‘Trokut tuge’: Provokativna satira koja se gleda na velikom platnu

Švedski redatelj Ruben Östlund sa ‘Trokutom tuge’ još jednom daje društveni komentar na potpuno urnebesan i satiričan način.

Modeli Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara koji citira Marxa. Isprva sve izgleda savršeno poput Instagrama. No sprema se oluja i luksuznu večeru s kapetanom kvari masovni napad morske bolesti. Dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Otkrivši da samo jedno od njih zna kako uloviti ribu, hijerarhija među unesrećenicima najednom se izvrće.

Trokut tuge - Triangle of Sadness
Scena iz filma Trokut tuge © Zagreb Film Festival

Trokut tuge razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je svom redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu.

Glumačku ekipu Östlund je okupio sa svih strana svijeta; iz Ujedinjenog kraljevstva Harrisa Dickinsona (King’s Man: Početak, 2021.), Charlbi Dean (Black Lightning, 2018.) iz Južne Afrike, Woodyja Harrelsona (Rođeni ubojice, 1994.) iz SAD-a, Zlatka Burića (Pusher, 1996.) iz Hrvatske i mnoge druge.

Svi likovi bogataša u svojoj povlaštenosti su toliko apsurdni, ponekad veoma glupih postupaka, i žive u nekoj drugoj stvarnosti, što je zapravo i preslikan naš stvarni svijet ili u najboljem slučaju veoma blizu istine.

Trokut tuge - Triangle of Sadness
Scena iz filma Trokut tuge © Zagreb Film Festival

Sva Östlundova intrigantna ostvarenja nude pronicljivu i satiričnu socijalnu analizu današnjice, što je i ovdje slučaj. Östlundov proslavljeni film Turist (2014.) nominiran je za Zlatni globus, a filmovi Kvadrat (The Square, 2017.) i Trokut tuge (Triangle of Sadness, 2022.) donijeli su mu prestižnu Zlatnu palmu u Cannesu, ali čini se da tu ne staje niz osvojenih nagrada.

Zlatko Burić, hrvatski glumac rođen u Osijeku sa već više od 30 godina stalnom adresom u Danskoj, je nominiran za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg glumca, a za svoju ulogu ruskog oligarha u filmu Trokut tuge.

Trokut tuge - Triangle of Sadness
Scena iz filma Trokut tuge © Zagreb Film Festival

Kao što kažu kritike, publika i sami glumci – Trokut tuge treba doživjeti u punoj kino dvorani, jer što film dalje odmiče kroz svoja poglavlja ‘trokuta’, to postaje sve apsurdniji i luđi i atmosfera u punom kinu je nemjerljiva kada s nekime dijelite šok i smijeh u tolikoj količini.

U kinima od 17.11.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić
     REŽIJA: Ruben Östlund
     SCENARIJ: Ruben Östlund
     PRODUCENTI: Philippe Bober, Erik Hemmendorff
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Brina Elizabeta Blaz, Alessandro Del Vigna, Lizzie Francke, Dan Friedkin, Ryan Friedkin, Rose Garnett, Micah Green, Andreas Roald, Jim Stark, Daniel Steinman, Bradley Thomas, Dan Wechsler, Jamal Zeinal Zade
     ŽANR: drama, komedija

     O autoru

     O autoru