Willemu Dafoeu Astra nagrada za izvrsnost u umjetnosti  

Tijekom karijere duže od četiri desetljeća, Willem Dafoe pojavio se u više od 130 filmova te ostavio neizbrisivi trag u filmskoj umjetnosti.

Prije nego što će u ponedjeljak, 8. siječnja otkriti svoju zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih, Willem Dafoe će u subotu, na 7. dodjeli Astra Film Awardsa, primiti nagradu za izvrsnost u umjetnosti.

Riječ je o nagradi što ju dodjeljuje Hollywood Creative Alliance (HCA), odnosno udruženje filmskih kritičara osnovano 2016. u Los Angelesu.

Ovog 68-godišnjeg filmskog i kazališnog glumca prošle smo godine imali prilike gledati u čak šest filmova. Naime, u redateljskom debiju grčkog filmaša Vasilisa Katsoupisa, psihološkom trileru Inside, glumio je lopova zarobljenog u luksuznom penthouseu, u SF crnoj komediji Yorgosa LanthimosaUboga stvorenja (Poor Things) – utjelovio je znanstvenika Dr. Godwina Baxtera od kojega, uz pomoć odvjetnika koje glumi Mark Ruffalo, bježi njegova štićenica (Emma Stone), a bio je i dio poduže glumačke postave, zastavljene od samih holivudskih zvijezda, u Asteriod Cityju redatelja Wesa Andersona.

Osim toga pojavio se i u britanskom trileru Pet Shop Days, redatelja Olma Schnabela, zatim talijanskoj drami Finalmente l’alba redatelja i scenarista Saverija Costanze te američkoj drami Gonzo Girl, Patricije Arquette, a glas je posudio pelikanu u japanskom fantastičnom animiranom filmu The Boy and the Heron, redatelja i scenarista Hayaoja Miyazakija.

Pogonjen umjetničkom znatiželjom

Njegova glumačka karijera traje više o 40 godina, točnije započela je 1980. manjom ulogom u vesternu Rajska zemlja (Heaven’s Gate), a već sljedeće godine tumačio je glavnu ulogu u bajkerskoj drami Na putu (The Loveless).

Dafoea nerijetko imamo priliku gledati kao glavnog negativca u filmu (Foto: Warner Bros.)

Od tada se pojavio u više od 130 filmova i radio je s nekim od najpoznatijih filmaša na svijetu. Između ostalih, i s Kennethom Branaghom, Kathryn Bigelow, Mary Harron, Martinom Scorseseom, Guillermom del Torom, Jamesom Wanom, Spikeom Leeom i Wernerom Herzogom.

Unatoč brojnim i raznovrsnim ulogama, Willem Dafoe najčešća je asocijacija za filmske negativacei to zahvaljujući oštrim crtama lica i hrapavom glasu te, naravno, njegovom vještinom korištenja tih “resursa”.

Mnogi kritičari ističu njegovu umjetničku znatiželju za istraživanjem ljudskih osjećaja i upravo je to ono što što mu je priskrbilo ovu nagradu.

“Dafoe je jedan od najomiljenijih i najslikovitijih glumaca današnjice, stoga nam drago da i ovom nagradom ističemo njegov izvanredan umjetnički rad. On kao glumac nastavlja oduševljavati ​​publiku diljem svijeta čemu smo mogli svjedočiti i prošle godine koja je u njegovu filmografiju dodala čak sedam filmskih naslova. Zbog svega  toga, ne možemo biti zadovoljniji što nagradu za izvrsnost u umjetnosti dodjeljujemo jedinstvenom Willemu Dafoeu” stoji u priopćenju za javnost HCA-a koje je potpisala potpredsjednica udruženja, Yong Chavez.

Četiri nominacije za Oscara

Dafoe je do sada četiri puta bio nominiran za Oscara: u tri navrata za najboljeg sporednog glumca – u filmu Vod smrti (Platoon, 1986.) Olivera Stonea, zatim u Vampirovoj sjeni (Shadow Of The Vampire, 2000.) E. Eliasa Merhigea te Projektu Florida (The Florida Project, 2017.) Seana Bakera – je jednom u kategoriji najboljeg glumca – uz biografskom filmu o Vincentu van Goghu, Na vratima vječnosti (At Eternity’s Gate, 2018.) američkog slikara i filmaša Juliana Schnabela.

Za uloga Vinceta Van Gogha u filmu ‘Na vratima vječnosti” bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg glumca (Foto: Netflix)

Među brojnim nagradama, glumac ima i počasnog Zlatnog medvjeda Berlinalea za životno djelo, a sad i ovu američkog udruženja filmskih kritičara.

Dodjela nagrada bit će održana u luksuznom dizajnerskom hotelu Biltmore koji je prošle godine obilježio stotu godišnjicu postojanja.

Osim Dafoea, počasne nagrade bit će uručene i Jeffreyju Wrightu (za glumačka postignuća), 15-godišnjoj Abby Ryder Forston (za zvijezdu u usponu) te Glennu Howertonu (za jedinstven pristup u svome radu).

Dodjelu Astra Film Awards moguće je, između ostalog, pratiti i u izravnom prijenosu na HCA YouTube kanalu.

O autoru

O autoru