Vješti ispred kamera, ali i sa slovima: 7 glumaca koji su i – pisci

Glumci s talentima u nekim drugim kreativnim područjima danas nisu rijetkost. Evo ih nekoliko koji nisu samo uspješni glumci, nego i autori popularnih knjiga.

Posao glumca je oživjeti lik za mali ili veliki ekran, ispričati priču lika koji utjelovljuju. Dakle, oni su i pred kamerama pripovjedači, a neki od njih pripovijedanje su pretočili i na papir. I dok su neki tek novi autori, neki iza sebe imaju već niz izdanih djela, a neki tek jedno, ali vrijedno. Među njima ima i onih čiji su romani doživjeli filmsku adaptaciju u kojoj glume glavni lik. Kako bilo, riječ je o kreativcima bez obzira jesu li na filmskom setu ili sami za svojim računalom, a iako ih je daleko više, ovom prilikom izdvajamo njih sedam…

7. Steve Martin

Martinov roman ‘Shopgirl’ iz 2001., doživio je filmsku adaptaciju (Foto: Buena Vista Pictures)

Legendarni Steve Martin nije poznat samo kao komičar i glumac, nego i kao pisac. Objavio je nekoliko knjiga među kojima i memoare, nekoliko drama te roman Shopgirl iz 2001., koji je 2005. doživio filmsku adaptaciju. Osim samog Martina, glavne uloge u filmu Prodavačica (Shopgirl ) tumače i Claire Danes te Jason Schwartzman, a redatelj je Anand Tucker.

Osim toga, Martin je napisao bestseler New York Timesa Kako je ugodno uz mene (The Pleasure of My Company, 2003.) te 2010. An Object of Beauty. Što se pak malih ekrana tiče, nedavno samo ga imali prilike gledati u kriminalističkoj crnoj komediji Only Murders in the Building (2021.) čija je druga sezona emitirana prošle godine. Serija se prikazije na streaminig servici Hulu, a osim Martina, glavne uloge tumače Selena Gomez i Martin Short. Stave Martin je, uz Johna Hoffmana, i tvorac serije.  

6. Carrie Fisher

Carrie Fisher napisala je desetak knjiga (Foto: Depositphotos)

Iako je najpoznatija po ulozi princeze Leie u filmskom serijalu Ratovi zvijezda, Carrie Fisher poznata je i kao spisateljica. Komedija-drama Razglednice iz pakla (Postcards from the Edge) iz 1990. temelji se na njezinom istoimenom poluautobiografskom romanu iz 1987. godine, a u filmu glume Meryl Streep, Shirley MacLaine i Dennis Quaid. Redatelj je Mike Nichols, a scenaristica, dakako, Carrie Fisher. Ona u knjizi kroz fiktivni lik Suzanne Vale progovara o vlastitoj borbi protiv ovisnosti. Nakon ove, prve njezine knjige, Fisher je napisla i niz drugih – ljubavni roman Surrender the Pink (1990.), poluautobiografski romann Delusions of Grandma (1993.), nastavak debitantskog romana pod naslovom The Best Awful There Is (2004.), fotoknjigu Hollywood Moms (2001.) za koju je napisala uvod, autobiografsku knjigu Wishful Drinking (2008.), Shockaholic (2011.) te The Princess Diarist (2016.)

5. Elizabeth Olsen

Za nekoliko dana izlazi druga slikovnica koju je Elizabeth Olsen napisla zajedno sa suprugom Robbiejem Arnettom (Foto: Depositphotos)

U pauzama između snimanja Marvelovih filmova, Elizabeth Olsen i njezin suprug, glazbenik Robbie Arnett napisali su 2022. svoju prvu prvi slikovnicu Hattie Harmony: Worry Detective, a ovih dana izlazi i njihova druga slikovnica – Hattie Harmony: Opening Night.

Glavna junakinja Hattie pomaže svojim prijateljima i čitateljima da prebrode problem njihove tjeskobe u jednostavnim svakodnevnim situacijama, kao što je hvatanje školskog autobusa i glasno pričanje u razredu.

“Nadamo se da će Hattie Harmony postati dobrodošao podsjetnik da je u redu progovoriti kada nam je potrebna pomoć i da se prema sebi i prema drugima uvijek odnosimo ljubazno”, rekli su autori, ujedno i supružnici Arnett-Olsen.

4. Ethan Hawke

Ethan Hawke napisao je četiri knjige i jedan strip (Foto: Depositphotos)

Američki glumac, scenarist i redatelj Ethan Hawke je i plodan pisac. Naime, napisao je romane The Hottest State (1996.), Ash Wednesday (2002.), Rules for a Knight (2015.) i A Bright Ray of Darkness (2021.). Osim toga autor je stripa Indeh: A Story of the Apache Wars (2016.) u kojem ilustracije potpisuje Greg Ruth.

Uz sve  to je i odličan scenarist što je možda najviše došlo do izražaja u višestruko nagrađivanoj  romantičnoj drami Prije ponoći (Before Midnight, 2013.), nastavku filmova Prije svitanja (Before Sunrise, 1995.) te Prije sumraka (Before Sunset, 2004.).

Trilogiju je režirao Richard Linklater, a scenarij za prvi i treći film napisali su Ethan Hawke, Richard Linklater i Julie Delpy, dok scenarij za drugi film potpisuju Hawke i Delpy.

Hawkea smo u zadnje vrijeme imali prilike gledati u hororu Crni telefon (The Black Phone, 2021.), komediji-drami Raymond & Ray (2022.) te u novom kratkom filmu Pedra Almodóvara Strange Way of Life (2023.).

3. Betty White

Betty White je napisala nekoliko knjiga, uključujući tri autobiografije (Foto: Depositphotos)

Osim što je bila uspješna komičarka, glumica, aktivistica za životinje i jednostavno legenda, pokojna Betty White bila je i proslavljena autorica. White je, naime, tijekom svoje karijere napisala nekoliko knjiga, uključujući tri autobiografije – Betty White in Person (1987.) , Here We Go Again: My Life in Television (1995.) te 2011. godine If You Ask Me (And of Course You Won’t). Osim toga, kao velika ljubiteljica životinja, napisala je i nekoliko knjiga o tom temi.

2. Tina Fey

Tina Fey u knjizi ‘Bossypants’ govori o o svojim iskustvima kao “žene u svijetu muškaraca” (Foto: Depositphotos)

Američka je spisateljica, komičarka, glumica i televizijska producentica Tina Fey autorica je i glavna glumica sitcoma Televizijska posla (30 Rock) za što je nagrađena Zlatnim globusom. Serija je donekle zasnovana na njezinom iskustvu sudjelovanja u kultnom američkom showu Saturday Night Live.

Ako su vam se svidjela spomenute serije ili pak Opasne djevojke (Mean Girls, 2004.), zasigurno će vam biti zanimljiva i njezina autobiografija Bossypants (2011.)  kojoj govori o usponima i padovima te iskustvima kao “žene u svijetu muškaraca”. Riječ je o britkom, duhovitom i inteligentnom štivu koje nam omogućuje da bolje upoznao ovu poznatu komičarku i spisateljicu.  

1. Hugh Laurie

Dr, House za sada ima jedan objavljen roman – ‘Vrlo komplicirana trgovina’ (Foto: Depositphotos)

U svojoj najpoznatiji doktorskoj ulozi je cinik i genij, privatno je pak glumac, komičar, glazbenik i – pisac. On je Hugh Laurie, diljem svijeta poznat kao dr. Gregory House iz popularne serije Dr. House (2004.-2012.). Prvi svoj roman Vrlo komplicirana trgovina (The Gun Seller) izdao je 1996. godine, a riječ je o trileru protkanom humorom, zapravo mješavinom napetosti i smijeha. Priča započinje narudžbom ubojstva, a donosi niz iznenađenja… Izdavanje njegovog drugog romana The Paper Soldier bilo je najavljeno za 2009. godinu, no roman još uvijek nije ugledao svijetlo dana. No, zato je multitalentiran Laurie izdao dva blues albuma – Let Them Talk (2011.) i Didn’t It Rain (2013.).

Hugha Laurieja u jesen ćemo imati prilike gledati u Netflixovoj ograničenoj seriji The Light We Cannot See u kojoj će glumiti uz Marka Ruffala.

O autoru

O autoru