‘Super Mario Bros. Film’ prešao čarobnu granicu od milijardu dolara

U samo 26 dana animirani hit Super Mario Bros. Film dojurio je do prihoda od milijardu dolara. Analitičari su već počeli nagađati hoće li uspjeti postati crtić s najboljom zaradom u povijesti.

I u četvrtom tjednu prikazivanja, animirani hit Super Mario Bros. Film je nezaustavljiv. Nakon samo 26 dana prikazivanja u svjetskim kinima, film Aarona Horvatha i Michaela Jelenica uspio je uprihoditi više od milijardu dolara.

Tim je crtić o simpatičnom vodoinstalateru potvrdio svoj status najuspješnijeg ovogodišnjeg filma. Od samih početaka Super Mario nadmašuje očekivanja svih analitičara. Naravno, od svih tržišta najviše je dosad uprihodio u SAD-u, gdje se brojka popela na gotovo 500 milijuna dolara, ali odmah iza su gledatelji u Meksiku (73 milijuna dolara), Velikoj Britaniji (56 milijuna) i Njemačkoj (43 milijuna). Zapravo, jedino blago razočaranje je rezultat u Kini, gdje je film zasad na samo 21 milijun dolara prihoda.

Ovoga vikenda Super Mario Bros. Film posebno je profitirao s premijerom u Japanu. Tamo je vikend završio s brojkom od 14.5 milijuna dolara, što je rekord za neki hollywoodski animirani film.

Brojni rekordi

Sve te brojke znače da je Super Mario Bros. Film oborio i niz rekorda. Već je sada najuspješniji animirani film od 2019., a ušao je među deset najuspješnijih crtića svih vremena. Upitno je hoće li uspjeti dosegnuti prihod Kralja lavova iz 2019., koji je s 1.65 milijarde dolara najuspješniji animirani film svih vremena, ali ima doista veliku šansu.

Super Mario Bros. Film producirali su osnivač i izvršni direktor animacijskog studija Illumination Chris Meledandri i Shigeru Miyamoto iz japanske tvrtke za računalne igre Nintendo, koji je ujedno i tvorac Super Maria. Igra je već desetljećima svjetski hit, a njezina popularnost pogurala je film u neslućene visine.

Za režiju filma zaslužan je redateljski dvojac kojeg čine Aaron Horvath i Michael Jelenic koji su zajedno radili na animiranoj seriji Teen Titans Go! (2013.), a zbog hrvatskih korijena redatelja, jedna od epizoda Teen Titans Go! se odvijala na otoku Pašmanu, rodnom mjestu oca redatelja Michaela Jelenica.

O autoru

O autoru