Tarzan: Sony je kupio prava za snimanje filma uz potpuno novu reinvenciju lika

Čini se da klasični heroj koji se njiše na lijanama stabala i živi u džungli ponovno dolazi na velike ekrane.

Prema The Hollywood Reporteru, Sony Pictures je kupio prava od Edgar Rice Burroughs Inc., vlasnika ideje i prava na lik Tarzana, za potpunu reinvenciju lika i priče. Trenutno nisu poznati scenaristi, redatelj, producenti niti glumci, no očekuje se potpuno nova priča za 21. stoljeće koja bi udahnula novi život Edgar Rice Burroughsovom čovjeku majmunu.

Sony za sada nema komentara o čitavom projektu, no što se tiče reinvencije lika, nije teško pretpostaviti o čemu se tu radi. Tarzana i njegove ekranizacije su često kritizirali o rasnim i rodnim stereotipovima, promoviranju kolonijalizma i priče centrirane oko spasitelja u liku bijelca.

Lik Tarzana je stariji od stotinu godina, pojavio se davne 1912. u pisanim pričama, a nakon toga u stripovima, igranim i animiranim filmovima, video igrama, praktički na svakom poznatom mediju. No kako smo već mnogo puta vidjeli sličnu priču o njegovom porijeklu, možda sama ideja o reinvenciji i nije tako loša. Uz pravu ekipu, to bi moglo biti odlično izvedeno.

Tarzan (1999)
Tarzan © Walt Disney Studios

Sa pričom o Tarzanu su gotovo svi upoznati, gledali vi neki od filmova ili ne. Tarzan je dijete koje s roditeljima završi nasukano na obalama Angole. Nakon što mu roditelji umru, pleme majmuna ga odgoji. Kasnije upoznaje i zaljubljuje se u Jane Porter, s kojom se oženi i odseli u Englesku. Nakon što uvidi koliko je licemjeran i okrutan moderni svijet, vraća se u Afriku živjeti u džunglu kao heroj i istraživač.

Zadnja ekranizacija Tarzana je bila 2016. od strane Warner Bros.-a, sa Alexander Skarsgårdom kao Tarzanom u filmu Legenda o Tarzanu. Film je režirao David Yates (franšize Harry Potter i Čudesne zvijeri), no film nije bio financijski uspjeh koliko je očekivano da bi pokrenuo novu franšizu, a niti kritike mu nisu bile sklone.

Disney-ev animirani Tarzan (1999) je jedina ekranizacija lika koja je bila uspješna u novije vrijeme, no kako je to animirani film, nije se zalazilo previše u dio priče koji je za ostale moglo bi se reći, bio koban po pitanju kritike.

Sony će nastojati izbjeći greške koje su se ranije ponavljale u ekranizacijama, ali stvoriti priču za 21. stoljeće koja ne odskače previše od samog lika, doista će biti izazov.

O autoru

O autoru