‘Here’: Tom Hanks je opet mlad uz pomoć umjetne inteligencije i Roberta Zemeckisa

Tom Hanks i Robin Wright nakon 30 godina opet zajedno glume u filmu  Roberta Zemeckisa. Here  je snimljen pomoći AI tehnologiju za de-aging, a premijera je planirana za studeni.

Trideset godina nakon Forresta Gumpa (1994.), okuplja se dobar dio ekipe tog kultnog filma kako bi publici ponudio opet nešto drugačije i zanimljivo. Naime, za 15. studenoga najavljena je premijera drame Here, redatelja Roberta Zemeckisa s Tomom Hanksom i Robin Wright u glavnim ulogama, za koji je scenarij napisao Zemeckis zajedno s Ericom Rothom. Svi su oni, s istim zadacima, surađivali u dramskoj komediji Forrest Gump, temeljenoj na istoimenom romanu Winstona Grooma iz 1986. Film je postigao ogroman uspjeh te osvojio šest Oscara – za najbolji film, najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Tom Hanks), najbolji adaptirani scenarij, najbolju montažu i najbolje specijalne efekte.

Upravo su specijalni efekti, odnosno tehnologija u službi pričanja priče, ono što Zemeckisa oduvijek zanima i po čemu je poznat još od Povratka u budućnost (Back to the Future, 1985.). Svojevrsno putovanje kroz vrijeme ponudit će i u drami Here i to koristeći alat Metaphysic Live, temeljen na umjetnoj inteligenciji.  

Umjetna inteligencija u službi priče

Film je zapravo adaptacija istoimenog grafičkog romana Richarda McGuirea, radnja se odvija unutar jedne sobe u New Englandu, kroz različite periode – od prošlosti do budućnosti. Priča prati mnoge generacije ljudi koji su boravili u toj sobi, pružajući jedinstveni uvid u njihove živote, a Metaphysic Live, alat za stvaranje visokorezolucijskih fotorealističnih lica i de-aging efekata, bit će korišten za transformaciju glumaca u realnom vremenu. Dakle, omogućit će da Tom Hanks i Robin Wright izgledaju mlađe tijekom različitih životnih perioda prikazanih u filmu.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     “Uvijek su me iz nekog razloga opisivali kao ‘tipa za vizualne efekte’. Ovim filmom želim opravdati tu titulu. Ipak, moram biti iskren i reći da alat funkcionira samo zahvaljujući odličnim glumačkim izvedbama. I Tom i Robin odmah su shvatili da se moraju vratiti u prošlost, odnosno prizvati energiju, držanje pa čak i malo i podići glas kako bi izgledati, zvučali i imali energiju kakvu su imali prije 40 ili 50 godina”, rekao je Robert Zemeckis.

     Glavna radnja odvija se oko života Richarda (Tom Hanks) i Margaret (Robin Wright), a ostatak poznate glumačke postave uključuje Kelly Reilly, Michelle Dockery i Paula Bettanyja.

     Nakon tri desetljeća opet zajedno pred kamerama

     Tom Hanks i Robin Wright ponovo će zajedno stati pred kamere nakon 30 godina, a Hanksu i Robertu Zemeckisu bit će ovo peti zajednički filmski projekt. Naime, nakon Forresta Gumpa, surađivali su drami Brodolom života (Cast Away, 2000.) u kojoj je Hanks glumio zaposlenika kompanije FedEx koji je nakon avionske nesreće zapeo na nenaseljenom otoku negdje u Južnom Pacifiku. Ta mu je uloga donijela Zlatni globus.

     Nakon toga, uspješni je dvojac zajedno radio na animiranom avanturističkom filmu Polarni Express (The Polar Express, 2004.) u koje je Hanks posudio glas Djedu Božićnjaku, a u glazbenom fantastičnom filmu Pinocchio (2022.), Zemeckisovoj igranoj adaptaciji Disneyjevog klasika, slavnog glumca gledali smo u ulozi Geppetta.

     Osim u Pinocchiju, Toma Hanksa smo 2022. gledali i u biografskom filmu Elvis te u dramskim  komedijama Čovjek zvan Otto (A Man Called Otto, 2022.) i Asteriod City (2023.).

     Robin Wright je pak nedavno glumila kriminalističkom trileru Đavolji vrh (Devil’s Peak, 2023.) te pustolovnoj akciji Damsel (2024.).  

     Nezavisni Here, u produkciji Miramaxa, sljedeći je njihov film koji donosi spoj vrhunske tehnologije i emotivnih ljudskih priča. Nema razloga sumnjati da će i on, privući pažnju filmske publike.  

     O autoru

     O autoru