Svjetski dan audiovizualne baštine u znaku 100. rođendana Kreše Golika

Ovogodišnji se program održava se od 27. do 30. listopada u 16 kina diljem Hrvatske. Posvećen je obilježavanju stote obljetnice rođenja proslavljenog hrvatskog redatelja Kreše Golika.

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje Kino mreža će u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 27. do 30. listopada 2022. po šesti put održati program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine.

Ovogodišnjim programom u 16 nezavisnih kina diljem hrvatske obilježava se stota godina rođenja Kreše Golika, jednog od najznačajnijih filmskih redatelja u povijesti hrvatske kinematografije.

Najbolji hrvatski režiser svih vremena

U velikoj anketi magazina Hollywood, provedenoj krajem 1999. među hrvatskim filmskim kritičarima, Krešo Golik izabran je za najboljeg hrvatskog režisera svih vremena. Njegov najpopularniji film, komedija Tko pjeva zlo ne misli (1970), proglašen je najboljim filmom. 

Na programu Svjetskog dana audiovizualne baštine gledamo i prvi Golikov cjelovečernji film Plavi 9,  te humorističnu dramu Imam 2 mame i 2 tate (1968.). Uz njih je na programu domaća ljubavna komedija Tko pjeva, zlo ne misli (1970.), te iznimno uspješna melodrama Ljubica (1978.)

Na programu u 16 kina diljem Hrvatske od 27. do 30. listopda gledamo:

Plavi 9 (1950.)

Prvi Golikov cjelovečernji film Plavi 9 ujedno je i prva hrvatska tonska komedija, te prvi film iz sportskog života.

Radnja filma: Fabris i Zdravko postaju suparnici na sportskom i ljubavnom terenu. Vođa napada nogometne momčadi lučkog grada, Fabris, sebični je individualist uvjeren u svoju nezamjenljivost u prvom sastavu. Usto je i ženskar koji pokušava zavesti mladu Nenu, vrijednu članicu radnog kolektiva i uspješnu plivačicu. Nena je bliska s predanim radnikom Zdravkom, koji je i talentirani nogometaš, također igrač vrška napada.

Imam dvije mame i dva tate (1968.)


Humoristična drama “Imam dvije mame i dva tate” prikazuje što se za djecu, ali i za odrasle, događa nakon razvoda kada bivši supružnici osnuju nove bračne zajednice.

Radnja filma: Nakon razvoda, bivši supružnici osnovali su nove bračne zajednice. Stariji sin, tinejdžer Zoran, ostao je živjeti s ocem i njegovom novom, mladom i atraktivnom suprugom koja je netom rodila djevojčicu Đuricu. Mlađi sin, desetogodišnji Đuro ostao je s majkom, koja u braku s drugim mužem flautistom ima sinčića Draška. Svake nedjelje Zoran odlazi na ručak kod nove obitelji svoje majke, a Đuro novoj očevoj obitelji. Dvije obitelji tako su međusobno povezane, a Đuro će uskoro shvatiti da ih još štošta veže…

Tko pjeva zlo ne misli (1970.)

Najpoznatija hrvatska ljubavna komedija, koja će podsjetiti publiku na zgode i nezgode zagrebačke obitelji Šafranek.

Radnja filma: Mlada i privlačna gospođa Ana Šafranek osjeća da vene u braku sa svojim mnogo starijim mužem Franjom. Prilikom izleta u Samobor srce joj svojim kavalirskim gestama i očitom naklonošću razgali elegantni gospodin Fulir. Istovremeno, u Fulira se zaljubljuje Anina starija sestra Mina, neugledna usidjelica. Franjo se dosjeti da bi bilo zgodno Fulira oženiti s Minom, što se nimalo ne svidi Ani. Svjedok tih ljubavno-obiteljskih peripetija je mali Perica, sin Šafranekovih…

Ljubica (1978.)


Film koji se bavi, u domaćoj kinematografiji, tek rijetko obrađenom temom: ljubavnim i egzistencijalnim jadima jedne žene.

Radnja filma: Privlačna žena srednjih godina Ljubica radi kao pedagog u zagrebačkom centru za gluhu djecu. Ljubičin muž na privremenom je radu u inozemstvu, s kojeg se javlja sve rjeđe. Njihovo dijete živi s bakom i djedom na selu. Ljubičina dosadna svakodnevica mjenja se kad upozna privlačnog studenta.

Foto: Kino Mreža, Hrvatski državni arhiv

O autoru

O autoru