Richard Linklater: ‘Hit Man’ doista ne liči na moje prijašnje filmove

“Samo pogledajte pažljivije – malo je više zapleta, ima preokreta, osjećao sam se kao da konačno snimam žanrovski film”, kazao je Richard Linklater o svojem novom hvaljenom filmu Hit Man.

Richard Linklater jedan je od najcjenjenijih američkih nezavisnih filmaša. Kroz cijelu svoju karijeru, još od debitantske humoristične drame Zabušanti preko trilogije započete filmom Prije svitanja pa sve do hvaljenog Odrastanja, teksaški je redatelj nudio svoj intimistički pogled na američki život. Bez velikih eksplozija i specijalnih efekata, kroz pronicljive priče prikazivao je najbogatije od onoga što život pruža.

Zato je bilo pravo iznenađenje kada je objavljeno da je glavni lik njegovog novog filma Hit Man – profesionalni ubojica.

Mješavina noira i screwball komedije

“Da, ova je bila pomalo drugačija priča za mene. Samo pogledajte pažljivije – malo je više zapleta, ima preokreta, osjećao sam se kao da konačno snimam žanrovski film. Pokušao sam da to bude kombinacija filmskog noira i screwball komedije. Dakle, nije moj uobičajeni stil, ali je bio zabavan izazov”, kazao je Richard Linklater u razgovoru za Collider.

Glavni lik u filmu Hit Man je obični profesor filozofije Gary Johnson, koji je posvetio sav svoj život proučavanju Kanta i brizi o svojim mačkama, čija su imena primjereno Id i Ego, ne ostavljajući vremena ni za uzbuđenja ni za ljubavni život. Gary odlučuje pomoći policiji u malim tajnim zadacima za nadzor i na kraju se pretvara da je unajmljeni plaćeni ubojica, kako bi otkrio potencijalne naručitelje. Posao na kraju odvodi Garyja do Madison, koja ga unajmljuje da nekoga ubije. Njihov prvi susret uspostavlja njihov neobičan odnos.

Adria Arjona i Glen Powell u filmu ‘Hit Man’

Film je nastao prema novinskom članku iz 2001., objavljenom u magazinu Texas Monthly. U njemu je opisan slučaj policajca Garyja Johnsona, koji se pretvarao da je plaćeni ubojica kako bi uhitio one koji bi zatražili njegove usluge. Richard Linklater dugo je o njemu razmišljao, no tek kada mu je glumac Glen Powell predložio malo drugačiji zaplet, vidio je da u toj priči doista ima film.

Lako za činjenice

„Pročitao sam članak Skipa Hollandswortha 2001. godine i razmišljao o tome kroz godine. Bilo je i drugih ljudi koji su maštali o ideji da bi iz teksta mogao nastati veliki film. Ali tek kada me je Glen [Powell] nazvao tijekom pandemije, stvar je dobila svoj zamah. Rekao je: ‘Ima ovaj članak o plaćenom ubojici,’ a ja sam odgovorio: ‘Glen, pročitao sam taj članak dok si još nosio pelene.’

Rekao sam mu da je problem u tome što je zapravo cijela priča ista: Gary Johnson ide vani i uhvati ljude. Ne događa se puno drame. Ali uhvatio me je kad je rekao: “Što ako malo popustimo činjenice?” Uvijek sam bio tako tvrdoglav oko činjenica; pričanje stvarnih priča točno onako kako su se dogodile. Kada smo malo popustili, to je postalo zabavno sa zabavnim likom u središtu. Nakon što pusti Madison na miru, što se stvarno dogodilo, film postaje više fantastičan“, kazao je Richard Linklater za Deadline.

Odlične ocjene kritike

Gary Powell i Linklater zajedno su napisali scenarij, a Powell je ujedno dobio i glavnu ulogu u filmu Hit Man. Osim Powella, u filmu glume i Adria Arjona, Austin Amelio, Retta, Molly Bernard i Mike Markoff.

Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji, gdje je dobio odlične kritike. Trenutno na agregatorskoj stranici Rotten Tomatoes ima impresivnih 96% pozitivnih recenzija.

Hit Man bi se u hrvatskim kinima trebao pojaviti sredinom godine.

O autoru

O autoru