje dirigiranje filharmoniji bilo je izvan njihove zone udobnosti, također bilo je i izvan moje zone komfora.  I tako, negdje, kao svaki dirigent u svakom orkestru, negdje između nas, dogodila se glazba”.

     Cate Blanchett u filmu TÁR © Focus Features
     Cate Blanchett u filmu TÁR © Focus Features

     Tár je već sada na glasu kao ozbiljan kandidat u utrkama za filmske nagrade, a prvu je Cate osigurala već na Venecijanskom filmskom festivalu, za najbolju glumicu upravo za ulogu Lydie Tár. Prognoze kritičara su toliko smjele da mnogi kritičari prognoziraju da bi joj ova uloga mogla donijeti i trećeg Oscara. 

     Uz Cate Blanchett i Marka Stronga (The Kingsman, Zero Dark Thirty), glumačku ekipu predvode: Noémie Merlant (Portrait of a Lady on Fire, Pariz, 13. okrug), Nina Hoss (Phoenix, Homeland), Julian Glover (Indiana Jones i posljednji križarski pohod , Igra prijestolja), Allan Corduner (Topsy-Turvy, Homeland) i debitantica Sophie Kauer.

     Tár gledamo u kinima od 19. 1. 2023. 

     O autoru

     O autoru