‘Pun pogodak’: Feel good film za dobar početak godine

Taika Waititi ovog siječnja donosi sportsku komediju o neslavno užasnoj nogometnoj momčadi koja će zagarantirano izmamiti osmijeh na lica.

Pun pogodak (Next Goal Wins) se temelji na istinitoj priči, a prati nogometnu momčad Američke Samoe, poznatu po svom brutalnom porazu od 31-0 protiv nogometne reprezentacije Australije 2001. godine. To je ujedno i najveći poraz, svjetski rekord zapravo, u povijesti međunarodnog nogometa. Kako se približavaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, ekipa zapošljava trenera Thomasa Rongena koji vjeruje da može pokrenuti najgoru svjetsku nogometnu momčad. Ono što slijedi je izvrsna komedija s puno srca. Inspirativna priča o prihvaćanju, upornosti i neodustajanju.

Svjetski rekorderi najvećeg poraza u međunarodnom nogometu

U travnju 2001. godine održavale su se kvalifikacije oceanijske zone za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2002., i utakmica koja je tijekom tih kvalifikacija ušla u Guinnessovu knjigu rekorda bila je ona između Australije i Američke Samoe. Američka Samoa je u toj utakmici izgubila rezultatom 31-0 i ujedno postavila svjetski rekord za najveći poraz u međunarodnom nogometu. Ili najbolju pobjedu, ako se gleda iz australske perspektive.

Pun pogodak
Kadar iz filma ‘Pun pogodak’ (Foto: Searchlight Pictures)

2014. godine Mike Brett i Steve Jamison snimili su dokumentarni film Next Goal Wins koji je pratio momčad Američke Samoe tijekom kvalifikacijskih priprema za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. godine. Dokumentarac je osvojio publiku i kritiku diljem svijeta sa svojim likovima i njihovoj skromnosti i odlučnosti, a ovaj puta novozelandski redatelj i oskarovac Taika Waititi tu inspirativnu priču prenosi na film.

Redatelj s dječačkim smislom za humor

Redatelj najpoznatiji po hitovima Thor: Ragnarok (2017.) i Jojo Rabbit (2019.) ovaj puta iza kamere vodi nogometnu ekipu Američke Samoe koja se kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nastoji riješiti statusa najgore nogometne momčadi. Svi filmovi Taike Waititija uz ozbiljne, svakodnevne teme imaju jedan dječački, gotovo razigrani smisao za humor ispunjen podsmijehom kojeg niti ovdje očito neće manjkati.

Ako nekom redatelju ide od ruke da snimi feel-good film o autsajderima kakav bi on i trebao biti, onda je to svakako Waititi. Momčad Američke Samoe svakako i jesu u kategoriji autsajdera u svijetu nogometa, ali onih istinskih kojima je srce na pravom mjestu, i to je ono što je bitno.

Pun pogodak
Kadar iz filma ‘Pun pogodak’ (Foto: Searchlight Pictures)

Scenarij filma je uz Waititija napisao engleski scenarist Iain Morris koji je napravio izvrsnu seriju The Inbetweeners (2008.), te napisao filmove The Inbetweeners 1 i 2, što i po pitanju scenarističkog pristupa obećava film ispunjen dobrim smijehom.

Glumci u filmu

Ulogu protagonista filma, nervoznog nizozemskog trenera Thomasa Rongena koji je došao “popraviti” momčad Američke Samoe, preuzeo je Michael Fassbender (X-Men: Prva generacija, 2011., Steve Jobs, 2015.). Za poznavatelje nogometnog svijeta ili ljubitelje originalnog dokumentarca, poznato je kako je Rongen imao prilično neobične metode pristupa treniranju što sve ovo skupa čini još zanimljivije.

U ostalim ulogama su Elizabeth Moss, Will Arnett, Oscar Kightley, Kaimana, Taika Waititi, Rhys Darby, David Fane, i Luke Hemsworth.

Iako je ovo film o nogometnoj momčadi, ne morate biti poznavatelj nogometa ni pravila igre da bi uživali jer Pun pogodak je prvenstveno priča o snazi ljudskog duha uz koju ćete sigurno navijati i nasmijati se.

U kinima od 04.01.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana, Elizabeth Moss, Will Arnett, Taika Waititi, Rhys Darby, David Fane, Luke Hemsworth
     REŽIJA: Taika Waititi
     SCENARIJ: Taika Waititi, Iain Morris
     PRODUCENTI: Taika Waititi, Garrett Basch, Mike Brett, Jonathan Cavendish, Steve Jamison
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Andy Serkis, Kathryn Dean, Josh McLaglen, Phil Robertson, Will Tennant
     ŽANR: sport, komedija

     O autoru

     O autoru