Tom Hanks: Priznajmo, svi smo gledali filmove koji nam se ne sviđaju, a ja sam u nekima i glumio  

Jedan od nesumnjivo najomiljenijih glumaca na svijetu, ponudio je zanimljivo objašnjenje za “putovanje” svakog filma koje se sastoji od pet ključnih točaka, odnosno, kako ih Tom Hanks naziva, Rubikona.

Dvostruki oskarovac, jedan od dvojice kojemu je pošlo za rukom dvije godine uzastopno osvojiti “zlatnog kipića” za najbolju mušku ulogu – Tom Hanks – priznao je da ne voli baš svaki svoj film. Naime, glumac koji je Oscare zaslužio glavnim ulogama u filmovima  Philadelphia (1993.) i Forrest Gump (1994.) – prije njega dva je uzastopna Oscara osvojio Spencer Tracy osvojivši prestižne nagrade krajem 1930-ih godina – nedavno je novinarima rekao da neke svoje filmove jednostavno – mrzi!

“Priznajmo: svi smo gledali filmove koje mrzimo. Ja sam pak glumio nekim filmovima koje mrzim. Gledali ste neke od mojih filmova i mrzite ih”, realističan je Hanks koji je istom prilikom i pojasnio na koji bi način filmove trebalo (pr)ocjenjivati te istaknuo pet “Rubikona” koje je potrebno prijeći u procesu stvaranja filma.

Pet Rubikona

“Prvi Rubikon koji treba prijeći je reći ‘da’ filmu. U tom trenutku je vaša sudbina zapečaćena. Bit ćete dio tog filma!

Drugi Rubikon prijeđete kad vidite film koji ste snimili i shvatite je li ili nije to film koji ste htjeli snimiti. 

Netko će tada za film reći: ‘Grozan je!’, drugi: ‘Briljantan je!’, a negdje između te dvije procjene nalazi se ono što taj film uistinu jest i to predstavlja treći Rubikon,  odnosni četvrti rizik predstavlja komercijalni uspjeh filma.

“Jer ako ne zarađujete dobro, vaša će karijera završiti i prije negoli želite. To je činjenica”, rekao je Hanks te kao peti Rubikon naveo – vrijeme. Posljednji je Rubikom potkrijepio primjerom, blagdanskim klasikom Divan život (Wonderful Life, 1946.), koji je postao popularan tek nakon učestalog prikazivanja na televiziji.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Od promašaja do hita

     Kao dobar primjer naveo je i svoj scenaristički i redateljski (dugometražni) debi u kojem je i glumio – To što mi radiš (That Thing You Do!, 1996.).

     “Uživao sam snimajući taj film. Uživao sam i pišući scenarij i raditi sa svim ljudima s kojima sam radio na njemu. No, prve reakcije publike nisu bile dobre. Baš kao ni zarada. Film je okarakteriziran kao ‘čudan’. Sad, pak, u istim časopisima koji su objavili negativne recenzije nakon njegove premijere, film nazivaju ‘kultnim filmom Toma Hanksa’, ‘klasikom’. Što se dogodilo između kritika i pohvala? Samo vrijeme”, pojasnio je slavni glumac. 

     Hanksa uskoro imamo prilike gledati u filmu Wesa Andersona Asteroid City čija je kinopremijera najavljena za 26. lipnja.

     O autoru

     O autoru