‘Ubojita sjećanja’: Russell Crowe u misteriji potrage za ubojicom

Oskarovac Russell Crowe je detektiv koji postepeno gubi sjećanje dok nastoji riješiti slučaj ubojstva koji će ga odvesti na veoma mračna mjesta.

Pateći od gubitka pamćenja, bivši detektiv odjela za ubojstva pokušava riješiti brutalno ubojstvo kojeg se ne može sjetiti. Dok sastavlja dokaze iz desetljeća stare istrage, ubrzo otkriva zlokobnu mrežu zakopanih tajni povezanih s njegovom zaboravljenom prošlošću.

Krimi-misterija na granici istine i laži

Kao što to inače biva s misterijama ubojstva, odgovori nikad ne dolaze lako. Za detektiva Roya Freemana to će biti još teže jer prolazi kroz medicinski proces koji loše utječe na njegovo pamćenje, a zatim je prisiljen riješiti slučaj ubojstva kojeg se uopće ne sjeća. Isaac, zatvorenik koji je ranije priznao ubojstvo i osuđen je na smrt, govori Royu da je zapravo nevin.

Ubojita sjećanja film
Kadar iz filma ‘Ubojita sjećanja’ (Foto: The Avenue)

U cijelu priču uključuje se niz ostalih likova koji bi mogli biti potencijalni ubojice, a detektiv možda zna i više o njima nego se zapravo sjeća. Ili je to sve plan čovjeka koji nema što izgubiti ali može puno dobiti, poput odgode i izbjegavanja smrtne kazne što ga čeka?

Ubojita sjećanja (Sleeping Dogs) inspiriran je svjetskom senzacijom, romanom Knjiga ogledala rumunjskog pisca Eugena Ovidiua Chirovicia. Kao i u književnom predlošku, Ubojita sjećanja tijekom svog trajanja ostavlja male tragove ključne za rješavanje zaboravljenog slučaja, a koji tek na kraju mogu biti otkriveni kao takvi. Bez obzira na koji način je ubojstvo počinjeno, sjećanje postaje jedno od najopasnijih oružja. Što priča postaje zamršenija a tragovi postaju sve nevjerojatniji, jesu li kod detektiva Roya prisutni tragovi sjećanja ili je sve samo njegova mašta uzrokovana gubitkom istih?

Russell Crowe u ulozi detektiva

U ulozi detektiva Roya je Russell Crowe koji je svjetsku slavu stekao ulogom Maximusa u povijesnom spektaklu Gladijator (The Gladiator, 2000.), a za čiju je izvedbu nagrađen Oscarom. Croweu uloge detektiva nisu strane budući da je glumio u nekim od najpoznatijih modernih krimi-misterija poput L.A. Povjerljivo (L.A. Confidential, 1997.) i Dobri momci (The Nice Guys, 2016.).

Ubojita sjećanja film
Kadar iz filma ‘Ubojita sjećanja’ (Foto: The Avenue)

Royeva partnera, detektiva Jimmyja Remisa tumači Tommy Flanagan (Sin City, 2005., Hrabro srce, 1995.) koji je glumio Cicerona u Gladijatoru, što znači da su njemu i Croweu Ubojita sjećanja ponovno okupljanje na filmu.

Karen Gillan (franšize Čuvari galaksije, Jumanji) je u ulozi Laure Baines, femme fatale i jedne od mogućih sumnjivica za ubojstvo, dok Marton Csokas (Into the Badlands, 2015., Posljednji dvoboj, 2021.) glumi dr. Josepha Wiedera, lika koji je veoma bitan za ovu priču. U ostalim ulogama su Kelly Greyson, Lucy-Rose Leonard, Thomas M. Wright, i Elizabeth Blackmore.

Redatelj i scenaristi

Ubojita sjećanja je za Adama Coopera njegov redateljski prvijenac, te je zajedno s Bill Collageom napisao scenarij za film i producirao ga. Adamu Cooperu je ovo možda prvi izlet u redateljske vode, ali je s Billom Collageom napisao već mnoge scenarije za ostale filmove poput Egzodus: Bogovi i kraljevi (Exodus: Gods and Kings, 2014.), Assassin’s Creed (2016.), i Različita: Odana (Allegiant, 2016.).

Originalni naslov filma na engleskom jeziku Sleeping Dogs skraćeno je od izraza “Let Sleeping Dogs Lie“, što bi u slobodnom prijevodu značilo “Pusti na miru pse koji spavaju“. Taj izraz se koristi kao upozorenje da se ne podsjeća na loše stvari na koje su svi već zaboravili ili žele zaboraviti. Prikladan naziv za film koji zadire direktno u prošlost koja se ne čini onakvom kako je predstavljena, ili kako je se neki sjećaju. Što se dogodi kad se ti psi probude, saznat će se ovog travnja.

U kinima od 25.04.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Russell Crowe, Karen Gillan, Marton Csokas, Tommy Flanagan, Kelly Greyson, Lucy-Rose Leonard, Thomas M. Wright, Elizabeth Blackmore
     REŽIJA: Adam Cooper
     SCENARIJ: Adam Cooper, Bill Collage
     PRODUCENTI: Adam Cooper, Bill Collage, Mark Fasano, Deborah Glover, Arun Kumar, Pouya Shahbazian, Henry Winterstern
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Marcus Bolton, J.J. Caruth, Ford Corbett, Jatin Desai, Claiton Fernandes, Vladimir Fernandes, Arianne Fraser, Greg Friedman, Matthew Goldberg, Sanjiv Goyal, Joshua Harris, Kanwaldeep Kalsi, Nathan Klingher, Noah Lang, Euzebio Munhoz Jr., Ari Novak, Delphine Perrier, Rupert Preston, Viru Raparthi, Cliff Roberts, Kelly Rogers, Ankur Rungta, Vishal Rungta, Jamal Sannan, Michael Sirow, Anthony Standberry, Joey Suquet, Henry Winterstern, Ryan Winterstern
     ŽANR: kriminalistički, triler, misterija

     O autoru

     O autoru