‘Scenarij iz snova’: Kad Nicolas Cage uđe u snove…

U filmu Scenarij iz snova Kristoffer Borgli kritički se bavi pitanjima slave, fenomenom društvenih mreža i kulturom otkazivanja. U ovoj duhovitoj i mračnoj satiri glavnu ulogu tumači briljantni Nicolas Cage, koji je za svoj nastup bio nominiran za nagradu Zlatni globus.

Priča filma Scenarij iz snova prati Paula Matthewsa (Nicolas Cage), sveučilišnog profesora evolucijske biologije, koji vodi pomalo dosadan život. Jednog dana, to se iznenada mijenja jer se odjednom počne pojavljivati u tuđim snovima. Isprva ga sanja njegova kćer i taj san je poprilično bizaran. Nedugo zatim, doznajemo da je Paul bio dio snova i svoje bivše djevojke koju nije vidio godinama. Nakon toga, pojavljuje se u snovima i svojih studenata a i mnogih drugih, njemu  znanih i neznanih, ljudi.

Uspješni američki prvijenac

Paul preko noći postaje slavna osoba. Iz početka mu to godi jer u tome vidi šansu da napokon objavi knjigu koju želi i tako ‘učini’ nešto od svog života. No, stvari se mijenjaju kada ‘pitomi Paul u snovima’ postane ‘opaki Paul u snovima’. Od nekoga tko je bio slavan postaje osoba koju svi počinju odbacivati, pa čak i njegova vlastita obitelj.

Film Scenarij iz snova novi je uradak, prvi američki, norveškog redatelja i scenarista Kristoffera Borglia. Malo bolji poznavatelji filma pamte ga naslovu Bolesnica (Sick of Myself, 2022). Može se reći da su oba ova filma tematski slični jer se bavi pitanjem slave.

Scenarij iz snova premijerno je prikazan krajem prošle godine na festivalu u Torontu. Nakon toga, krenuo je obilaziti i druge festivale te je krenuo u redovnu kino distribuciju (ponegdje i limitiranu)  a ubrzo se pojavio i na nekim streaming platformama.

Budžet filma Scenarij iz snova iznosio je oko 11 milijuna dolara a zaradio je kojih 300 000 dolara više od uloženog. S obzirom na to da je imao i ograničenu kinu distribuciju, ovo je sasvim solidan rezultat.

Briljantni Nicolas Cage

Nikako se ne smije izostaviti i činjenica da su osvrti kritičara o filmu bili vrlo pozitivno. Prije svega, njihovi hvalospjevi odnosili su se na izvedbu Nicolasa Cage, koji je doista briljantan. Da mu je nastup doista na najvišoj razini potvrđuje i činjenica da je bio nominiran za nagradu Zlatni globus.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O Cageu se doista može reći sve najbolje u vezi ovog filma. Činjenica je da je u zadnjih nekoliko godina naredao doista izvanredne nastupe. Sjetimo se samo naslova Svinja (Pig, 2021.), Nepodnošljiva težina golemog talenta (The Unbearable Weight of Massive Talent, 2022.), Reinfield (2023.). S punim pravom se može reći da se vratio na stare staze slave.

     Cage je dao iznimno slojevitu izvedbu svog lika koji se, zapravo, uzdiže do samog vrha i onda pada do dna (uz tresak, rekli bi). Po svemu viđeno, dojma smo kao da je film pisan upravo za njega.

     Nakon odgledanog filma u glavi će vam zasigurno ostati pitanje: “Kako bi se ja osjećao da sam Cageov lik?’. Spretno i vješto napisana, režirana priča jednostavno vam se uvuče u glavu (da ne kažemo – u snove).

     Mali prigovor redatelju Borgliju može se uputiti na malu neujednačenost filma. Prvi dio filma je puno kompaktniji dok drugi, onaj koja je miks odlične i britke satire i horora, pomalo gubi na tempu.

     Slava je kratkog vijeka

     Također, sam kraj filma, po priči koju nosi u sebi (inovativni proizvod s pomoću kojeg možete ulaziti u tuđe snove), pomalo je sastavljen zbrda-zdola.

     Sve u svemu, redatelj (i scenarist) Kristoffer Borgli snimio je izvanredan film kojim se na genijalan način bavi pitanjima slave, fenomenom društvenih mreža i kulturom otkazivanja. Velika doza satire i crnog humora naprosto oduševljavaju. Sve situacije koje prolazi glavni lik, nakon što postane slavan, u filmu zapravo su u potpunosti realne, objašnjive i logične.

     Film Scenarij iz snova posredno (vas) upozorava da porazmislite  kako se ponašati u određenim životnim situacijama, što i kako treba reći i reagirati. A, ako su te situacije vezane za ‘slavu’, zapamtite da je slava kratkog vijeka.

     O autoru

     O autoru