‘Smrt djevojčice sa žigicama’: Nakon sezone, na otocima se događaju čudne stvari

Ubojstvo osobe koja je povezana sa svima u malom otočkom gradiću gdje svi poznaju sve i jedan ogromni gušter. Tko je od njih ubio ‘djevojčicu sa žigicama’?

Otok Rab, kasna jesen 1992. godine. Patolog Fero, svježe rastavljen 40-godišnjak, dolazi u otočki gradić u kojem je s ocem udovcem proveo veći dio svog djetinjstva, kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svog prijatelja Globusa, male Mirne. Na otoku se, izvan sezone, događaju čudne stvari: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, mjesni redikul Ranko optužuje fratre da su malu Mirnu prepilili napola, a vrhunac je ubojstvo ‘Djevojčice sa žigicama’ – rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Istragom ubojstva bavi se Ferin dobar prijatelj, šef otočke policije Mungos, koji Feru sve više uvlači u istragu. Zahvaljujući medicinskim kartonima onih koji su se na otoku liječili od gonoreje, krug sumnjivaca se širi: neki od njih su ugledni građani, neki su Mungosovi i Ferini prijatelji. Ovakav slijed događaja odvest će ih dalje nego što su mislili da je moguće.

Smrt djevojčica sa žigicama
Tko je ubio djevojčicu sa žigicama? (Foto: Livada)

Sa stranica romana na velike ekrane

Smrt djevojčice sa žigicama je ekranizacija istoimenog romana Zorana Ferića izdanog 2002. godine i ovog rujna filmska potraga za ubojicom uvući će svakog gledatelja željnog napete detektivske priče. Ali na otočki, hrvatski način. Dok je Ferićev roman osim misterije ubojstva ispunjen bizarnim situacijama i još luđim likovima te ga se uspoređuje s David Lynchovom kultnom serijom Twin Peaks, ovdje to nije potpuni slučaj. U filmu je kriminalistička priča prožeta crnim humorom i širok spektar likova čije sjene iz prošlosti daleko sežu ipak u prvom planu.

Kriminalistička priča na Rabu gdje nije sve kako se čini

Tvorac hit filma Pjevajte nešto ljubavno (2007.), redatelj Goran Kulenović, s Ferićem je želio postaviti misteriju ubojstva u prvi plan koja će odmah zgrabiti pozornost gledatelja i voditi ga kroz priču koja poprima sve šire razmjere. Glavni likovi dobivaju intrigantnu i mračnu pozadinsku priču koju dijele, a oko toga se izgradio zatvoreni svijet i atmosfera malog mjesta na otoku van sezone, u ovom slučaju Rabu, dok sve upotpunjuju stanovnici otoka gdje svi poznaju svakog ali nitko nije onakav kakvim se čini.

Smrt djevojčica sa žigicama
Scena iz iflma Smrt djevojčice sa žigicama (Foto: Livada)

Goran Kulenović je osoba koja zna što radi iza kamere i bez problema tako nešto može prenijeti gledatelju, a dokaz tome je popularnost i dugovječnost njegovih hit serija Crno-bijeli svijet (2015.) i Bitange i princeze (2005.), kao i to da je već navedeni film Pjevajte nešto ljubavno bio najgledaniji domaći film 2007. godine. Uz maštovitu i slojevitu priču Zorana Ferića i Kulenovićevu sposobnost za prenošenje iste na veliki ekran, Smrt djevojčice sa žigicama se doista može pohvaliti kao jedno od najneuobičajenijih djela hrvatske kinematografije, a to je žanr krimića.

Ovog rujna otkriva se ubojica

Kako se radnja odvija početkom 90-ih, određena doza nostalgije za nekim minulim vremenima je prisutna ne samo za likove, već i za same gledatelje. Balkanski mentalitet i način razmišljanja je ovdje da upotpuni priču i time je još samo više za sve učini poznatijom, tragičnijom i smješnijom u čemu uspijeva na svakom koraku.

Smrt djevojčica sa žigicama
Istraga u svima izvlači ono najskrivenije (Foto: Livada)

U glavnim ulogama su Ozren Grabarić kao Fero, Goran Navojec je šef otočke policije Mungos, dok je Jelena Lopatić Ferina neprežaljena ljubav iz mladosti, a ostatak glumačke postave čine Elma Juković, Vojislav ‘Voja’ Brajović, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer i mnogi drugi.

Dašak osvježenja u hrvatski film i otkrivanje ubojice ‘djevojčice sa žigicama’ u hrvatska kina dolazi ovog rujna.

U kinima od 14.09.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Ozren Grabarić, Jelena Lopatić, Goran Navojec, Elma Juković, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, Voja Brajović, Iva Babić, Aleksandra Stojaković, Sanja Milardović, Admir Šehović, Silvio Mumelaš, Dušan Kovačević, Darko Stazić
     REŽIJA: Goran Kulenović,
     SCENARIJ: Zoran Ferić, Goran Kulenovič
     PRODUCENTI: Ivor Hadžiabdžić, Antun Bahat
     ŽANR: kriminalistički, drama, triler

     O autoru

     O autoru