Tom Cruise – 5 filmskih koraka do slave

Nema nikakve sumnje da je 60-godišnji američki glumac Tom Cruise i dalje jedna od najsjajnijih holivudskih zvijezda. Njegovi su filmovi u kinima zaradili više od 11 milijardi dolara, a brojni likovi koje je utjelovio neizostavni su dio pop kulture. Mi smo izdvojili pet najbitnijih filmova kojima je njegov status zauvijek zacementiran u povijesti Hollywooda.

Top Gun (1986.)

Cruise nije bio nepoznat glumac kada je 1986. prihvatio ulogu vojnog pilota Peta ‘Mavericka’ Mitchella. Već je filmovima Riskantan posao i Legenda pokazao da može nositi film na svojim leđima. No, kao drčni pilot, uvijek spreman na kršenje pravila, u dinamičnom filmu Tonya Scotta pokazao je da može biti i – zvijezda.

Kišni čovjek (1989.)

Mogli bi ovdje staviti i Boju novca ili Rođen 4. srpnja, koji uz dramu Barryja Levinsona čine trolist filmova kojima je Cruise zacementirao svoj status zvijezde. Ipak, drama o mladiću koji upoznaje svojeg starijeg autističnog brata najviše se utisnula u srca gledatelja.

Jerry Maguire (1996.)

Mnogima najdraži film Toma Cruisea, drama Camerona Crowea iz 1996. samo je na prvi pogled sportski film. Da, on u njoj glumi sportskoga agenta i za prosječnog Europljanina unutra je previše američkkog nogometa, no humor, romantika i humanost kojima odiše film dovoljni su za probiti i najtvrđe srce.

Nemoguća misija (1996.)

Iste godine kada i Jerry Maguire, u kina je došao i film koji je Cruisea pretvorio u – akcijsku zvijezdu. Slavni redatelj Brian De Palma postavio je temelje, a kasnije je sami glumac kao producent preuzeo kormilo filmskog serijala koji je dosad s čak šest filmova u kinima uprihodio 3.5 milijarde dolara. Sedmi i osmi nastavk uskoro dolaze u kina.

Top Gun: Maverick (2022.)

Kad je objavljeno da će se snimati nastavak Top Guna, mnogi su pomislili da će Cruise s njim samo musti staru slavu. On je, pak, uz redatelja Josepha Kosinskog učinio gotovo nemoguće – kvalitetniji i komercijalno uspješniji film, koji je dosad zaradio više od 1.4 milijarde dolara.

O autoru

O autoru