Producent ‘Rebel Moona’ oduševljen je Zack Snyderovim originalnim sf-om: ‘Je**š Ratove Zvijezda!’

‘Rebel Moon’ je prvotno trebala biti priča iz ‘Ratova zvijezda’, no to se očito nije dogodilo i Zack Snyder je stvorio cijeli svijet za svoj nadolazeći projekt.

Nakon što je prvi dio Ratova zvijezda (Star Wars) izašao 1977. godine, gotovo nijedan novi pokušaj stvaranja novog svijeta na filmu nakon njega nije uspio stvoriti toliku vojsku fanova kao što je to učinio George Lucas s Ratovima zvijezda, svijet koji i danas proširuje svoje granice.

‘Rebel Moon’ inspiraciju vuče iz istog filma kao i ‘Ratovi zvijezda’

Nije tajna da su Lucasu kao inspiracija poslužili samurajski filmovi, prvenstveno oni Akira Kurosawe, kao i pisana djela Isaaca Asimova, Franka Herberta, te mnogi ostali filmovi, mitovi i likovi uz koje je Lucas odrastao što je u konačnici prenio u daleku, daleku galaksiju. Stvari koje su za Lucasa bile nostalgija i inspiracija dok je snimao Ratove zvijezda, za filmske studije danas to je nešto potpuno drukčije – Ratovi zvijezda i Skywalkeri su nostalgija današnjice.

Rebel Moon
Scena iz filma Rebel Moon (Foto: Netflix)

Ono što je Zack Snyder imao na umu za svoj novi film trebalo je pripasti u taj nostalgičan svijet Ratova zvijezda, no sama ideja bila je veoma drukčija od onoga što su Ratovi zvijezda danas i s Lucasfilmom to nije prošlo. Ali Snyder slijedi George Lucasov primjer, jer iako nije uspio napraviti svoj koncept Ratova zvijezda, svejedno crpi veliku inspiraciju iz serijala i Kurosawinih Sedam samuraja (Shichinin no samurai, 1954.) za vlastite Rebel Moon filmove.

‘Je**š Ratove zvijezda!’

Kako prenosi SlashFilm, producent Rebel Moona Eric Newman, sudjelovao je u intervjuu zajedno sa Snyderom i ostalima, te je uistinu zahvalan što je Snyder odlučio povući se od ideje da svoj epski sf učini još jednim poglavljem u svijetu Ratova zvijezda.

Sjećam se da me [Zack] u jednom trenutku nazvao, a to je moralo biti prije 15 godina, rekavši: ‘Razmišljam o snimanju Sedam Jedija, u svemiru Ratova zvijezda’ A ja sam rekao, ‘Oh, to je super ideja.” […] Zatim, nekoliko godina kasnije, on me zove i kaže, “Znaš, mislim da bi to mogla biti TV serija.” Rekao sam, “Da, učinimo to! Jebeš Ratove zvijezda! Napravimo ovo kao TV seriju.’ A jedan od filmova o kojima smo davno puno pričali, od početka, mislim da smo se vjerojatno oko toga zbližili, bio je ‘Heavy Metal’, za koji znam da većina vas zna. Bila je to znanstvena fantazija za odrasle koja nas je totalno zapanjila, i vidjet ćete da sadrži puno utjecaja, a mnogo toga je ušlo u sami film.”

Rebel Moon
Sedam samuraja ili Rebel Moon? (Foto: Netflix)

Znanstvena fantazija, ne fantastika

Producentska i životna partnerica Zacka Snydera, Deborah Snyder, dijeli isto mišljenje gdje Rebel Moon može stvarati svoja pravila, a ne pridržavati se već stvorenih od strane drugog brenda.
Nekada, to je bio film iz ‘Ratova zvijezda’, a ja nikad nisam željela da bude to. Sjećam se, rekla sam Zacku: ‘Imam osjećam da će ti ruke biti jako vezane onime što to intelektualnim vlasništvo (IP) predstavlja’, mada je na neki način živio izvan njega. Bila sam na neki način sretna kad se to raspalo, jer sam uvijek imala osjećaj da je ovo bolje. Toliko smo naučili tijekom svih naših godina radeći sa superjunacima i stvarajući te svjetove, i sad učiniti nešto što je potpuno originalno — mogli smo već napraviti malo toga u svijetu zombija i s Las Vegasom, ali ipak učiniti nešto to je fantazija, mi kažemo da je to više znanstvena fantazija nego znanstvena fantastika, i uzeti sve te vještine koje je Zack brusio i učiniti nešto u ovom prostoru, jednostavno se činilo stvarno uzbudljivim.”

U svijetu visokobudžetnih filmova gdje studiji igraju na sigurno s remakeovima, rebootovima ili ekranizacijama pisanih djela i općenito likova u svijetu fantastike i fantazije (što nije uvijek nužno loša stvar), pravo je osvježenje vidjeti originalne ideje poput Rebel Moon. Hoće li uspjeti zadovoljiti očekivanja publike, saznat će se u prosincu ove godine kad je najavljen izlazak prvog dijela na streaming prvog dijela.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru